Румен Спецов с новина: НАП работи по „Барселонагейт” и „Лукойл”, има резултати!

5 2 554

НАП все още не е приключила проверките по сигнали на гражданското движение БОЕЦ по скандала „Барселонагейт“ и срещу петролната рафинерия „Лукойл“. Това стана ясно от думите на шефа на данъчните Румен Спецов.

Той бе попитан за свършеното от подчинената му агенция от лидера на БОЕЦ Георги Георгиев и екип на разследващия сайт „Биволъ“. Разговорът бе на тротоара пред централата на НАП.

Данъчният шеф потвърди, че се работи и не може да разкрива подробности. Георгиев му напомни, че сигналът за „Барселонагейт“ е от миналия май, което означава, че данъчните се занимават с него вече втора година.

„Вашият сигнал не означава, че аз мога и трябва да казвам всички подробности. Не са приключили, но се работят. Не са приключили, не че няма резултати“, заяви Спецов.

По въпроса за „Лукойл“ той заяви, че това били сложни ревизионни производства и изисквали време. До момента била прегледана 2014 г., сега се работело по 2015 г.

„Не ми дръжте сметка! Когато приключат“, обърна се Спецов към Георгиев.

Той все пак обеща да провери докъде са стигнали проверките. „Това, че вие подавате сигнали, съвсем не означава, че ни давате нова информация“, заяви Спецов.

Скандалът „Барселонагейт“ потъна по същия начин и в прокуратурата. Преди месеци държавното обвинение заяви, че е получило материали от Испания, отнасящи се до цялата проверка. Оправданието бе, че трябва да се изчака превод на 219-те страници, за да се вземе решение дали да се образува дело. Оттогава нищо повече не е съобщавано по темата.

Реклама

От години „Лукойл Нефтохим Бургас“ търпи критики, че на фона на приходи от милиарди левове за продължителни периоди от време работи на огромна загуба и не плаща корпоративен данък. Миналата година обаче стана ясно, че има известно позитивно развитие на ситуацията. В годишния си финансов отчет компанията обяви нов модел на работа, при който тя ще започне да работи на печалба.

Между данъчната агенция и „Лукойл“ тече дългогодишен спор за методиката на т. нар. трансферно ценообразуване, от което зависи финансовият резултат на дружеството. В тази връзка революционен пробив е, че във финансовия си отчет за 2020 г. „Лукойл Нефтохим“ декларира, че започва да работи по нов бизнес модел, при който ще работи на печалба и в един момент (след като се амортизират загубите) ще започне реално да внася корпоративен данък.

По решение на групата „Лукойл“ на 29 декември 2020 г. е сключен договор за работа на ишлеме (процесинг) с групата „Лукойл Бенелукс“ Б. В. (Нидерландия), пише в отчета.

Заплащането на услугата ще се осъществява по цена, формирана на база себестойност плюс надбавка, като целта е да се осигури „стабилен и постоянен положителен финансов резултат на дружеството при работа по новата бизнес схема“.

В същото време „Лукойл Нефтохим Бургас“ отчете огромна финансова загуба за 2020 г. – 508 млн. лв., която според финансови експерти е добре да бъде обект на данъчна ревизия.

От друга страна, дружеството е решило да не оспорва установени с две ревизии на НАП – през 2016 г. и 2017 г., допълнителни данъчни задължения в резултат от увеличение на данъчните резултати с 520 млн. лв. По закон декларираната загуба се приспада от финансовия резултат на дружеството в продължение на 5 години, което значи, че дори то да излезе на печалба, може реално да не внася данъци.

За последните 15-ина години загуба, подобна на тази през 2020 г., „Лукойл“ е декларирал само през 2008 г. (загуба от 473 млн. лв.) и през 2014 г. (загуба от 532 млн. лв.). През 2016 г. и 2017 г. дружеството е отчело стабилна печалба – от съответно 120 и 304 млн. лв. През 2018 г. то се връща в червената територия – загуба от 250 млн. лв., а през 2019 г. тя намалява на 80 млн. лв.

Преди дни в интервю за bTV шефът на НАП Румен Спецов прогнозира, че „Лукойл“ ще декларира печалба за 2021 г.

„Вече са на печалба. Убеден съм, че ще декларират добър процент на печалба“, каза той. Спецов припомни още, че заради инвестиция от 1.5 млрд. лв. в инсталация за преработка на тежки метали през 2015 година „Лукойл“ всяка година след това е отчитал загуби, защото всяка печалба е отивала да се покрият разходите по тази инвестиция.

5 Коментара
 1. Кьовеши казва

  РУМЪНИЯ и румънска прокуратура АРЕСТУВА и запорира и прибра активи за 250 МИЛИОНА долара на ЛУКойл за НЕлоялни търговски практики и финансови измами в големи размери

 2. Мариана Сумистката казва

  Обяснете просто на всички малоумници от 5 до 105 годишана възраст, че курванделата е продала къщата, мъжът и я отсвирил и не иска да има нищо общо с нея.и въппосното незконородено Случаят приключи.

 3. Мариана Сумистката казва

  Скоро ще ви съдя аз за неадекватност на институционалните решения, от която и отрепана институция да сте.

 4. Фики казва

  Евала Румба

 5. Красимир казва

  Трябвало е Спецов да обясни бавно и с прости думи на боеца Георгиев, че данъчното производство се извършва по ДОПК и не е за прости хора като него. Тъжна картинка е това бойче! Срам за цяля България! Толкова е тъп и неграмотен, че дори не го осъзнава колко е зле Гецата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.