Корнелия не разбра, че не е партиен вожд – мята пачки като Бойко

4 1 032

Корнелия Нинова май още не е разбрала, че вече не е партиен вожд, а е министър. Остава на вълна „Другари, дайте да дадем“. Речникът на икономическия вицепремиер е архаичен, посланията й лъхат на соцнафталин.

„Няма да допуснем спекула, няма да позволим на нелоялни търговци да трупат свръхпечалби на гърба на народа“, повтаря тя в инфлационната жега. Лошото е, че този език и това мислене се оказват заразни дори за министри от десния фланг.

Преди дни министърът на икономиката нареди на две комисии – за за-щита на потребителите (КЗП) и на по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), да изготвят план за строг контрол и недопускане на спекула, след като заработят новите мерки на правителството (някъде след 1 юли).

Това напомня за онази приказка, в която злата Баба Яга наредила на добрия главен герой „Отиди не знам къде, донеси не знам какво“. Как клетите комисии да изготвят план, като мерките дори още не са уточнени и не се знае кои от тях и кога ще бъдат приети (ще са нужни и нормативни промени, вкл. и на закони).

А социалистката министърка продължава да тъпче в грешни коловози: „Искам строг контрол – да не се пречи на коректните фирми, но тези, кои¬то спекулират с цени, да усетят цялата строгост на закона“.

Според тълковните речници разговорният смисъл на „спекула“ е: гешефт, далавера, нечестна търговия за бързо забогатяване, основано на препродажба, разлика в цените, дефицит на стоки и др.

Но в българското Законодателство понятие „спекула“ няма. Всъщност да се спекулира с цените е най-нормалното нещо в нормалната икономика – бизнесът калкулира в цените очакванията си за бъдещето и в това няма нищо укоримо. „Спекулирам“ идва от латински и означава предполагам. Нинова е толкова отдавна в политиката, че вече трябваше да е придобила поне базис- на икономическа грамотност.

През 1990 г., след като България формално скъса със соца, бе приет Закон за борба със спекулата. С свобождаването на цените той остаря и бе отменен. Днес съвсем малко цени подлежат на държавна регулация – ток, парно, вода, газ. Промените в тарифите се преглеждат от КЕВР, за да е сигурно, че не са надути, а отразяват реални разходи. В останалите „сегменти“ нещата са ясни – цените зависят от търсенето и от предлагането, не от Корнелия Нинова или от някоя комисия.

В стария закон пишеше, че спекулативна стопанска дейност е продава¬нето на стоки и услуги по цена над определената, както и укриването или отклоняването на стоки. Днес имаме други закони, съобразени с правото на ЕС.

Те отчитат, че вредните изкривявания на цените се причиняват от монополи, картели и компании с доминиращи пазарни позиции (както и от тъпи държавни регулации, но това в законите не го пише).

Водеща роля в контрола е възложена на КЗК – Комисията за защита на конкуренцията. А Нинова все възлага надежди и задачи на други комисии…

Да вземем „кризата“ с олиото. Имаше ли „спекула“ когато В някои магазини се появиха етикети „7 лв. за литър“? По-скоро някой пробва да надуе цените, хората се паникьосаха, но бързо разбраха, че презапасяването е без смисъл, и цените бързо слязоха до приемливи равнища.

Какво направи държавата? Нейни представители обясниха, че плуваме в море от слънчоглед (правилно поведение). А Нинова се закани да накаже „спекулантите“ и нареди масирани проверки. КЗП отчете „големи“ нарушения – някакви магазини прекалено бързо изчерпали олиото, което обявили на промоция.

Ще проучим защо и виновните ще бъдат наказани, зарече се комисията. С това боренето на спекулата в слънчогледовия сектор приключи. А КЗК още проверява има ли олио картел. Подобна бутафорна намеса на държавата се разигра и на петролния фронт.

Някакви малки бензиностанции и партийно ангажирани купувачи се опитаха да създадат паника за „недостиг“ и за „шоково поскъпване“ на бензина, използвайки социалните мрежи. И в този случай паниката се спихна бързо, хората видяха, че нищо апокалиптично не се случва, и опашките по бензиностанциите изчезнаха изведнъж като с магическа пръчка.

Реклама

А какво направи държавата? Пак обеща проверки за „спекула“. Резултати – нула. КЗК пак нещо проверява… И понеже гори¬вата продължиха неумолимо да поскъпват – главно заради външни за България фактори като война, санкции и т.н., държавата реши, че трябва да въздейства пряко върху цените. Така се появиха идеи като 25-те стотинки отстъпка на литър бензин и дизел, намаляване на акцизи, на ДДС и т.н.

Историята с 25-те стотинки граничи с абсурд. Не се разбра кой е „бащата“ на идеята, не се разбра и как е изчислен размерът на отстъпката – защо точно четвърт левче на литър, а не 20 или пък 50 ст. например? Мъките на изпълнителната власт да из-бистри механизма за прилагане на намалението продължават. Накрая ще се окаже, че „администрирането“ на отстъпката е толкова скъпо – времеемко и трудоемко, че я обезсмисля.

Може ли държавата наистина да организира такава програма за подпомагане на шофьорите, които карат обикновени коли с обикновен бензин/ дизел? При това като стоварва огромни бюрократични тегоби на бензиностанциите – да проверяват дали колата е на гражданин, а не на фирма, да пишат фактури, да чакат държавата да им възстанови парите за намалената цена и т.н.

Та същата държава вече трети месец не може да осъществи прословутата зърнена сделка – която трябваше да допълни държавните запаси с жито и слънчоглед за 1.2 млрд. лева. Замисълът бе да се потушат ламтежите на евентуални спекуланти да скрият зърното и да създадат изкуствен недостиг, за да си „напълнят гушите“.

Двете отговорни министерства – на финансите (за парите) и на земеделието (като купувач), още се суетят, междувременно котировките на пшеницата по света и у нас превзеха нови върхове, а обещаното дозареждане на Държавния резерв го няма.

„Свръхпечалби“ е друга любима на Нинова тема – още от миналата година, когато започна големият рейд на цените на тока. Но в българската нормативна уредба няма такъв термин. А като нямаш дефиниция, как определяш кое е в нормата и кое е „свръх“?

Сега Нинова готвела Закон за облагане на свръхпечалбите.

Вдъхновена от това, че приходите на предприятия като АЕЦ „Козлодуй“ летят в космоса заради скъпата електроенергия. Намерението е с данък свръхпечалба да бъдат „зарадва-ни“ и държавни, и частни енергийни предприятия, а също и други сектори, които в момента печелят здраво.

Идеята за изземане на ресурси от „свръхпечелещи“ вирее и в други страни, но ефектите от такава репресия са спорни, България няма капацитет да кове и прилага подобно законодателство, а щетите може да са огромни, вкл. и съдебни искове с огромни претенции от засегнати компании.

Да бе само Нинова, нямаше да е толкова трагично, но други в управленския екип показват „ретро“ мислене и незнание. Като с мораториума върху цените на тока и парното.

Кабинетът на Кирил Петков се хързулна по динената кора, заложена от ГЕРБ, а сега се чуди какво да прави с тарифите, които се готвят за избухване, след като с месеци бяха натискани с държавен похлупак.

Довчерашният чиновник Димитър Маргаритов, бивш шеф на Комисията за защита на потребителите, а вече зам.-министър на икономиката, чинно повтаря думите на Нинова,че „не може търговци да богатеят на гърба на хората“. Такива заявления вървят на партийни събрания и срещи с избиратели, но са Недопустими За ръководители на министерства.

Брътвежите за изтребване на спекулата и напъните за държавен контрол върху цените не решаваше проблемите. За жалост и това правителство се опитва да оцелява на немощните криле на демагогията. Дано само да не продъни фатално бюджетът.

Министърът на финансите не спира да повтаря, че е сложил разумен таван на мерките за подкрепа на хората и бизнеса с 2 млрд. лева. Но мерките тепърва ще бъдат разглеждани в НС, а предстоящата актуализация на бюджета може да се превърне в безумна надпревара между партиите под мотото „Дайте да дадем“.

И тогава мятането на пачки от джипката може да ни се стори невинно харчене на „джобни пари“.

Публикация на в. „Сега“, заглавието е на Narod.bg

4 Коментара
 1. Лен. Бор. казва

  бе тъз защо е толкоз противна

 2. Мариана Сумистката казва

  Тц, тц, толкова закони в тая „държава ‘, а а всичко е ТАЛАШ …. Снимката е показателна за ммм ….. нивото на култура.

 3. Мариана Сумистката казва

  Ако ме разбирате добре – ще ви отстраня по съдебен път !

 4. Мариана Сумистката казва

  Какво каза, че не те разбрах… “ Те отчитат, че вредните изкривявания на цените се причиняват от монополи, картели и компании с доминиращи пазарни позиции (както и от тъпи държавни регулации, но това в законите не го пише). „

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.