СКАНДАЛ: Иван Гешев има 64 фиша за превишена скорост

3 2 435

За последните две години и половина, откакто Иван Гешев е главен прокурор, МВР е заснело 64 нарушения на правилата за движение по пътищата, извършени с коли на държаното обвинение. Става дума за превишена скорост на различни места в страната.

Досега от държавното обвинение са платили само три глоби. Огромният брой фишове за засечените нарушения не са връчени. По закон това се прави от МВР – с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез определени хора. 13 от фишовете са анулирани, научи Mediapool.

Статистиката сочи, че през последните години шофьорите на прокуратурата са започнали да нарушават правилата по-често.

През целия седемгодишен мандат на Сотир Цацаров например заснетите с камери на МВР нарушения са 40. От тях са платени седем.

На името на главния

За всички нарушения, извършени с коли на прокуратурата, фишовете се издават на името на главния прокурор. Причината за това е, че формално той се води собственик на автомобила, което не значи, че лично е извършил нарушението. Така на името на Гешев засега са издадени 64 фиша, а на Цацаров за целия му мандат – 40.

Реклама

Засечените нарушения се санкционират предимно с глоби между 50 и 100 лв.

В повечето случаи става дума за превишение с около 20 км. Има обаче и по-сериозни. През лятото на 2020 г. например една от колите на прокуратурата е засечена да се движи с 104 км/ч при ограничение от 50 км/ч край София.

Наложената глоба е 600 лв. Друг автомобил на държавното обвинение пък е заснет да кара с 84 км/ч при разрешени 50 км/ч край Самоков. За това нарушение глобата е 400 лв.

Анулиране

Голяма част от фишовете са анулирани. Например от общо 40 на името на Цацаров са анулирани 30, както и 13 от общо 64 на името на Гешев. Законът позволява тази процедура.

Една от причините за анулиране например е ако колата е била със специален режим на движение – такива например са линейките, автомобилите на МВР, ДАНС, НСО, военната полиция и др. Колите на прокуратурата обаче не попадат в тази категория. Другият вариант за анулиране е колата да е била обявена за издирване.

Има и трета опция – след получаване на електронния фиш собственикът на автомобила може да подаде декларация, в която да посочи кой е извършителят на нарушението като трябва да се приложи и копие от книжката на шофьора-нарушител. В тези случаи МВР анулира фиша на името на собственика и издава нов. След това санкционираният има право да обжалва.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  ЗАЩО?! КОИ са ВИНОВНИТЕ?! С КАКВО са НАКАЗАНИ???????????????????????????????

 2. ПЕТСТОТИНГОДИШНА БАНКНОТА казва

  „I love those who can smile in trouble, who can gather strength from distress, and grow brave by reflection. ‘Tis the business of little minds to shrink, but they whose heart is firm, and whose conscience approves their conduct, will pursue their principles unto death.“

  „Poor is the pupil who does not surpass his master.“

  Leonardo da Vinci

 3. Полиглотен антрополог казва

  Малка поправка. Повремето когато е живял Леонардо да Винчи, 1452- 1519 г. на света още не е бил “изобретен“ т.н. английски език!
  По днешна Англия се е говорело на френски и ирландски наречия. Така , че Леонардо да Винчи е нямало начин да мъдрува на “инглиш“ :-).
  Първо четете , а после пишете глупостите си!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.