Бивш министър: „Магнитски” бута още БГ олигарси и политици, кои влизат в новия списък?

3 2 091

„Обществена тайна е, че списъкът „Магнитски“ скоро ще се разшири и смятам, че още много хора трябва да попаднат в него“, заяви адвокат Иван Демерджиев в (О)позиция на „Сега“.

Бившият служебен правосъден министър не е изненадан от шумотевицата, която се вдигна около т.нар. проект за закон по същия въпрос. Той е убеден, че именно предстоящото разширяване на списъка е принудило някои хора да пуснат в общественото пространство т.нар. проект, от който всички се разграничиха.

„Миналата есен, когато се обсъждаше концепцията за бъдещия закон, нямаше никакъв шум, независимо че се обсъждаше в широк професионален кръг“. Сегашната шумотивица е от страх, че някои хора ще си загубят комфорта“, каза той.

Реклама

Демерджиев е много разочарован, че управляващите не изпълниха амбициозните си намерения за антикорупционно законодателство – и за КПКОНПИ, и за т.нар. закон „Магнитски“.

Той не може да ги оправдае с войната, защото тя по никакъв начин не влияе не писането на добри закони, ако има капацитет в съответните институции.

Той отбеляза, че Сотир Цацаров напусна КПКОНПИ, но комисията продължава да се управлява от неговия заместник и там нищо не се е променило.

„Това, което ме смущава е, че не виждам особен натиск в последните месеци и по линия на главния прокурор. Ако реформите бяха осъществени, вече трябваше да берем плодовете им. Сега г-н Гешев и хората, които стоят зад него, живеят в комфорт. Нищо не го провокира да подаде оставка, нито ВСС е провокиран по-бързо да разгледа въпроса за отстраняването му“, заяви адвокат Демерджиев.

3 Коментара
 1. Египетска пирамида казва

  Времето ще остане непостоянно за сезона.

 2. Цв.Цв. казва

  а за теб ще има един трибуквен

 3. Магнитски казва

  Валентин Златев
  Кирил Домусчиев
  Николай Филипов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.