Путин си отива! Кастинг в Кремъл за нов президент

6 3 538

Владимир Путин назначи за министър шести свой бодигард. 49-годишният генерал-майор Александър Куренков ще отговоря в правителството за извънредните ситуации. Номинацията веднага разпали слуховете, че руският президент трескаво търси свой наследник.

Малко се знае за миналото на Куренков, който е наричан „човекът без лице”. Той е служил в наследника на КГБ – Федералната служба за сигурност (ФСБ), и e отговарял за охраната на висши служители, пише „Уикенд“.

На много снимки генералът стои плътно до руския лидер. Западни анализатори обаче смятат, че все по-параноичният Путин се доверява само на онези, които са доказали лоялността си и пазят живота му.

Предишният министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев загина при опит да спаси живота на видеооператор край при водопада Китабо-Орон в Сибир през 2021 г. Различни източници от Кремъл смятаха, че Путин е подготвял Зиничев, бивш оперативен работник на КГБ, за свой евентуален наследник.

Той е бил и заместник-директор на ФСБ и втори командващ в министерството на отбраната. Министърът имаше чин генерал, радваше се на грандиозно издигане в Москва и беше гласен за нова мощна роля в Съвета за сигурност на Русия малко преди да загине.

Путин беше видимо обезумял на погребението на Зиничев, като нарече смъртта му „незаменима лична загуба”. Не е ясно кой може да го е ликвидирал и с каква цел.

Министърът на извънредните ситуации е високопоставена длъжност в Русия, която се бори с наводнения, горски пожари и бури, но също така се разглежда като ключов фактор за сигурността на страната. Именно в тази  роля Сергей Шойгу, днес министър на отбраната, се доказа пред Путин.

Сега обаче не е ясно дали Путин вижда Куренков като възможен свой наследник, коментира британският в. „Дейли Мейл“. Новият министър е един от малцината от Кремъл, който не е в черните списъци на ЕС, Обединеното кралство и САЩ заради войната в Украйна.

Сър Ричард Диърлав, бивш шеф на британското разузнаване Mи-6, който ръководи службата от 1999 г. до 2004 г., има своя версия за отстраняването на Путин от власт. Смяната на властта ще стане до началото на 2023 г. и вероятно без насилие, обяснява Диърлав.

Смята, че Путин може да бъде изпратен „в санаториум, от който вече няма да излезе като лидер на Русия“. „Приближаваме се към финала на този режим в Руската федерация“, убеден е бившият шеф на британското разузнаване.

В Русия този вариант не бива да се изключва, както например се смята, че е случило с Александър I Благословения. Историци припомнят, че императорът в последните години от живота си често говорил за намеренията си да се откаже от престола и да се „отдалечи от света“.

Неочакваната му смърт поражда легендата за стареца Фьодор Кузмич, според която в затънтения Таганрог е умрял и погребан не Александър I, а негов двойник, докато през това време царят живял дълго като старейшина – отшелник в Сибир.

Този сюжет вдъхновява Лев Толстой да напише забележителния си разказ на „Посмъртните записки на стареца Фьодор Кузмич“.

Междувременно високопоставени руски служители планират правителство без Владимир Путин, твърди опозиционният сайт „Медуза“. След 100 дни война „почти няма хора, които да са доволни от Путин” най-вече заради санкциите, цитира „Медуза“ свой източник. 

„Проблемите в Русия заради войната вече са видими и до средата на лятото те ще дойдат от различни посоки: транспорт, медицина, дори селско стопанство”, казва източникът. Мнението му беше по-късно потвърдено и от други вътрешни лица в правителството.

Дори руският елит, който подкрепя случващото се в Украйна, вече споделя недоволството на обикновените хора. И заедно с висши служители в службите за сигурност търси наследник на Путин.

Има и още едно крило, недоволни от действията на обезумелия държавник, макар и по различни причини – цивилните руски чиновници и олигарси. Те образуват т. нар. „Партия на мира“.

Кой обаче може да наследи руския президент на трона в Кремъл? „Превратът в сянка“  включва имената на петима генерали – директора на ФСБ Александър Бортников, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патушев, военния министър Сергей Шойгу, директора на Националната гвардия Виктор Золотов и шестия бодигард на Путин Александър Куренков. 

В Кремъл вече негласно се обсъждат имената на тези фигури, като сред тях е и първият заместник-ръководител на президентската администрация и бивш премиер Сергей Кириенко, представител на „Партията на мира“, който обаче има засекретено минало.

69-годишният армейски генерал Александър Бортников, зодия Стрелец, е една от най-потайните персони в московския политически елит. Той е с каменно лице, не излъчва емоции.

Реклама

Наричат го Главата на покрива, руския Джеймс Бонд или Машиниста, не само защото е завършил жп институт в бившия Ленинград, но и поради факта, че като шеф на контраразузнаването кара влака на Русия. Западни анализатори твърдят, че само той има концептуално оръжие и ресурс да свали Путин от власт.

Бортников е сложил ръка над милиони досиета. Знае всички тайни на властта, висшите чиновници, военните, директорите на ключови предприятия и, разбира се,  на олигарсите. Контролира банките, 43-годишният му син Денис е председател на управата на Внешторгбанк (ВТБ) и старши вицепрезидент.

Малка частица от досиетата на КГБ и КПСС са прехвърлени в руския Държавен архив. За какъв чудовищен „Биг Брадър“ е ставало дума в бившия СССР говори красноречиво само един факт – пътеводителят за новите фондове е цели 6 тома.

Бортников обаче е ръководил лично операцията за ликвидирането на бившия подполковник от КГБ и ФСБ Александър Литвиненко, който избяга в Лондон, със силно токсичния радиоактивен изотоп Полоний-210, както и опита за убийството с вещество от групата „Новичок“ на опозиционера Алексей Навални.

Заради това през октомври 2020 г. ЕС и Великобритания му налагат за втори път санкции – първите са за окупацията на Крим. Генералът обаче се измъква сух от черните списъци на САЩ.

Напротив, два пъти е посрещнат с почести и червен килим във Вашингтон, като дори се вижда с директора на ЦРУ Майк Помпео, малко преди тогавашният президент Доналд Тръмп да го назначи за държавен секретар. Едва този февруари след признаването на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики Бортников от немай-къде попада под санкциите на САЩ.

Бившият му началник армейски генерал Никола Патрушев, който сега е секретар на могъщия руски Съвет за национална сигурност и шеф на руския волейбол, на 11 юли ще навърши 70 г. От 2006 г . името му спряга като един от възможните наследници на Путин.

Големият му син Дмитрий е министър на селското стопанство, а малкият – Андрей, е дясната ръка на шефа на държавния концерн „Роснефт“ Игор Сечин, най-довереният олигарх на Путин.

Познават се с руския президент от десетилетия, подобно на Патрушев и Бортников, които са колеги на Путин от ленинградския офис на КГБ.

В този генералски квинтет по-младите са Сергей Шойгу и Виктор Золотов. 67-годишният министърът на отбраната Шойгу е идеологът на инвазията в Украйна. В последните 30 г. той неизменно заема различни министерски постове. Почти 90% от руснаците му се доверяват напълно, но заради войната в редица страни е персона нонграта.

Навремето ръководи президентската кампания на Борис Елцин. За един от рождените му дни Путин му подарява гравирана кама, тъй като министърът обича оръжията. Подобно на президента играе хокей и е запален по конната езда. Шойгу е единственият министър, който не пие водка, защото смята, че тя се отразява зле на психиката, а само червено вино.

През 2016 г. Путин създава своя преторианска гвардия, подобно на личните телохранители на императорите в древен Рим, наречена съкратено Росгвардия. В нея влизат всички руски вътрешни войски.

Начело назначава протежето си армейски генерал Виктор Золотов. 66 –годишният Золотов е от вътрешния кръг на Кремъл. Анализатори казват, че създаването на Росгвардия, е признак за криза и че Путин укрепва властта си. Росгвардия участва във войната в Украйна, като установява пълен контрол над окупираните от армията територии.

На 40 км от Червения площад в китна гора в градчето Балашиха се намира бастионът на Росгвардия – отделната мотострелкова дивизия с особено предназначение „Дзержински“. Елитното подразделение е кръстено на името на бащата на чекистите.

В двата неуспешни преврата в най-новата история на Русия – августовския срещу Горбачов и октомврийския срещу Елцин, дивизията имаше ключово значение за смазването на метежите. Тя винаги е подпомагана от армейската Таманска дивизия, чиито танкове нахлуват в руската столица по „Кутузовски проспект“.

Единственият цивилен извън този генералски квинтет е бившият вицепремиер Сергей Кириенко, който в момента е първи заместник-ръководител на Администрацията на президента. 59-годишният политик обаче е под санкциите на САЩ, Великобритания и ЕС.

Вашингтон, Лондон и Брюксел смятат, че той като първи заместник в администрацията на президента е знаел за подготвяното покушение срещу опозиционера Навални. Кириенко в последно време редовно общува с Путин, дори наскоро стана новият куратор на Кремъл в Донбас и посети превзетото украинско пристанище Мариупол.

Източници на „Медуза“ смятат, че Кириенко иска да бъде най-малко премиер. Само че той е има тайно минало. Със секретен указ на Путин му е присвоено званието „Герой на Русия“. Кириенко е бивш шеф на „Росатом“.

Разузнавателни източници казват, че той е бил начело на колектива, разработил новата руска крилата ракета с далечен радиус „Буревестник“, която се задвижва от ядрен реактор.

Само че по традиция в Кремъл има кастинг за държавен глава.

От времето на Елцин тази ключова роля е поверена на зетя му Валентин Юмашев , който подбираше кандидатите и избра Путин. Навремето Юмашев оглавяваше президентската администрация при тъста си, а сега е съветник на Путин на доброволни начала.

6 Коментара
 1. Мiean казва

  Хахаха
  Еба си политическите чикиджии сте!

 2. Цв.Цв. казва

  С най-големи шансове е синият драгалефски патладжан КОСТО

 3. Атанас Кирилов казва

  Глупости, глупости, материал от тъпак за тъпаци.

 4. Мариана Сумистката казва

  ИЗРОДКИ

 5. Гуда от връо казва

  Легнала гладна свиня в кочината, заспала и засънувала баберка под зурлата си!

 6. !!! казва

  Русофрениците нещо са се размечтали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.