ИЗНЕНАДА! Ето имената на новите министри

0 7 001

Петима министри ще трябва да назначи кабинетът на Кирил Петков, след като Слави Трифонов обяви, че напуска управляващата коалиция, а Бойко Рашков бе определен да поеме КПКОНПИ.

Министрите на „Има такъв народ“ са Радостин Василев (спортен министър), Гроздан Караджов (министър на регионалното развитие), Теодора Генчовска (външно министерство) и Александър Николов (министерство на енергетиката). Караджов вече подаде оставка, Василев ще го направи утре.

Засега се твърди, че енергийният и правосъдният също ще хвърлят оставка и в момента трескаво им се търсят заместници.

В следващите дни Кирил Петков следва да приеме подадените оставки и да ги предложи за гласуване в Народното събрание. Депутатите от парламента ще трябва да гласуват и новите министри, като е трудно да се прогнозира дали това ще се случи поради факта, че на управляващото мнозинство няма да им достигат гласове след оттеглянето на „Има такъв народ“.

По време на извънредната среща на коалиционния съвет, провела се късно в сряда обаче, четирите овакантени министерства са били разпределени между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник.

Според договорката на Кирил Петков с Корнелия Нинова и Христо Иванов, БСП ще получи спортното министерство, а „Демократична България“ – министерството на енергетиката. За „Продължаваме промяната“ остават две министерства – Външно и Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

За нов външен министър Кирил Петков ще предложи своя външнополитически съветник Весела Чернева, която бе спомената от Слави Трифонов като „личния външен министър на Кирил Петков“.

Реклама

От „Продължаваме промяната“ ще предложат Настимир Ананиев да замени Гроздан Караджов в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

В момента Ананиев е председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно управление. Ако бъде назначен за министър, Настимир Ананиев ще напусне депутатската банка.

За БСП е отредено спортното министерство, което се изплъзна на Корнелия Нинова в началото на годината запади напъните на Слави да устрои там адвокатът по спортно право Радостин Василев.

Смята се, че Корнелия Нинова ще предложи един измежду депутатът Иван Ченчев и автомобилния пилот Крум Дончев за спортен министър. Напоследък Крум Дончев бил сред фаворитите на Корнелия, макар да не успя да влезе в парламента дори като водач на листата на социалистите в Габрово.

Засега не е известно коя ще бъде кандидатурата на „Демократична България“ за министър на енергетиката.

Споменава се името на Илиян Василев, а някои дори лансираха… Галя Прокопиева, съпруга на медийния бос Иво Прокопиев. Според запознати обаче било напълно възможно Александър Николов да остане на поста си, ако и той реши да се отцепи от Слави.

В процес на търсене е и нов МВР министър, засега имена за поста, обаче, не се споменават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.