Кога ще е готов БГ законът „Магнитски”?

0 885

Изтеклият преди седмица законопроект „Магнитски“ нажежи страстите в коалицията и наостри допълнително опозицията. Управляващите се разграничиха от него и признаха, че той не съответства на конституцията и на Конвенцията за правата на човека. ИТН дори го определи като „чист фашизъм“, пригласяйки на ДПС, които са лично засегнати от американските санкции, наложени на Делян Пеевски.

Истината обаче е, че проектозаконът за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, който изтече през определени медии, на практика е на масата от миналия септември.

Тогава бе готов под формата на концепция, изработена от Министерството на правосъдието, ръководено по онова време от служебния министър Янаки Стоилов. Тази концепция, с която „Сега“ разполага и е описвал още преди близо година, просто е допълнена и оформена като проектозакон.

И явно някой е работил по него из институциите, вероятно във финансовото министерство, като се има предвид, че освен проекта в сайта „Епицентър“ изтече и стенограма от заседанието на Консултативния съвет по финансова стабилност, на което е обсъдено спешното внасяне на проекта в парламента.

Но някои добавки са ключови и смущаващи

Като например доста широкото описание кога има „риск за икономическата и финансовата система на страната“. А именно, когато: са налице данни, че се осъществява дейност, насочена срещу интересите на Република България или срещу интереси, които Република България се е задължила да защитава по силата на международни договори; са налице данни за ползване с престъпни цели на високотехнологични финансови продукти,

като разплащания чрез интернет (в т.ч.. чрез криптовалути), което създава допълнителни рискове от опити за трансфери на финансов ресурс, генериран от престъпна дейност или извън обхвата на финансовия и фискален контрол; са налице данни за злоупотреби и измами в киберпространството, нанасящи финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи;

са налице данни за нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение от национален или друг европейски орган; са налице данни за опити за трансфер през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали; са налице данни за нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС; са наложени санкции спрямо лица от компетентните органи на друга държава.

Промяна има и при мерките. Концепцията предвиждаше държавните институции и фирми да прекратят договорните отношения с лицата от черните списъци. А проектозаконът говори за незабавно „замразяване на средства и други финансови ресурси на лицата“.

Концепцията е представена на депутатите от 46-ото народно събрание миналия септември по време на заседание на временната комисия „Магнитски“, която целеше да установи какво са свършили българските институции във връзка със санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от САЩ, на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Тогава шум не се вдигна. Сега воят е неистов, затова са и подозренията, че е заради възможни нови американски санкции.

Властите също не си изиграха добре картите при изтичането на проекта. Не стана ясно например кой го е писал. Но се разбра, че никой не го харесва. А проектът цели да запълни дупката, която се оказа, че зее след налагането на санкциите „Магнитски“.

Миналото лято служебното правителство бързо включи санкционираните и свързаните с тях лица и фирми в черни списъци. Но съдът вече няколко пъти посочи, че това не може да стане с решение на правителството и че ако иска да уреди тези отношения, България трябва да приеме закон.

Концепцията, а също и изтеклият проект предвиждат финансовият министър да оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат зам.-министри на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС.

Този съвет ще е консултативен орган към Министерския съвет и ще води и поддържа „черните“ списъци.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Реклама

Освен това последици ще има за субсидиите на партиите, ако някой в черния списък е учредител или председател на формация. Включването в черния списък ще е и повод за проверка от КПКОНПИ.

Решението за включването в списъка може да се обжалва пред Върховния административен съд.

„Общо взето, правоохранителните механизми в държавата не са сработили в случая и се стига до едно санкциониране от трета страна, при положение че в нашата по отношение на тези лица не е била упражнена нито надеждна превенция, нито са били санкционирани, и се стигна до абсурдна ситуация, в която те са санкционирани по международния закон „Магнитски“.

Тези санкции застрашават националната сигурност на България, защото блокирането примерно на банка или стратегическо предприятие и изключването му от оборота е от естество да застраши националната сигурност в икономически или във финансов аспект“, казва миналия септември пред депутатите от комисията „Магнитски“Иван Демерджиев, който по това време е служебен зам. правосъден министър. Председател на комисията е Надежда Йорданова, тогава депутат от ДБ, а сега правосъден министър.

За сегашната ситуация с изтеклия законопроект Демерджиев е категоричен: „Определени политици искат в аванс да си осигурят комфорта, който са имали след първия списък „Магнитски“, понеже предстои да излезе втора част от списъка, но българската държава е длъжна да предприеме някакви мерки този път“.

Пред депутатите миналия септември Демерджиев обяснява още, че този законопроект трябва да бъде работен много внимателно, „така че да не създава механизми за директно прилагане на санкциите на чуждо законодателство“.

Депутатът от ИТН Иво Атанасов, обръща внимание, че „ако се разшири този списък от физическите и юридическите лица, може да се стигне до фалити, така наречената гражданска смърт на някой – казвам го с наименованието от по-старото поколение, и след това никога не могат да си възстановят реномето и бизнеса“.

„Проблемът, пред който сме изправени, че на карта е гражданската смърт на държавата срещу гражданската смърт на едно лице. Ние търсим баланс между двете, за да може някъде там да сложим законовата уредба и да предпазим държавата, като създадем предпоставки в минимална степен да се създадат рискове да се засегнат интересите на граждани или юридически лица“, отговаря Демерджиев.

Цветан Енчев (ДПС) се включва в същия дух: „Когато жертваме един гражданин за сметка на държавата, би трябвало да сме наясно, че по този начин си жертваме държавата“.

Енчев подчертава, че американците могат да си сочат някого както намерят за добре, но „когато ние го правим, трябва да направим така, че правата да не бъдат засегнати“.

След като избухна скандалът, министър Йорданова обясни, че работната група обсъжда три варианта на българския закон „Магнитски“.

„Но всичко е въпрос на дискусия, така че, когато сме готови, ще обявим законопроекта“, посочи Йорданова, припомняйки, че изтеклият в медиите проект не съответства на конституцията и на Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен.

По всичко личи, че целият шум около законопроекта ще блокира работата по него. Управляващите едва ли ще посмеят да лансират скоро подобни идеи, след като бяха обвинени във фашизъм, мракобесие и какво ли още не. Точно това е била целта на авансовото вадене на проекта, към който добрите юристи явно имат основателни забележки.

Приемане на законодателство за санкции в случаи като тези по закона „Магнитски“ влезе в коалиционното споразумение като краткосрочен приоритет.

Също като реформата на антикорупционната комисия КПКОНПИ. 6 месеца откакто са на власт, не изглежда, че скоро ще видим едното или другото. Което, както и да го погледнем, е провал за управлението, издигнало в култ „антикорупцията“.

Публикация на „Сега”, заглавието е на Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.