РЕКОРД: МВР спря 34 000 на браздата

0 1 311

От началото на 2022 г. са предотвратени близо 34 хиляди опита за незаконно влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

От тях 33 200 мигранти са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, а останалите са се върнали в Гърция.

Вследствие на увеличения миграционен натиск по българо-турската граница, който представлява 98% от общия миграционен натиск на границите на страната ни, със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април е въведен план за действие при извънредна ситуация.

Реклама

За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на Елхово са командировани служители от други структури на Главна дирекция „Гранична полиция“, от областните дирекции на МВР, от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и от Министерството на отбраната.

След въвеждането в граничното наблюдение на допълнителните служители от МВР и МО е постигната по-голяма плътност на смесените патрули по линията на държавната граница.

В резултат на предприетите мерки се отчита съществено намаляване на броя на задържаните лица. Българските гранични власти са задържали на вход 533 граждани на трети страни. Те са предимно граждани на Сирия и Афганистан, Капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ към момента е запълнен под 40%, отчита МВР.

За каналджийство от началото на годината са образувани 85 досъдебни производства, като към наказателна отговорност са привлечени 76 души. Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.