Мафия като ГЕРБ: Корнелия набута свои калинки в КЗП (РАЗСЛЕДВАНЕ)

6 1 824

Новоназначените шефове на Комисията за защита на потребителите (КЗП) се оказаха експерти по фалирането на фирми, а в резултат на техния опит държавата се простила с огромни неплатени данъци, а наивни хора със спестяванията си, показа проверка на „Уикенд”.

По закон, мисията на КЗП е защита правата на гражданите срещу измамни практики и схеми на търговци. Често в работата си комисарите се изправят срещу огромни компании, които нагло ограбват стотици хиляди свои клиенти.

За да им се противопоставиш и спреш схемите, се изисква завиден морал, независимост, кураж и солиден професионален опит. Все качества, по които управляващата коалиция обяви, че ще подбира кадрите си при съставянето на правителството.

Като носители на промяната, те трябваше да бъдат алтернатива на назначените от ГЕРБ калинки. Дали това обещание се отнася до новият председател на КЗП Иван Френкев и двамата членове Велина Николова-Великова и Николай Мравов, доста може да се поспори.

Самата Комисия за защита на потребителите е орган към министъра на икономиката и индустрията – Корнелия Нинова. По стара традиция, шефката на БСП явно е предпочела да уреди на държавната софра верни партийни кадри.

В случая председателят Иван Френкев е областен координатор на БСП в Смолян. Колегата му Николай Мравов два мандата е общински съветник от БСП в Сливен, а адвокат Велина Николова-Великова е сочена за близка до партийни велможи, макар да няма партийна книжка.

Освен претенциите за надпартийност, в биографията на тримата членове на КЗП има и моменти, които може да поставят под съмнение безукорният им морал, възмутиха се депутати от управляващата коалиция.

По думите им, имената и тримата членове на комисията изкачат от ловки финансови машинации, което едва ли ги прави неподходящи за какъвто и да е държавен пост. Бурното им минало, не е пречка другарката Нинова да наложи протежетата си в комисията.

Пример как правителството разбира промяната е дори и председателя на комисията Иван Френкев. При назначаването му на поста, към медиите бе спусната неговата впечатляваща биография – „бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция”.

Може би случайно, но във възторжената визитка на Френкев са спестени детайли за професионалният му опит. Включително и историята на фирма „Родопска тъкан 97”, която новоизлюпеният защитник на потребителите управлява от от 2008 г. до 2021 г.

По време на правителството на Иван Костов, фирмата приватизира едноименното предприятия за производство на домашен текстил в Смолян. Двигател на сделката е бащата на Иван Френкев, а покупката става чрез придобилите скандална слава РМД-та.

По тази схема верни на СДС активисти са назначавани за шефове на апитетитни предприятия, които те после бързо си купуват за жълти стотинки.

Както си му е редът, щом Иван Френкев поотраства, той заменя татко си като упавител на „Родопска тъкан 97”. Фирмата междувременно започва да трупа задължения към хазната. Последната актуална информация на НАП сочи сумата от 640 000 лв. за 2021 г.

Те, естествено, никога не са платени, а опитите на държавата да си ги събере принудително, удрят на камък. Причината е, че самата фирма няма никакво имущество, с чиито продажба да се издължи на бюджета.

Оказва се, че машините, с които се произвеждат смолянските хавлии и покривки, заедно с познатата вече на клиентите марка „Родопска тъкан”, са се озовали в ръцете на друга фирма.

Каква изненада, това е създадената през 2012 г. „Дриймс къмпани”, чиито собственик е Иван Френкев. След врътката, която му позволява да си спести плащането на стотици хиляди левове към бюджета, Френкев задвижва ударно бизнеса.

От негови интервюта става ясно, че заводът му успява да стане доставчик дори и на „Икеа” за цял свят. Подобен клиент би трябвало да гарантира огромни печалби, с които едва ли е проблем плащането на 600-те хиляди лева данъци. Стига естествено да искаш да го направиш, коментират депутати.

Скандални моменти в биографията има назначеният за член на КЗП Николай Мравов. В периода 1994 г. – 2003 г. той е общински съветник в Сливен от БСП. В изготвената му от партийните другари биография бе посочено, че Мравов е магистър по икономика от Икономическия университет във Варна и е заемал ръководни позиции в различни търговски дружества.

Реклама

Имената на фирмите, в които новият защитник на потребителите е трупал опит, обаче бяха спестени. Наша проверка показа, че пропускът едва ли е случаен. Поне що се отнася до Кооперация „Търговска взаимоспомагателна кооперация – Сливенска популярна каса”, чийто управител до фалита и е бил Мравов.

Касата е създадена през 2007 г. с идеята да върти търговия, а с печалбите да отпуска изгодни заеми на член-кооператорите. Името на ръководената от Мравов кооперация нашумя в медиите, покрай фалита на „Дупнишката популярна каса” през 2015 г. За кооперацията от Дупница стана ясно, че е действала като класическа пирамида.

Обещавайки лихви, в пъти по-високи от банките, тя събира депозити от стотици хора, макар по закон да няма право. Първоначално всичко вървяло нормално. През първата година на хората им била изплатена лихвата.

Това ги накарало да внесат още пари и да привлекат нови клиенти за „касата”. И така до фалита, когато се оказва, че прибраните милиони левове от вложителите са се изпарили.

Покрай скандала с фалита на „дупнишката пирамида”, хора от Сливен се оплакаха пред медиите, че същата схема се върти и от управляваната от Николай Мравов „Сливенска популярна каса”.

Любопитно е, че тя също фалира през 2015 г., като тази в Дупница. Пред Нова телевизия учителка от Сливен се оплака, че е изгоряла с 20 000 лв. Според нея ужилените са още поне 70 човека.

Дамата се полакомила от обещаваните 12% лихва и вкарала спестяванията си в Касата. Не се усъмнила, че има нещо нередно, защото председателят на сливенската каса Николай Мравов бил приятел с баща й, а и е известен политик в града.

„Когато подписах договора със „Сливенска популярна каса”, лихвеният процент беше 12%. Постоянно идваха лихвите, не се е получавал проблем. Получих около 3000 лева за около 3 години”, каза дамата.

След като дъщеря й завършва, тя решава да и купи собствено жилище. „Реших да изтегля по-голяма сума и тогава Мравов ми заяви, че не е възможно, тъй като вече касата е обявена в несъстоятелност”, проплака учителката.

След сигнали и на други хора, чиито спестявания са потънали в „Сливенска популярна каса”, започна проверка на прокуратурата. Резултати и до момента не са обявявани.

Още тогава управителя на Касата Николай Мравов обяви пред журналисти, че не е извършил нищо нередно. Според него, събраните по сметките на касата средства са изцяло от член-кооператори и на техен собствен риск. Мравов отрече, ръководената от него „Сливенска популярна каса” да е пирамида.

За фалита той се оправда със световната икономическа криза, която не позволила на много хора да си плащат отпуснатите им заеми. Това докарало през 2014 г. над 200 000 лв загуби на кооперацията, като само към НАП неразплатените пари са близо 40 бона. Осъзнавайки, че сметките са празни, социалистът нямало как да не поиска фалит.

Третото протеже на Корнелия Нинова в КЗП Велина Николова-Великова също има любопитни нещица в биографията си. От 2008 г. до назначаването си за защитник на потребителите Великова е сред управителите на фирма „Фиона Комерс”, чиято собственост се свързва с един популярните бизнесмени на прехода – Митко Събев.

От няколко години фирмата е част от списъка с неизрядни длъжници, съставен от данъчните. От информацията на НАП става ясно, че управляваната от Велина Николова-Великова фирма няма никакво намерение да си плаща налозите, които непрестанно нарастват. Към днешна дата сумата е 132 334,92 лв.

Всъщност Велина Николова-Великова и до момента не е освободена като шеф на „Фиона Комерс”. Има подадено само нейно заявление за това, става ясно от фирменото дело в Търговския регистър.

Отделен е въпросът дали молбата й ще бъде удовлетворена, след като собствениците на фалиралата фирма отдавна не проявяват интерес към нея. То и защо ли да го правят, освен, ако не им се появи изненадващо желание да си платят данъците.

Подобно безхаберие обаче поставя в опасност новия пост на протежето на Корнелия Нинова. Като все още управител на частна фирма, Велина Николова-Великова няма как да бъде член на Комисията за защита на потребителите, обясняват юристи.

Това може да и докара проверка от КПКОНПИ, по подозрение за конфликт на интереси. Дали там няма да бъдат открити още любопитни неща, можем само да гадаем, подсмихват се депутати от управляващата коалиция. 

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Да ви имам кастинга…. Даже Господ не може да отрече, че сте събирани с кастинг…….

 2. Мариана Сумистката казва

  Кажи му “ шофьор “ и не го обиждай повече…. Съотношението фашисти/ простотия е потресаващо за една територия колкото кравешко лайно.

 3. Мариана Сумистката казва

  От засада изнасилват само подлеците……

 4. Мариана Сумистката казва

  ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА„ БОКЛУЦИ !

 5. Мариана Сумистката казва

  Идиоти от всички партии, обединявайте се ! Насръпва повратна точка в разкритията за това какви идиоти сме и как ви управляваме. По идиотски, разбира се….

 6. Мариана Сумистката казва

  oligofreni.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.