Лихвар на Костя Копейкин изплува в ГЕРБ-грабежа на 53 млн. от „Хемус“(РАЗКРИТИЯ)

1 6 955

Лихварят Иван Филадов, функционер на националистическата партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов в Благоевград и в Симитли, се оказа замесен в герб-аферата с изнесените в „чували и сакове“ над 53 милиона лева за строежа на ЛОТ 5 от АМ „Хемус“.

Копейкин изскочи в нова афера

Името на Филадов изплува в Апелативния съд в началото на седмицата, където магистратите решаваха дали единствения засега обвиняем за изчезналите милиони – футболния съдия Борислав Колев, да бъде оставен за постоянно под домашен арест.

В съдебната зала 43-годишният рефер Борислав Колев – Боби Пачката на няколко пъти обяви пред съдиите, че не той, а Иван Филадов и разследваният за многобройни данъчни престъпления Георги Георгиев от Лом, стоят в основата на схемата с отклонените милиони левове за строежа на магистрала „Хемус“.

„Парите, които бяха теглени от подставени лица в банковите клонове на „Асет банк“, бяха носени от мен и от Георги Георгиев в обменното бюро „С 999” на Иван Филадов на столичния бул. „Христо Ботев“.

Оттам-нататък не зная какъв е бил пътя на парите“, хвърли бомбата в съда футболния рефер. Въпреки признанията му, засега Колев остава единствен обвиняем за аферата, а съдиите бяха единодушни, че реферът трябва да остане под домашен арест, тъй като има опасност да се укрие и да повлияе на свидетели.

Иван Филадов е функционер на „Възраждане“ от 2017 г. насам, а през есента на 2019 г. Костадин Костадинов го упълномощава с подпис и печат да представлява партията за местните избори в Симитли.

Тогава от „Възраждане“ издигнаха кандидатурата на бившия футболист Методи Стойнев – Дивото прасе за кмет на Симитли, но дни преди изборите Стойнев не беше допуснат до участие заради нередности в документацията на „Възраждане“.

След като името на Иван Филадов бе осветено в съда, лидерът на партията Костадин Костадинов отрече да го познава и предположи, че Филадов е човек на неговия кандидат за кмет Методи Стойнев.

Иван Филадов е сред маститите лихварски босове в Благоеврадския регион. Той управлява няколко заложни къщи и фирми за бързи кредити, както и обменни бюра.

Предполага се, че в чейндж бюрото на Филадов милионите левове, изтеглени на каса от банката, са били обменяни в долари и в евро. Според запознати, Филадов е и брокер на изборни гласове, които осигурявал чрез влиянието си над клиенните на заложните му къши и лихварски дружества.

Иван Филадов има даже „диплома“ от клиниката на д-р Емилова

Запознати с разследването разкриха, че името на благоевградския лихвар е било споменавано многократно в показанията на Борислав Колев. За да осуети ареста си, в началото на годината Иван Филадов влязъл в дебелариума на д-р Емилова и прекарал близо месец в клиниката, за да свали над 30 излишни килограма.

Реклама

Филадов е бил разпитван на два пъти от полицията, но отрича да има роля в източените 53 милиона лева. Познавал Борислав Колев, но само като клиент на обменното бюро.

Аферата с отклонени милиони левове, предвидени за строежа на магистрала „Хемус“, избухна миналата есен, когато МВР шефът Бойко Рашков обяви, че парите са отивали към ГЕРБ. В началото на декември полицията арестува футболния съдия Борислав Колев, който прекара три месеца в тъмница, преди да бъде пуснат под домашен арест тази пролет.

Според разследването, дни след като на 11 юни 2020 г. по сметка на дружеството „Водно строителство Благоевград“ са преведени 70 млн. лв. за доставката на материали за строежа на магистралата, парите от частната фирма започват да изчезват милион по милион.

Съдията Борислав Колев регистрирал серия от кухи строителни фирми с фиктивни собственици, ползвайки буферното дружество „Бул Строй Груп ИГ“. Въпросната компания е била собственост на скандалния пътно-строителен шеф от „Агромах“ Методи Бачев, който почина от инфаркт на 5 юни 2020 г.

От фирмата на покойника Методи Бачев, 70-те милиона лева за магистралата са преведени към „Асет Интернешънъл банк“, собственост на основателя на групировката СИК и бивш началник на Бойко Борисов – Младен Михалев – Маджо, за което първо Narod.bg съобщи.

Впоследствие съдията Борислав Колев вади десетки пълномощни на подставени лица, представители на фиктивни строителни фирми, които тегляг на каса от банката милионите. За периода 15 юни 2020 г. – 8 септември 2021 г., когато е извършено последното теглене в брой от банката на Маджо,

Борислав Колев влиза общо 47 пъти в три от офисите на банковата институция, водейки със себе си различни хора – сламени управители.

От записи от камери за видеонаблюдение на „Асет интернешънъл банк“, иззети от разследващите, се вижда как футболния съдия и бивш служител в НАП влиза с различни мъже в клонове на банката и след 10-15 минути излиза.

В единия от случаите Борислав Колев влиза в банката, придружаван от мургав мъж, който дърпа куфар на колела. Според запознат с разследването, това е случая с най-голяма изтеглена наведнъж сума в брой от банката – 7 милиона лева, взети с пълномощно на името на Красимир Митриков от село Златия.

Въпросният мъж умира от Ковид-19 само седмица по-късно. Впоследствие разследващите ще установят, че той е влизал общо 11 пъти в банката на Маджо, придружаван от Борислав Колев и от Георги Георгиев от Лом и е изтеглил 18 618 077 лв. като пълномощник на фиктивната строителна фирма „Виндор Монтана“ ЕООД.

Според адвокатът на Борислав Колев, не футболния рефер, а Иван Филадов и Георги Георгиев са основните двигатели на престъпната схема.

Любопитен детайл е, че Георги Георгиев дълги години бе част от близкото обръжение на покойния пътен бос Методи Бачев. През 2016 г. Георгиев беше арестуван при акция на Специализираната прокуратура срещу „Агромах“ в Благоевград, когато бяха открити и иззети над 1 млн. евро и злато, а срещу компанията бе повдигнато обвинение за отклонени 14 млн. лв. към бюджета чрез неплащане на ДДС.

В тази схема Георги Георгиев е имал дейна роля, тъй като е осигурявал кухи фирми, които сключвали договори с „Агромах“ за различни дейности в сферата на пътното строителство.

Въпреки свидетелските показания на Борислав Колев и посочените от него в съда други участници в кражбата на милионите за магистрала „Хемус“, до този момент нито Иван Филадов, нито Георги Георгиев са арестувани, а само разпитвани в качеството си на свидетели. Разследващите пък все още не са открили нито лев от откраднатите над 53 милиона лева.

1 Коментар
  1. Мариана Сумистката казва

    боклуци

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.