НОВО 20: Петър Стоянов се стяга за премиер?

6 4 607

Бившият президент Петър Стоянов напомни за себе си, като събра в резиденция „Бояна“ стотици представители на културния и политически елит за своя 70-годишен юбилей.

Приемът навръх 25 май беше отразен подобаващо в светските хроники, но има една съществена подробност. Създаден беше инициативен комитет, начело с писателя и драматург Стефан Цанев, който отбеляза рождения ден на бившия държавен глава и 25 г. от встъпването му в длъжност в първия и единствен мандат, и проведе научна конференция да заслугите на Стоянов към българското общество.

Формалното обяснение беше, че комитетът включва интелектуалци и общественици, подкрепили кандидатурата на Стоянов преди четвърт век.

Само че сега комитетът е отворен на принципа на ветрилото и насочен силно вдясно. Инициатори са Атлантическият клуб, ПанЕвропа, Институтът за пазарна икономика, Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“, фондацията „Софийска платформата” и Пловдивският граждански клуб.

Коктейлът, включващ трите събития около бившия президент, обаче много напомня за инициативните комитети, които лансират определен кандидат за важен държавен пост. В случая най-вероятно Петър Стоянов е ухажван за бъдещ премиер, разкри „Уикенд”.

Западни дипломати довериха пред вестника, че са силно разтревожени от вероятността у нас да има предсрочни парламентарни избори.

„Кризите се усещат навсякъде – енергийна, ценова и продоволствена, здравна наесен, когато се очаква следващата вълна от коронавируса”, заявиха дипломатите.

Безпокои ги фактът, че при извънредни избори трите русофилски партии – „Възраждане”, формацията на Стефан Янев „Български възход“ и БСП, която е в съюз с пет коалиционни партньори, ще спечелят общо между 90 и 105 депутати.

Поради това трескаво се търси елегантен начин за преформатиране на коалицията в сегашния парламент, като най-вероятно роля ще получи и ГЕРБ. Това до някаква степен ще успокои електората и политическите страсти.

Още повече, че ако се реши да се приеме еврото от 2024 г., Петър Стоянов има опит, тъй като успя да въведе Валутния борд като истински фокусник. И при това на фона на жестоката Виденова зима и тежка политическата и икономическа криза, довела до блокиране на сметките на страната ни, която буквално изпадна във фалит.

„Когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза сме, искам да напомня, че времето преди 25 години беше най-тежкото в най-новата ни история. След като успяхме да преодолеем онези трудности, аз съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности.

Тогава дори нямахме пари да си платим житото и България оставаше без хляб”, каза Стоянов пред гостите в „Бояна”. Сред тях бяха Богдана Карадочева, Цветана Манева, Валя Балканска, Георги Константинов, Соломон Паси, Румен Леонидов, Красен Станчев, Михаил Неделчев, Огнян Минчев, Кирил Маричков, Филип Димитров, Стефан Софиянски, Теди Москов, проф. Николай Габровски, проф. Ангел Димитров. 

Петър Стоянов поиска внимание за хората, които са най-слабо защитени и формулира представата си лидер.  „Идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение може да се окаже неправилната идея.

В определени моменти България има нужда от лидери, които да погледнат няколко години и десетилетия напред. Дай Боже, България да има такива лидери. Винаги във всяко време има лидери. Времето ражда своите лидери”, пожела си Стоянов.

Експрезидентът безспорно има заслуги  за три ключови събития, които предопределиха съдбата на днешна България. Той отказа мандат на БСП на 4 февруари 1997 г., с което разплете възела на политическата криза, подаде молба на страната ни за членство в НАТО и въведе Валутния борд. Назначи Стефан Софиянски за служебен премиер.

Реклама

Петър Стоянов е роден през 1952 г. в Асеновград, където живеят родителите му след освобождаването на баща му от концлагерите Куциян и Николаево.

Завършва Юридическия факултет в СУ, практикува под тепета като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Той е от малкото политици, който не е бил член на БКП или БСП. В първото некомунистическо правителство начело с Филип Димитров е зам.-министър на правосъдието.

Близките му го описват като запален привърженик на пловдивския „Ботев”, поет бард, познат от литературните четения още от соца, а сатирите му определят като блестящи и взривяващи публиката. Със съпругата си Антонина имат две деца – сина им Стефан и дъщеря им Теофана

На 1 юни 1996 г. Стоянов печели първия исторически двубой. Изправя се срещу тогавашния държавен глава д-р Желю Желев и получава 66% в проведените за първи път в Европа първични президентски избори в рамките на ОДС. Симпатизантите на д-р Желев са в шок от резултата и преграждат с бюра коридора към щаба му в НДК.

На 3 ноември 1996 г. е избран за президент като кандидат на ОДС. 2 502 517 избиратели или 59,73% го обличат с доверието си. По ирония на съдбата шеф на предизборния му щаб е синият лидер и бъдещ вицепремиер Евгений Бакърджиев, а на опонентите му Маразов и Бокова – следващият президент Георги Първанов.

Стоянов встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г. и казва, че трябва да затворим „фабриката за илюзии”. Прави първото си посещение в чужбина на 20 февруари 1997 г. в Полша, където договаря с колегата си Александер Квашневски незабавен внос на зърно.

После отива в Брюксел, за да чуе лично от заместник-председателя на Еврокомисията Ханс ван ден Брук условията за подкрепата на ЕК към София – служебен кабинет, нови избори, валутен борд и споразумение с МВФ. Дава прием в посолството ни, на който отива политическият елит на Европа, включително и бившата френска премиерка Едит Кресон, която по това време е председател на Съвета на Европа.

Докато през есента на миналата година у нас върви дебатът за предстоящите президентски и парламентарни избори, бившият президент е в Ню Йорк.

Там всяка година през втората половина на септември се провеждат конференции, съвпадащи с Общото събрание на ООН. Стоянов е в компанията на експремиерите на Великобритания Гордън Браун, на Израел Ципи Ливни, на Белгия Ив Льотерн и на Испания Хосе Мария Аснар.

Сред ораторите са генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, бившата първа дама на САЩ Лора Буш и Джон Кери – екскандидатът за президент и настоящ специален представител на президента Байдън  по въпросите на климата. Впрочем Стоянов доведе за първи път у нас американски президент – Бил Клинтън.

Първите искри с премиера Иван Костов припламнаха през 2000 г. Президентът открито критикува отделни действия и позиции на парламентарното мнозинство и на кабинета, но подкрепяше СДС и на националната конференция, и на изборите на 17 юни година по-късно с думите: „Аз съм седесар”.

Отказа да застане зад Богомил Бонев, който започна открита война срещу Костов след отстраняването му от поста вътрешен министър. Критикува обаче премиера, че е спестил имената на корумпираните при смяната на министри, произнасяйки знаменитата си фраза: „Иване, кажи си, те ще те разберат”.

Може би, причината за разрива с Костов не се корени и в донесените в Президентството от бащата на Валутния борд Стив Ханке папки, уличаващи членове на кабинета „Костов” в корупция.

Факт е, че съпругите им Антонина и Елена също бяха прекъснали отношенията си, макар да бяха основателки на една и съща фондация „Бъдеще за България”, която отнесе много критики заради спонсорство от съмнителни бизнесмени, включително и руски. 

Петър Стоянов загуби изборите срещу Георги Първанов през октомври 2001 г. Сините избиратели вярваха, че царят ще го подкрепи.

Но Симеон II, вече премиер, отказа да иде в с. Баня да гласува, за да не харчи държавен бензин. Въпреки това Стоянов завърши мандата си според анкетите с 50% доверие към 41% недоверие.

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  НЕВЕРОЯТНИ НЕЩА СТАВАТ В ТАЯ ДЪРЖАВА…..

 2. Мариана Сумистката казва

  ВИТАМИНИ ОТ А ДО Я И МНОГО ХРАНИТЕЛЕН КАПАЦИТЕТ ЗА ЖИВУЩИТЕ

 3. Мариана Сумистката казва

  Дреме му на Кирето– договаря се за цената на желатина и сдава длъжността……

 4. Цв.Цв. казва

  Виктор ще получи много силна подкрепа от ДС.

 5. Со керез казва

  Аман от изХабени курви!

 6. ДС Кесяков казва

  ДС-катърът „Виктор“ Селянски трябва да е луд за да се натиска да става премиер – за да опере пешкира на БОКо и Кирето!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.