РОКАДА НА ВЪРХА: Асен Василев става премиер

2 5 599

Ако правителството падне, „Продължаваме промяната” са готови да предложат нов кабинет, оглавяван от досегашния вицепремиер Асен Василев, макар че засега от партията твърдят, че отново ще заложат на Просто Киро.

Новината разкри пред „Уикенд” депутат от управляващата партия, който призна, че такъв сценарий съществува от няколко месеца, тъй като Петков очевидно трудно издържа на силния стрес и изнервя останалите коалиционни партньори.

Освен това имало остро напрежение между Асен Василев и влязлата под кожата на настоящия премиер говорителка Лена Бориславова.

Самият Асен Василев отрича да има амбициите да бъде министър-председател, макар да е повече от ясно, че той е силната фигура в „Продължаваме промяната”. „Правят интриги между мен и Кирил.

Няма да ставам премиер, имаме си чудесен министър-председател. Няма да успеят да ни скарат с Кирил, ние сме приятели повече от 20 години”, контрира слуховете вицепремиерът и финансов министър.

Сега обаче ситуацията е друга и съществува реален вариант кабинетът да падне до няколко седмици. Ако по една или друга причина се стигне до оставка на коалиционното правителство на Кирил Петков, то според Конституцията отново ще се завърти т. нар. парламентарна рулетка.

При нея получилата най-много гласове на последните избори политическа сила – „Продължаваме промяната”, ще има възможност да състави ново мнозинство и ново правителство. Този път вече за премиер щял да бъде посочен Асен Василев, а Кирил Петков да стане вицепремиер и финансов министър.

Реклама

Друг вариант за нов премиер от името на ПП е Евгени Ангелов, който е бил зам.-министър на икономиката и енергетиката от екипа на Трайчо Трайков. Той е трупал е стаж и като съветник на президента Росен Плевнелиев. В момента Ангелов „загрява” на резервната скамейка и ще бъде включен в играта на по-късен етап.

В момента Евгени Ангелов бил доста доверено лице на новата власт. Наскоро е поел отговорността за изявите на Кирил Петков, което на практика го прави негова дясна ръка. Сега през него минава целият информационен поток.

Не е ясно кога точно се е зародила близостта им, но може да се предположи, че това е станало, докато Ангелов е бил лектор във фондацията, основана от Петков – „Център за приложни изследвания и иновации”. Преподаватели в нея са били и други от т. нар. „Харвардски кръг“ като Асен Василев, Лена Бориславова, Даниел Лорер.

Ако не успеят да съставят второ правителство, президентът връчва проучвателен мандат на втората партия – в случая ГЕРБ-СДС.

Тогава партията смятала да предложи правителство, оглавявано от Петър Стоянов – нещо, за което „Уикенд” пръв извести в предния си брой. Така хората на Борисов се надяват да получат подкрепата на „Има такъв народ” и ДСБ, което обаче е трудно постижимо.

А ако и те се провалят, Румен Радев ще избере да връчи папка с управленски мандат на трета формация, този път по негов избор. Това може да е БСП, ДБ, ИТН, ДПС или „Възраждане” .

Ако всички опити за съставяне на ново редовно правителство в рамките на сегашния парламент не успеят, президентът разпуска 47-ото Народно събрание, назначава служебно правителство и определя дата за предсрочни парламентарни избори.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ЛУДИТЕ ПАК СМЕ ТУК: К“ВО БЕШЕ„ ТЪПАНИ– ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ….

  2. НЕКА БЪДА ОТКРОВЕНА казва

    “ IN GOD WE TRUST. „

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.