ПАДЕНИЕ: Бойко насъска поповете срещу кабинета „Петков”

2 3 947

Владици от Българската православна църква обявиха открита война на правителството на четворната коалиция с една-единствена цел – връщането на крадците от ГЕРБ на власт, научи „Галерия“. Заверата да се атакува кабинетът по църковния фронт се случва с личната благословия на Бойко Борисов.

В неписания заговор засега влизат четирима владици. Това са пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний, който е един от доверениците на дядо Николай и именно на това дължи бързото си израстване в църковната йерархия.

Другите двама са старозагорският митрополит Киприан и варненският и великопреславски владика Йоан.

Не е тайна, че архиереите имат голямо влияние сред миряните, а всяка тяхна дума се цитира от националните медии. Идеята е проста – да се внуши, че БПЦ не одобрява сегашните управляващи и че те пречат на църковния живот. От друга страна трябва да се напомня за някакви добрини, които бил сторил бившият премиер за православната  общност у нас.

Самият патриарх Неофит е против това членове на Светия Синод да се изказват по политически въпроси, но няма сила да ги спре. Особено сега, след като си счупи крака при битов инцидент и трябва да пази леглото в покоите си в патриаршеския дом.

Според запознати с църковните дела именно заради интригите в Синода в края на март дядо Неофит не се срещна с премиера Кирил Петков, което бе посрещнато с апломб от близки до хунтата медии.

Малко по-късно дядо Антоиий обясни официално, че срещата е отказана по протоколни причини – нямало писмено искане от министър-председателя, нито решение на Светия Синод за такова рандеву.

Протоколните приказки обаче не успяха да маскират истинския ефект от отказа, а именно, че църквата демонстрира хладно отношение към премиера Петков. Не е никак случайно и че при визитата при папата по повод 24 май Кирил Петков и дядо Антоний не застанаха един до друг дори за протоколна снимка.

Реклама

В същото време пред младежките структури на партията си Бойко Борисов вече няколко пъти обявява, че „ГЕРБ се насочва към християнските ценности”. Съвсем наскоро например той заяви на среща с млади гербери в провинцията, че „това, което църквата казва, е темелът в основата на ГЕРБ“.

При обиколките си из църкви и манастири Борисов не спира да напомня на хората да се вслушват в думите на духовните отци.

Последната засега политическа атака срещу кабинета също дойде от Западно- и Средноевропейския митрополит. Тя беше заради високите сметки за ток, които плащат църквите. По-малките църкви дори можело да вземат крути мерки като режим на тока, предупреди дядо Антоний. Тук оплакванията на синодалните старци удивително съвпаднаха с тези на протестиращите браншове, за които бе доказано, че са организирани от фирми, близки до ГЕРБ.

Бившите управляващи също влязоха в схемата, като поискаха от трибуна в Народното събрание религиозните храмове да не плащат индустриален ток въпреки, че сегашната власт няма нищо общо с решението църквите да се приравнят с търговски дружества.

„Няма диалог между държавата и Българската православна църква“, открито призна Антоний. „Какво да правим? Да продадем имотите на БПЦ, за да платим сметките за тока и после да пляскаме с ръце“, попита той.

Дядо Антоний обвини още кабинета „Петков“, че не е направил нищо за въвеждането на предмета „Вероучение“ в училищата, въпреки че този казус е от години и десетки правителства не си мръднаха пръста по въпроса.

А само преди броени дни пловдивският митрополит Николай лично разведе Бойко Борисов в качеството му на опозиционен лидер в новострояща се църква в Града под тепетата. Тогава под благосклонния поглед на владиката лидерът на ГЕРБ призова министрите на Кирил Петков „да си ходят, като антихристите“.

Самият Николай не крие топлите си чувства към Бойко Борисов и почти не пропуска медийна изява, в която да не го похвали колко добрини бил сторил за БПЦ.

Публикуваме със съкращения от в. „Галерия”

2 Коментара
  1. Precious Exotic Mix казва

    “ I always made one prayer to God: “O Lord, make our enemies quite ridiculous! ”God granted it.“

    Voltaire

  2. Рецидив казва

    Уважаеми попове, църквата е идеология, а не институция. Което вие също не сте, защото ако се обявите като институция, италианските католици са летяли до Марс и се връщат оттам, а вие още не можете да си поделите откраднатите имоти……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.