ТРАГЕДИЯ: Иван Гешев даде амнистия за 70 000 престъпления

8 2 633

Точно 69 226 разследвания на престъпления са прекратени до давност през 2021 г., сочи докладът за дейността на прокуратурата на Иван Гешев. Увеличението спрямо предишните две готини е впечатляващо, тъй като през 2020 г. са прекратени 42 565, а година по-рано – 49 195.

За да стигне до прекратяване по давност разследващите органи и прокуратурата, която е господар на досъдебното производство, са се размотавали достатъчно дълго, за да изтече срокът, в който наказателното преследване се изключва по закон.

На практика това е амнистия за извършителите на престъпления. При това данните са за броя на престъпленията, а не на извършителите. В много от случаите те са повече от един, пише „Сега”.

В доклада няма подробности за вида на престъпленията. „Успокоява се“ обаче, че „от прекратените по давност досъдебни производства 99,6% са с неразкрит извършител, което е обективна предпоставка за прекратяване“.

Прекратените дела срещу известен извършител, на когото е било повдигнато обвинение, са 274, което прави 0,4% от всички.

Най-много прекратени по давност дела се отчитат в апелативния район на София, който е и най-големият в страната – 35 221. районите на Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново (13 389, 8235, 6583, 5791). Спецпрокуратурата също е сложила точката на 2 разследвания заради изтеклата давност. Такива дела няма във военните прокуратура в Пловдив и София.

Реклама

Според Наказателния кодекс наказателното преследване се изключва, когато е изтекла т. нар. абсолютна давност. Тя зависи от престъплението. Най голямата е 52 г. и половина – за убийство на две или повече лица. За престъпления, наказуеми с доживотен затвор без замяна, тя е 30 г.

За деянията, които се наказват с повече от 10 г. – е 22 г. и половина, а за тези с повече от 3 г. – 15 г. За престъпленията, за които се предвижда повече от година лишаване от свобода, абсолютната давност е 7 г. и половина, а за всички останали – 3 г.

Масовото прекратяване на дела по давност започна през 2006 г., след като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди ревизия на спрените производства. Така се оказа, че много обвинители години наред са трупали папки, по които не са работили.

От 2008 г. (за когато са най-старите данни на сайта на прокуратурата) насам са прекратени около 1 000 000 дела.“Причините за прекратяване на делата по давност са както обективни, така и субективни. Налице са многобройни и разнопосочни законодателни промени след 1989 г., от една страна.

От друга – проявено е бездействие от разследващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори“, пише в един от старите доклади на държавното обвинение.

В него се признава още, че до 2006 г. „административните ръководители от всички нива на прокуратурата и на разследващите органи не са упражнили ефективен контрол за предотвратяване на опасността от прекратяване на делата поради изтекла давност“.

Отговорност за това обаче така и не бе понесена от никого.

8 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ГОСПОДА„ ВСЕКИ ПРЕСТЪПНИК Е ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО„ НАЛИ ТАКА….??

 2. Мариана Сумистката казва

  Или от някоя партия…. Това покрива голям процент от населението…..

 3. Мариана Сумистката казва

  Няма нужда да интегрирате нещо, което се интегрира добре….

 4. Мариана Сумистката казва

  Да не ви изтрщи някой отвратителен грозен бумефанг

 5. Мариана Сумистката казва

  Toxic rhetoric and demonization

 6. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ ПОВРЪЩАТЕ КРЪВ……

 7. Мариана Сумистката казва

  МОЖЕ ДОРИ ДА ВИ ПРИЧЕРНЕЕ И ДА ВИ ПАДНЕ ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА…

 8. Мариана Сумистката казва

  Бай Ганьо с потурите никой нв може да го спре, или да го настигне по простащина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.