КАРИЕРА: Росица Кирова – от НДСВ, през Слави, Бойко и ВИС – 11 кораба и много милиони

9 7 590

„Декларирам конфликт на интереси, защото аз съм собственик на пристанище и притежавам 11 плавателни съда, кораби, които извършват различна дейност“, обяви от трибуната на парламента Росица Кирова, депутат от ГЕРБ.

Дамата сигурно щеше да остане незабелязана и със 100 кораба, ако не беше скочила от партията на Слави в джипката на Бойко преди поредицата от парламентарни избори. Но за всяко нещо си има обяснение. А при Росица те са много – кораби, пари, тъмно минало и жажда за власт, пише „Галерия”.

Всъщност главната причина 52-годишната дама от Видин да стане от протестър срещу Бойко – негов депутат, е точно бизнесът с корабите. Дамата и брат й Константин Любенов, наричан в града Коци, държат местния драгажен флот.

Бизнесът е много сладък, но зависи от… държавата. Правителството, от една страна, плаща на корабите да поддържат коритото на реката. От друга – частниците прибират добития инертен материал. Както се казва, схемата е win-win. Сладкото на този бизнес е и липсата на контрол. Кой може да провери колко пясък е добит? Особено ако няма желание.

Кирова е виден лидер на партията на Слави по време на големите протести срещу Бойко Борисов. Тя вече е сменила няколко партии в града, като има сериозна армия от гласоподаватели. Не съвсем безплатна.

Бойко с типичния си нюх надушва златна мина, а местната организация на ГЕРБ по това време е разбита. Следва обаждане към Кирова – ела в моя лагер, иначе току-виж държавният бизнес с корабите ти закъсал.

И хоп, Росица скача смело в джипката, като се отрича три пъти от Слави.

Откъде тръгва възходът на фамилията? Както при мнозина първоначални капитали са натрупани от. югославското ембарго. В онези години всеки от пограничните райони влачи каквото му попадне към Сър-бия. Най-вече гориво. Едни играят на дребно с по две туби в бага-ника, други прекарват влакови композиции.

Коци се издига до могъщ играч в региона. Той става неформален представител на групировката ВИС-2 за Видинско. След смъртта на Георги Илиев братът на Кирова започва да работи с друг прочут криминален бос Христофорос Аманатидис – Таки.

През 2008 година Коци попада под ударите на закона. Той е привлечен официално като обвиняем за участие в ОПГ на Златко Баретата, но е оставен на свобода, докато трае процесът.

Бизнесът на фамилията обаче процъфтява. Перлата е флотът, но Коци и Росица имат още фирми за търговия и участват в сладки сделки с общината

Това става възможно не без помощта на Кирова, която влиза в местния парламент. Прочува се с уникален договор на фирмата й с местното ВиК, в който дори няма посочена сума. Но благодарение на него лапва 1,5 милиона евро субсидия.

Бройката на партиите, с които Кирова атакува властта, гонят този на корабите й.

Тя стартира политическите си амбиции като общински съветник в НДСВ. След краха на партията се мести в ГЕРБ. През 2015 година обаче изненадващо излиза на изборите за кмет от малката партия „Единни за промяна“ точно срещу човека на ГЕРБ. И за малко да го катурне, като по време на кампанията се замесва в невероятен скандал.

Камерите в местен ресторант снимат как настоящият зам.-шеф на парламента налита да бие жена. Дърпа я за косата, появяват се здрави момчета, но само присъствието на още хора в ресторанта спасява положението.

Всичко това се разиграва пред невярващите очи на журналисти от „Уолстрийт джърнъл“, дошли да правят репортаж за схемите по границата. „В един момент мутрите се нахвърлиха върху нас, добре че бях с колеги“, свидетелства Григор Здравков от легия „Антимафия“.

Всъщност жертвата на Кирова е пиарката, която развежда чуждестранните журналисти. Тя става и моли Кирова да не притесняват журналистите. Тогава буйната дама скача и я хваща за косата.

Реклама

Следва сигнал до полицията, но Росица се ползва с имунитет на кандидат за кмет и историята се потулва.

Присъствието на Кирова и„батки“в ресторанта и тяхната изнервеност е обяснима. В подробно разследване на „Брейкинг.бг“ се съобщава, че в общинската избирателна комисия валят масови сигнали за купуване на вот.

Сигналите са подкрепени от снимков материал, в който се вижда как джипове и лъскави тъмни коли „бдят“ над гласуването на видинчани.

Първите информации за „купувачи на вот“ са се появили в ОИК още вечерта преди изборите. Щабът на един от кандидатите за кмет подава сигнал, че в селата около Видин хора на Росица Кирова обикалят и раздават пари за гласуване в тяхна полза.

Според жалбоподателите ставало дума за четирима души – посочени с първите им имена – Иво, Мишо, Камен и Борислав, с прякор Квазимодото.

„В ресторант „Бонония“ са събирани мускулести мъже, на които същите хора са разяснявали как да се гласува и какво да обясняват на техните избиратели, на които ще се раздават предварително химикалки, чието мастило изчезва няколко часа, след като е положено върху бюлетината“, пише в един от сигналите. ОИК не намира данни за нарушения.

В друга жалба се съобщава, че пред двора на 8 СОУ „П.Р. Славейков“ има паркиран джип със софийска регистрация, от който раздават различни неща на избиратели, които отиват да гласуват. Сигнали за раздаване на пари от черни джипове и лимузини дошли и от селата Гомотарци и Градец.

Кирова получава 44,94 % от гласовете, или 9032 гласа, срещу 11 064 гласа за кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков, който е с 55,06%.

Интересното е, че по това време Кирова е подкрепяна от Георги Георгиев, лидера на сдружение „Боец“. За медиите е известна повече като дамата с бентлито, тъй като хвърчи по предизборни срещи с лимузина от луксозната марка.

През 2016 г. общинският съветник вече е активист на Слави, като събира подписи за прочутия референдум на Дългия. После става и координатор на партията за Видин. През 2020 г. Роси пуска нонстоп постове от протестите срещу ГЕРБ на жълтите павета. Покрай селфитата опитната дама „громи” бойковизма.

„Участваш ли“, питат онези, които през последните десет, дванадесет години гледаха… Да. Винаги съм имала позиция. Така и не се научих да мълча или да казвам онова, което е угодно някому.

Мисля за протестите. И за след тях… Приветствам онези, крито сега се събудиха! До вчера се чувствах тъжно сама, пише Росица Кирова под своя снимка от протест срещу ГЕРБ и мутрите.

Затова не е чудно, че когато Бойко пуска прочутата си снимка, на която пие кафе във Видин с Кирова, симпатизантите на ГЕРБ са объркани и изнервени. Те отказват да повярват на слуха, че Росица е минала в техния лагер и ще води листата.

Е, истина се оказва. Политологът Антон Тодоров, виден гербаджия, дори пуска гневен пост срещу Кирова. Той припомня срамните сцени с боя в ресторант „Бонония“ и съмнителното минало на брата Коци.

Какво й е толкова харесал Бойко, той знае най-добре. Куриозното е, че Росица е съдружник в „Дунавски драгажен флот — Видин“ с юриста Иво Атанасов, лидер на видинската листа на ИТН, който е неин личен адвокат в бизнеса от години, както само Narod.bg разкри.

В един от вариантите за кабинет миналата година Слави дори го номинира за правосъден министър. След влизането в парламента и Иво, и Росица напускат форматно управлението на апетитната фирма и са заменени от свои представители. На мястото на Кирова е вписана Никол, нейната дъщеря.

„Оправдавам Росица за всичко, но не и че се качи в джипа на един престъпник“, казва депутатът Атанасов.

От „Има такъв народ“ трудно преглъщат измяната. Тошко Йорданов цитира разследващ сайт, че Росица Кирова има участие във фирма заедно с косоварския бос Исмет Османи – Цури. Оказва се, че инфото е подвеждащо и дясната ръка на Слави е принуден да се извини.

Всъщност истината е, че въпросният Цури е споменаван много пъти като престъпен бос, но до днес няма дори заведено дело. И съответно за думите си Йорданов е потенциално подсъдим.

Иво Атанасов не става министър, но ортачката му се издига до заместник-шеф на парламента и любимка на Бойко Борисов.

9 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  МНОГО УРОД„ МНОГО НЕЩО ВЕ

 2. Мариана Сумистката казва

  ВАМПИРСКИ САТАНИЗЪМ

 3. Мариана Сумистката казва

  ХОП ЩЕ ВИ ИЗТРЕБЕ И ЩЕ ВИ ЗАЧЕРКНЕ ЗАВИНАГИ

 4. Мариана Сумистката казва

  ИСКА ВИ СЕ ДА ЗАМЪРСЯВАТЕ И ДА ЗАБЛУЖДАВАТЕ , ГЕРБАДЖИЙСКИ БОКОЛУЦИ„ АМА НЯМА КАК !!!

 5. Мариана Сумистката казва

  А КЪДЕ Е МАГНИТСКИ„ БОКЛУЦИ?

 6. Мариана Сумистката казва

  ПОДСЪДИМИ СТЕ !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  За пет години ги видяхме какви ли не от вас, откачени боклуци !!! И все още съм на линия, нали знаете. И в двата смисъла, УРОДИ.

 8. […] КАРИЕРА: Росица Кирова – от НДСВ, през Слави, Бойко и ВИ… […]

 9. Мафиотката Роси казва

  За награда видинската мафиотка Роси стана заместничка на шефа на Парламента Росен . Двамата заедно ще ни заблуждават,че се вършщи нешо смислено докато нагло и умело продължават да крадат европейските пари. В България колкото повече си откраднал и си се изложил , толкова повече се издигаш. Не е Америка,тук е страната на неограничените възможности. За милоиони няма закони, за кокошка няма прошка…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.