ФИНАЛ: Кирил Петков капитулира за Македония в Париж

5 3 981

В най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство.

В Париж се очаква премиерът да одобри предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Това съобщиха участници в последния коалиционен съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май. Източниците са от различни политически формации и всеки един от тях поотделно потвърждава информацията, която съобщаваме, пише БГНЕС.

В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов.

По време на разговора от правителството са информирали, че „френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон“.

„Това на практика означава, че ние се доверяваме изцяло на Макрон, но в същото време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, защото всяка една от страните-членки ще може да блокира всяко едно решение.

Това ще бъде спор безкрай, а ние не искаме турски вариант“, разказа един от участниците.

Според друг участник в срещата от 27-и май в плана на Макрон „има предложения, които не са ясни и въобще не е сигурно, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното изпълнение в бъдеще“. На участниците в коалиционния съвет е направило силно впечатление информацията, че „президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон“. „Това е толкова прозрачно.

Самият Радев ден след съвета каза следното: Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, каза участник в коалиционния съвет.

Сериозно притеснение сред участниците предизвикало изказването на един от тях, който буквално се е отнесъл с пренебрежение към мнението на българските граждани по въпроса за РСМ.

„Каквото и да предложим, то ще мине, защото българите не разбират този въпрос“, са били неговите думи. „Сигурно и поради тази причина са отделени десетки хиляди лева за социологическа агенция, която да обработва населението по този въпрос през следващите две седмици“, каза още той.

Вдигане на ветото било необходимо и поради желанието на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Много лош сигнал ще бъде, ако Украйна получи покана, а РСМ и Албания продължават да чакат и поради тази причина френското председателство бърза с предложението, казал един от участниците в самото начало на срещата.

Реклама

Според него планът на Макрон трябва да бъде готов преди провеждането на Корепер – Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз. Корепер е основният подготвителен орган на Съвета. Всички точки, които се включват в дневния ред на Съвета, се разглеждат първо от Корепер, освен ако Съветът не реши друго.

Преди обсъждането му от Корепер планът на Макрон трябвало да бъде одобрен от българското външно министерство. По време на разговорите не са обсъждани задълбочено нито проблема за правата на българите в РСМ, нито пък основната точка от Договора за приятелство от 2017 г., за общата история на двете държави.

В края на срещата е взето решение в следващите две седмици „никой да не коментира и да не взема отношение по въпроса за РСМ“. По този въпрос най-мълчаливи трябва да бъдат представителите от Министерството на външните работи.

Първите коментари трябва да бъдат след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР. В същото време всички представители на отделните политически партии участващи в правителството ще твърдят, че „няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени“.

Институционален натиск

По време на срещата е постигнато съгласие и всяко различно мнение и позиция по този въпрос, на политици, учени, историци, журналисти да бъде „максимално бързо атакувано и с тежки политически обвинения“. Един от тях дори се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че „той лично се е справил с един непослушник и „може да поръча всеки един за оклеветяване от двете страни на границата“.

Поисканият от премиера Кирил Петков Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента за РСМ ще бъде свикан след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал самият министър-председател.

След заседанието на КСНС при президента БСП ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да подкрепи предложения текст.

Останалите партии, които са част от правителствената коалиция ще призоват депутатите си „да гласуват по съвест или пък ще ги призоват да подкрепят, единственото възможно решение“. По този начин ще бъде променена досегашната позиция на страната ни, а премиерът Кирил Петков ще изпълни обещанието си „всичко да бъде одобрено от Народното събрание“.

„България много повече от самата РСМ, да не говорим за Франция, която първа блокира РСМ, иска властите в Скопие да започнат преговори за членство в ЕС.

Решението е възможно и то може да бъде намерено много бързо, стига да има минимална воля от страна на РСМ. Достатъчно е да погледнем на диагонал стенограмите от последните преговори между делегациите на двете външни министерства.

Поведението на една от тях граничи с арогантност“, съобщи още участник в срещата от 27 май и дебело подчерта: Решение трябва да има и то е възможно.

Но, погледнете посланията на местните политици на президента Пендаровски, на опозицията, на участници в управлението. Те открито говорят, че членството им в ЕС е далечна перспектива. По-голямо антиевропейско поведение и пропаганда има само в Беларус и Русия.

5 Коментара
 1. Бай Спас казва

  П Р Е Д А Т Е Л И

 2. Чеха казва

  Време Разделно дойде! Оставки и при Бай Ставри на всички Предатели на България!!

 3. colibri казва

  Това е поредното предателство на управляващите и част от опозицията.Интерес предизвиква поведението на Нинова-чудя се какво ще обяснява на нормалните социалисти,които я подкрепят.

 4. ИСТИНАТА казва

  Най-после!!! НАЙ-ДОБРАТА НОВИНА от години!!! Благодарност на тези взели това РЕШЕНИЕ!!! Успех СЪСЕДИ от Северна Македония!!!

 5. Ради Панайотов казва

  Малоумни продажници, Макрон говори за „българско малцинство в РСМ“. Какво му пречи да раздава обещания наляво и надясно, след кото за него и за целия останал свят става дума за 3504 човека? До следващото преброяване може и една шепа да не останат. Финита ла кауза Македония!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.