Бойко Рашков хвърли бомба! Стотици милиони за „Хемус” потънали в хотели и сметки в ОАЕ

0 2 549

Стотици милиони от авансово платените средства за магистрала „Хемус“ са отишли за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства(ОАЕ), а не в строителството на аутобана.

Това е установило разследването на МВР по случая, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция.

Държавното дружество „Автомагистрали“ е превело авансово 84 млн. лева на фирма за наем на механизация и материали за изграждането на лот 8 на магистралата, за който все още дори няма изготвен устройствен план, каза Рашков.

При постъпването на тези средства същата фирма е закупила имот в центъра на София за 27 млн.лв. Към настоящия момент този парцел се застроява, докато на лот 8 няма дейност за 1 стотинка, допълни вътрешният министър.

Реклама

Разследването е разкрило, че дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице. От МВР показаха и снимки на вилното селище.

Друго дружество е получило авансово над 14 млн. лева. После 900 000 лв. са преведени лично на собствениците с основание дивидент. Около 6 млн. лева пък са пренасочени към контролирани от същия собственик дружества.

Подобна схема е осъществена и от трета фирма, която е получила авансово над 20 млн. лева. Парите след това са отишли към лична сметка на физическо лице с основание „договор“. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си, каза Рашков без да посочва имената на фирмите.

Събрани са също доказателства, че с около 30 млн. лева от парите за „Хемус“ е изплащан дивидент, който после е превеждан по лични сметки в Обединените арабски емирства.

„По нашите магистрали има строители под прикритие, не знаем кои са“, коментира Рашков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.