ЧЕСТИТО: Небето на България остава без охрана!

0 1 512

България пред нова дилема – от утре, 1 юни, не е ясно кой ще пази небето ни!

Към момента графикът е ясен – нидерландските изтребители F-35 ще патрулират до 31 май. Друга информация няма. Има различни опции – с разполагане на изтребители на наша територия, улеснен еър полисинг. България ще бъде подпомогната и няма да остане сама. Дали турски самолети да пазят небето ни в бъдеще не се обсъжда конкретно.

Това стана ясно от думите на военния министър Драгомир Заков, който взе участие във форум, посветен на войната в Украйна, проведен в столичния Военен клуб.

Реклама

На визита у нас е началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Яшар Гюлер, който е на гости на Емил Ефтимов, началник на родната отбрана.

Обсъждани са всевъзможни теми, включително и въпросът за еър полисинг, но конкретно не е поставян въпросът Турция да поеме еър полисинга на България в момента, обясни още Заков.

От думите на военния министър стана ясно, че България има нужния капацитет да ремонтира украинска военна техника. Такова обещание страната ни даде на Киев след множеството призиви за изпращане на военна помощ.

Заков призова още европейската политика в областта на сигурността и отбраната да бъде преразгледана и ЕС да се позиционира като “глобален играч в областта на сигурността”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.