БИТКАТА за КПКОНПИ: Кирил Петков срещу Христо Иванов, кой ще овладее комисията?

1 2 784

„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и „Демократична България“ с лидер Христо Иванов са се договорили да овладеят КПКОНПИ, след като реформират комисията.

Експерти от двете формации работят по два законопроекта, с които КПКОНПИ ще се раздели на две комисии – за борба с корупцията и за отнемане на незаконното имущество, научи „Филтър“ от няколко независими източника в парламента и изпълнителната власт.

Коалиционните партньори „Има такъв народ“ и БСП са изолирани от работата на ПП и ДБ по двата законопроекта и това допълнително създава напрежение в коалицията.

Реформата на КПКОНПИ беше един от приоритетите по време на преговорите за правителство и е записана в коалиционното споразумение.

Тогава преговарящите се разбраха законопроектът да е готов до 3 месеца. Оттогава минаха 7, а реформа в КПКОНПИ още няма. През това време председателят Сотир Цацаров напусна поста си и се върна в прокуратурата, а комисията се управлява от заместника му Антон Славчев. Цацаров дори подари на депутатите готов законопроект за КПКОНПИ, но те не му обърнаха внимание.

Дебатът за бъдещето на борбата с корупцията и отнемането на имоти, натрупани от престъпна дейност, се води от хората на Кирил Петков и на Христо Иванов. От ДБ са представили готовия си законопроект от 45-ото народно събрание, за който времето не достигна, но „Продължаваме промяната“ не са го одобрили.

Реклама

В крайна сметка представителите на двете формации са се разбрали да си поделят работата. Екип от експерти на ПП под ръководството на Лена Бориславова пише законопроекта за по-важната комисия – „Борбата с корупцията“.

Предвидено е тя да има разследващи функции както МВР – да борави с оперативна информация, да прилага СРС-та, да събира доказателства и много други. Тази комисия е за¬мислена като ударен отряд, който може да засенчи ДАНО и МВР едновременно.

Преди месеци се чуха гласове от представители на ПП, че за поста председател там трябва да се търси човек от чужбина, който няма обвързаности в България. Конституцията забранява висши постове в държавата да се заемат от хора с друго гражданство и дори с двойно. Предполага се, че хората на Петков са харесали близък на партията, който живее в чужбина, но досега името му не е изтекло от тесния кръг запознати с плановете.

Липсата на информация за готвените промени в антикорупцията изнервя най-много хората на Слави Трифонов. Те са против органът да има разследващи функции, за да не се превърне в бухалка на силните на деня и да не застигне сега управляващите, след като паднат от власт.

Те обаче нямат достъп до експертните групи, които готвят законопроектите. Според депутати се очакват големи скандали, когато текстовете бъдат внесени за разглеждане в парламента. Това важи за проекта на „Продължаваме промяната“, който е за комисия за борба с корупцията.

За този на „Демократична България“ не се очаква напрежение, защото вече е известен от деловодството на 45-ото Народно събрание, функциите на комисията, която те ще сформират – за отнемане на незаконно имущество. Тя също ще е интересна, защото ще се явява в съда като страна по вече започналите дела срещу Иво Прокопиев, Васил Божков, Николай Банев, Миню Стайков и много други, които получиха обвинения от прокуратурата в последните години.

Съмненията за десните са, че искат да овладеят комисията за отнемане на незаконно имущество, за да повлияят на депата срещу приближения им Иво Прокопиев, който има запори за 200 милиона лева. Досега те са отричали, че работят за него, както и той – за тях.

1 Коментар
  1. Тина казва

    Христо Иванов е абсолютен таралеж в гащите хаххаха С какъв акъл се коалира с него Петков още се чудя хаххах

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.