НАЙ-СЕТНЕ: Гроздан Караджов изнася трафика от зловещото Кресненско дефиле

3 3 573

Трафикът през зловещото Кресненско дефиле да се изнесе изцяло по т.нар. източен обход!

Това ще предложи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН) на вицепремиера и министър на околната среда Борислав Сандов (ДБ). Двамата ще имат среща днес за съдбата на магистрала „Струма“ през спорния участък, съобщи Караджов пред bTV.

Решението на въпроса е от ключово значение за завършването на магистралата до края на настоящия програмен период.

Става въпрос за около 13 км, чието изграждане непрекъснато се отлага от 2007 г. заради спор как да премине пътят. Екоминистърът Борислав Сандов застъпва тезата за прокопаване на дълъг тунел, каквато беше първоначалната идея, променена впоследствие от ГЕРБ.

Според Гроздан Караджов обаче най-бързото решение е да започне изграждането на т.нар. източен обход, по който трябва да преминава движението в посока от Гърция към София. За този участък има избрани изпълнители, но няма сключен договор с тях.

През това време да преминат всички процедури и за изграждането на още една лента на източния обход в посока от София към Гърция, която технически ще е готова за около 3 години, каза Караджов. Според него така ще има гаранция, че няма да се направи само едната лента, а за другата след това управляващите ще забравят.

В момента одобреният проект предвижда изграждане на източен обход на Кресна за движението от Гърция в посока София, а това в обратната посока да минава по сега съществуващия път. Против това се обяви местното население и екологични организации.  

Регионалният министър смята, че ако до края на годината не започне изграждането на пътя през Кресненското дефиле, то обектът няма да може да бъде завършен през настоящия програмен период.

Изграждането на магистрала „Струма“ е един от трите обекта в моя ресор, които могат да застрашат управлението, каза Караджов.

Другите два са решаването на проблема с договорите за текущите пътни ремонти и инхаус поръчките за строителството на магистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Ботевград, посочи регионалният министър.  Той допълни, че проблемът с пътните ремонти вече е решен, докато този с инхаус договорите все още чака решение.

Реклама

Забрана за тежкия трафик през селата

Ще се поставят знаци за забрана на тежкотоварния трафик през малките населени места заради зачестилите инциденти с камиони, обеща Гроздан Караджов.

Преди дни в село Доктор Йосифово, област Монтана, тир влезе в къщата, като стопанинът ѝ по щастливо стечение на обстоятелствата оцеля. Това е един от натоварените пътища, който води към втория мост на Дунав при Видин. Той е предпочитан от шофьорите на камиони, защото за него не се плаща тол такса. В същото време пътят беше ремонтиран с европейски пари преди пет години и настилката може да понесе камиони с товароносимост до 12 тона, но в момента по него минават по-тежки тирове, които го разрушават.

За да не се случва това и хората да могат да живеят спокойно до 2 седмици ще бъде забранено преминаването на тежките камиони по третокласния път, закани се Гроздан Караджов.

Пълно обновяване на пътната маркировка и стари знаци

Регионалният министър каза, че е наредил пълно обновяване на пътната маркировка по магистралите и първокласните пътища, както и отстраняване на неравностите по тях.

„С абсолютно добра равнинност на настилката ще се премахнат всички аквапланинг точки“, каза Караджов.

Той посочи, че има пътни знаци на по 50 годни, които не отговарят на изискванията и те ще бъдат подменени.

Регионалният министър призова хората за търпение и за спазване на временната организация на движение през лятото заради ремонтите.

„Естествено това означава много ремонтни и временна организация на движението. Знам, че е много изнервящо и знам, че много ни се иска да стигне набързо било по работа, било до морето, но ще трябва да се съобразяваме. Това е в интерес на нашата безопасност и тази на децата ни“, каза регионалният министър.

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ФАШИСТКИ НЕЛЕПИ КАРИКАТУРИ

  2. Мариана Сумистката казва

    ГНУСНА СМРАД

  3. Йордан казва

    Тия нито знаят, нито могат, а както казваше един велик – трето и четвърто е да го направиш

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.