МВР алармира: Прокурор отказа да разследва депутат от ГЕРБ, газил закона

2 2 025

МВР изпрати жалба до Софийската апелативна прокуратура по повод отказа на Софийската градска прокуратура от 28 март т.г. да образува досъдебно производство по случай, свързан с нарушаването на карантина от народен представител.

Става дума за гербопитека Бранимир Балачев, за чието нарушение на закона писа първо Narod.bg.

„Очевидно, Софийската градска прокуратура отказва да изпълни основната си функция – да следи за спазването на законността, като привлече към отговорност лицата, извършили престъпление.

По този начин се постига резултат, който е несъвместим с принципите на правовата държава – толериране на определени правонарушители и създаване на условия за незачитане на законите от обществото.

Правният мир и общественото мнение изискват въздигане на справедливостта като основен принцип, а в конкретния случай е пренебрегнат“, е позицията на МВР, изразена в жалбата.

Реклама

Вътрешното ведомство настоява апелативен прокурор да упражни правата, предоставени му от закона и с постановен от него акт да отмени като неправилен и незаконосъобразен отказът на градската прокуратура. Според МВР има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

По данни на полицията депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

От МВР допълват, че над 1200 граждани са осъдени, с влезли в сила присъди, за периода 2020-2021 г., именно за нарушаване на предписанието си за задължително домашно лечение на COVID-19, като голяма част от тези присъди са ефективни. 

Образуваните досъдебни производства за подобни нарушения през 2021 г. са 1418 на брой, съгласно официалните данни на МВР за осъществен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

“Фактите навеждат до извода, че Софийската градска прокуратура не прилага законите точно и еднакво спрямо всички граждани на България“, посочват от вътрешното министерство.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    Честно казано, загазили сте я много, фашуги ….

  2. Мариана Сумистката казва

    ТЪПИ СУТЕНьОРСКИ КОПЕЛЕТА СТЕ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.