РАЗСЛЕДВАНЕ на Narod.bg: Медицински октопод смуче милиарди от НЗОК с чадър от ДПС и БСП

4 8 855

Истински корупционен октопод е впил пипала в здравната система и изсмуква милиарди от НЗОК, показа разследване на Narod.bg. Зад цялата схема, която посяга на 8,7 милиарда лева, колкото е бюджетът на Националната здравноосигурителна каса, прозират кадри на „Държавна сигурност”, ДПС и БСП, алармира наш източник от върховете на здравната система.

Според данните, които ще бъдат предадени на МВР и прокуратурата, за четирима човека сe смята, че са в основата на безобразно източване на парите за здравеопазване – ДС ченгето Ботьо Томов Велинов, синът му Тома Ботев Томов, Азер Меликов – опасно близкият до Сергей Станишев по специфична интимна линия бивш председател на Управителния съвет на „Информационно обслужване”, който бе и премиерски съветник, както и управителят на НЗОК Петко Салчев.

Твърди се, че те били сложили ръка върху парите на здравеопазване – 8,7 милиарда на година, и искали да продължат да ги управляват. Схемата минава през търговски игри с лекарства за частните болници, а резултатът е брутално източване на Здравната каса.

КОЙ КОЙ Е В СХЕМАТА:

Ботьо Томов Велинов е роден на 07.08.1946 г. в пазарджишкото с. Лесичово.

Щатен секретен служител на ДС в „Първо главно управление” с псевдоним „Фина”.

Със заповед № 367/ 08.06.1976 г. е назначен за разузнавач III степен; със заповед № 762/ 01.12.1976 г. е преназначен за разузнавач II степен; със заповед № 319/ 26.06.1979 г. е изпратен за 10 месеца и 10 дни в РШ на КГБ-СССР; със заповед № 190/ 16.04.1981 г. е преназначен за инспектор; със заповед № 712/ 01.09.1986 г. е преназначен за зам. н-к на отделение; със заповед № 51/ 01.02.1990 г. е преназначен за н-к на отделение.

Член на управителен орган /Съвет на директорите/ на търговско дружество по чл. 62, ал. 12, т. 2 от ЗКИ – „БУЛГАРГАЗ“ ЕАД по времето на кабинета „Орешарски”

Фирми с участието на Ботьо Томов Велинов:

АЙ ТИ ЕФ ГРУП АД – Съвет на директорите

ИНВЕСТКОМЕРС-95 ООД – Съдружник

СВАРГАЗ ООД – Съдружник

ФРИЯГАЗ ООД – Съдружник

ЕВЪРФРЕШ ЕООД – Едноличен собственик на капитала

Ченгето от ДС със силни връзки в ДПС налага сина си Тома Ботев Томов в системата на здравеопазването, като му организира път да координира дейността по кадруване и взаимодействие между отговорните структури по линия на здравеопазването.

В момента Тома Ботев Томов е съветник на БСП депутата Благовест Кирилов, показа справка на Narod.bg в сайта на парламента… Освен това е вечен съветник към здравния министър, независимо дали явно или тайно.

На никого не му прави впечатление защо в парламента под формата на така нареченият конкурс винаги се предлага само един кандидат за одобрение.

Реклама

Всъщност, синът е предложение на бащата Ботьо Томов Велинов, предварително съгласуван с ДПС и впоследствие съгласуван с цялата власт за одобрение в парламента.

На по-ниски нива отговорността по организацията и съгласуването се възлага на сина Тома Ботев Томов, когото нагласиха и за съветник в парламентарната комисия по здравеопазване, нищо, че е само със средно образование – техникум в Бургас по туризъм, и не случайно в графа образование срещу неговото име не е отразено какво образование има.

За силата на паралелната власт може да се съди и от това, че по времето на кабинета „Орешарски” назначиха техния човек Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи и му дадоха ресор вицепремиер по здравеопазването, за да може Тома Ботев Томов да му стане съветник по въпросите на здравеопазването, което да му послужи за бъдещата му кариера в системата, твърди източникът на Narod.bg.

Началото на кариерното му развитие беше поставено по времето на министъра на здравеопазването – Евгений Желев от БСП (2008-2009), на когото синът на Ботьо Велинов стана съветник.

Впоследствие Тома Ботев Томов влезе в управата на „Подкрепа”, за да участва в решенията на Надзорния съвет на Здравната каса, където играеше ключова роля в бизнеса.

Най-успешният им шеф на здравната каса беше д-р Румяна Тодорова, сестрата на Илиана Йотова. Неслучайно я преизбираха три пъти за шеф на касата.

Когато Петър Москов бе употребен като министър на здравето, Тома Ботев Томов му стана съветник. Синът на ДС ченгето се явява скритият играч в далаверата с ваксините и пръстовите отпечатъци, твърди информаторът на Narod.bg.

Партийните ортаци направиха така, че политическата безотговорност се стовари върху Реформаторите, а финансовите активи ги пое ДПС. По времето на бума с частните болници – договаряш кредит (неслучайно Ботьо и синът му са съдружници във фирма за бързо кредитиране „Коджент консулт” с уставен капитал 4 милиона), правиш болница и по веригата ти се осигурява съответния обем финансиране от Здравната каса, за да си изплатиш кредита и същевременно се задължаваш завинаги след това да спонсорираш ДПС.

Когато си наясно на какви цени и откъде се внасят скъпоструващи лекарства и имаш информация в кои държави се продават същите на няколкократно по-високи цени, изписваш тези лекарства по клиничните пътеки, отчиташ ги с фалшиви протоколи, че са вложени и организирано се изнасят и препродават на пазари, където цената е съвсем друга.

Печалбата от незаконния реекспорт се оценява на 200 милиона, смята източникът на Narod.bg. Когато преди време се вдигна шум по въпроса, от най-високо ниво беше обявено, че реекспортът се правел от 5 болници и един сириец.

И всичко утихна. Преди време лансираната идея за аптечна карта е поредната имитация за борба с източването на Здравната каса. Това е всъщност опит за придобиване на важна информация за лекарствения пазар, позволяваща конкурентно предимство на облагодетелствените вносители.

Идеята била на Тома Ботев Томов – господаря на информационната система на НЗОК! Шведите вече 30 г. ползват лекарствен регистър с автоматично въвеждане чрез баркода на всички данни на предписаното лекарство, обвързано с електронната рецепта, автоматично обвързване по електронен път с техния вариант на клинична пътека, автоматична справка с производител, вносител, аптека, митници и аналога на техния НАП.

Всичко това не позволява никакви измами с фалшифициране на протоколи за разходи, незаконен внос, незаконен реекспорт на лекарства и изключва всякакъв контрол на здравната мафия върху пазара на лекарства и медицинско оборудване и всички разходи са публично достъпни онлайн.

Всички медицински данни на пациента се регистрират в електронното му досие, което може да се достъпва контролирано от всички болници в ЕС, с изключение на българските – често се оказва животоспасяващо.

Отделно има независима служба, която се занимава със статистически анализ за целите на превенция на здравеопазването и планиране на всички потребности на национално ниво, също публично достъпна по всяко време. В България това не трябва да се допуска. Позволено е само превенция в полза на богоизбраните от здравната мафия.

Първите министерства след 1989-а, върху които разпределителят на порции сложи ръка, бяха земеделското и здравното министерство. След това постепенно превзе всички. Приблизително половината от вноските на здравноосигурените, формиращи бюджета на НЗОК, потича към група мошеници, настанени в системата на здравеопазването от кръговата икономика (обръчи от фирми), зависими от разпределителя на порции, поставил с неприкрита ирония диагнозата на статистическия данъкоплатец зад фразата морфичен резонанс.

По закон аптека има право да регистрира само медицинско лице и има право само до четири аптеки. Как тогава Марешки има над 400 аптеки регистрирани на подставени лица?

В тази държава, където всичко е под специфичен контрол, не можеш да направиш такова нещо, ако не си предмет на този контрол, който на всичкото отгоре има и партия – ДПС.

4 Коментара
 1. Мартин Глигов казва

  ДйеПйеСйе заедно с ПП в кюпа, дебили

 2. Иво Филипов казва

  Иво Филипов – врътливото дупе на информационно обслужване, обслужва наред.

 3. Проф. Камен Плочев казва

  Царят е гол. Защо „частни болници“ се пръкват непрекъснато и се финансират с държавен ресурс? Държавните и общинските работят, източват колкото могат, но частните болници са само в скъпи пътеки, точат като за световно. В първата 10-ка приходи колко болници са близки до Гореспоменатата партия?

 4. Гого казва

  Добро утро.
  Ахахаха

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.