РАЗСЛЕДВАНЕ: България има залежи на природен газ за 150 г., ето кои саботират добива

9 10 630

България разполага с огромни залежи от природен газ, които при най-оптимистичния вариант могат да задоволят нуждите на страната за 150 години напред, съобщават енергийни експерти.

Проучването и разработването на тези находища обаче е блокирано по политически причини, а всеки специалист, дръзнал да говори за собствения ни газов потен¬циал, бива заклеймен като„лобист“ и „враг на българската природа“. Парадоксалното е, че тези атаки идват именно от лобистки кръгове, които дори не крият кремълските си зависимости.

Остава отворен въпросът дали предишните управляващи са се отказали от тези проучвания заради чужди интереси. Кабинетът „Петков“ пък свенливо избягва въпроса, очевидно страхувайки се от екопротести.

„България има големи залежи от природен газ, което плаши монополиста „Газпром“. „Има задълбочен анализ на голяма американска компания за залежите на газ в България. Според оптимистичните прогнози има залежи, които покриват нуждите на страната за 150 години. Този геоложки доклад е укриван от 2011 година“, предупреждава от месеци насам председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Реклама

Залежите са в Северозападна България, в района на врачанското село Чирен и в т.нар. Етрополска формация.

Перспективен за проучване остава и блок „Хан Аспарух“ в Черно море. В най-скоро време например Румъния ще започне да добива газ от морето, след като президентът Клаус Йоханис подписа указ за това. Това обнадеждава експертите, че и в българската акватория и изключителна икономическа зона в Черно море също има залежи.

България има няколко доказани находища, сред които Етрополската формация, за която е отказан лиценз за експлоатация. В изоставеното находище „Деветаки“ пък има доказани около 1 млрд. кубически метра газ, а то има потенциал и за изграждане на ново газохранилище, смята енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според председателя на Българска асоциация „Природен газ“ Светослав Иванов няма логика в съседна Румъния да има големи залежи, а у нас да няма. Преди десетина година се заговори за голям потенциал за шистов газ и в Добруджа.

Тогавашните управляващи обаче се отказаха под натиск от екологични организации и протести на хората от региона. Кметове от района обаче признаха, че на обществените обсъждания са идвали странни субекти – яки, небръснати мъжаги с военни униформи и руски знамена, които нагнетявали атмосферата.

9 Коментара
 1. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  ИЗМЪКНЕШ ЛИ НЯКОЙ ОТ БЛАТОТО– ТВОЙ Е ЗАВИНАГИ…..

 2. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  Психопатите и гениите имат само една допирна точка, и тя е там, където се разделят…..

 3. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  Нали знаете, че когато има престъпление в особено големи размери, за дълъг период от време и извършителят е неизвестен, СЕ СЪДИ ДЪРЖАВАТА ?

 4. Мариана Сумистката казва

  “ НЯКОЙ“ изпраща насилници за побой, идват полицаи, които са корумпрани от същия “ някой“. Боклуци, анонимността се крие, разумът прави предположения. Така е и с нормалите законодателства……..

 5. Мариана Сумистката казва

  Всички видяха на какво имате залежи, и да ви кажа- направо ви завидяха на залежите…… Ама медийните залежи могат буквално да ви закопаят в най- скоро време. Да не говорим за Кировите бизнес- залежи….. Искате ли да ядете кисело мляко и сирене – отидете в Гъция

 6. Питанка казва

  Какво стана с разработената от БАН технология за изпозването на серо-водородните отлагания в Черно море като гориво (енергиен източник), като същевремено се намалява екологичното замърсяване на морето?!

 7. !!! казва

  Ако става дума за шистов газ, „експертите“ да го духат.

 8. USGS казва

  РУСКИЯ московски кмет ЛУЖКОВ И ЖЕНА му НАЙ-БОГАТА ЖЕНА в РОССИЯ ПОМЕШИЦА Елена Батурина ЗАКУПИХА 30.000 ДЕКАра земя в КАМЧИЯ южно от ВАРНА знаейки че под Камчия СЕ НАМИРА ОГРОМНО ГАЗОВО ЕЗЕРО С най-ГОЛЕМИТЕ БГ ГАЗови ЗАЛЕЖИ НА СУШАТА
  ЛУЖКОВ и БАТУРИНА са главни акционери и са в управата на ГАЗПРОМ,Сургутнефтгаз,ЛУКойл все компании от нефто-ГАЗовата промишленост
  ЦЕЛТА ЛУЖКОВ и Москва да сложат ТАПА на НАЙ-голямото БГ НАХОДИЩЕ за ГАЗ за да НЕ са конкуренция на МОСКВА И ГАЗПРОМ

  През 202 год ЦРУ/СИМО/ разсекретява карти с всички находища на ГАЗ,НЕФТ,УРАН и други изкопаеами в ЦЕЛИЯ СВЯТ на сайта на USGS-Американски ГЕОЛОЖКИ Институт.На сайта на USGS ЯСНО се вижда че ТАМ е най-едрата точка отбелязана за ГАЗ на БГ Територия

 9. USGS казва

  202 да се чете 2002 година

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.