Кои са „Дънди” и как се докопаха до златото на България?

4 6 826

Във Великото Херцогство Люксембург на китната улица „Жан Моне“ № 6, носеща името на изтъкнатия френски предприемач и държавник, смятан за един от бащите на Европейските общности, се намират централите на фирмите майки на клоновете на „Дънди Прешъс Металс” в Челопеч и Крумовград.

Едноличен собственик на капиталите са частните дружества с ограничена отговорност „Дънди Прешъс Челопеч С.а р.л.“ и „Дънди Прешъс Крумовград С.а.р.л.“, пише „Уикенд“.

Българските им дъщери „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс металс Крумовград“ ЕАД са изнесли (репатрирали) през 2021 г. дивидент за 2020 г. в размер съответно на 212 млн. и 119,7 млн. лева.

Или общо 331,7 млн. лева, след платените няколко десетки милиони данъци, показа проверка на „Уикенд“ в Търговския регистър.

Четири фирми добиват злато понастоящем в България, като през 2018 г. количеството стига рекордните 9 тона. Те са в резултат от дейността на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Дънди Прешъс Металс Крумовград”, „Асарел – Медет” в Панагюрище и „Горубсо – Кърджали”, сочат данните от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства у нас.

Реклама

От тях се вижда, че добивът бележи устойчив растеж през последните 10 години. За този период той се е увеличил почти 2 пъти, като през 2008 г. е бил около 4,5 тона. Най-голям скок се наблюдава между 2011 г. и 2012 г. – от малко над 5 до повече от 7 тона.

През 2014 г. извлеченото злато достига до 8 тона годишно и запазва тази стойност 3 поредни години. След това, през 2017 г., отново има ръст и стойностите вече доближават 9 тона. Геоложките проучвания сочат, че в България има около 450 т злато в проучените находища.

Българските компании „Елаците-Мед“ и „Асарел-Медет“ добиват около 7 пъти повече руда от Челопеч, а годишните им приходи са средно с около 100 млн. лева по-високи.

Само че техните концентрати съдържат основно мед и малко злато и се преработват от „Аурубис“ в Пирдоп. С други думи, добавената стойност от този процес остава в България.

Конспиративните теории твърдят, че България е загубила около 30 млрд. долара от добива на злато и че заплаха за националната сигурност е обстоятелството, че той е в чужди ръце. 

Тези твърдения са твърде абсурдни. Единственият факт обаче е, че златото остава магнит, който носи рекордни печалби. Но не за страната ни…

4 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ТЦ– ТЦ, ИМА ЕДНА КРИВА НИВА„ ДЕТО МНОГО АБСУРДНО СЕ ПРЕДСТАВЯ В ЕВРОПА. И НЕ МОЖЕ ДА ИСКАТЕ ОТ ЕДИН– ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК ХЕМ ДА ВИ ПРЕДСТАВЯ„ ХЕМ ДА ГО ХВЪРЛЯТЕ НА ПРАСЕТАТА„ БОКЛУЦИ….. ТОЙ Е ПРОСТО ЧОВЕК…

  ДЕЛОТО ЩЕ ГО ОБРАЗУВАМ ПО ВСИЧКИ ПРАВИЛА СРЕЩУ УРОДЛИВИЯ ВИ ФАШИСТКИ ДЕМОНИЗЪМ.

 2. Мариана Сумистката казва

  ТЪПИ КОПЕЛЕТА СТЕ„ ОБАЧЕ…..

 3. Мариана Сумистката казва

  ПОДПАЛВАЧИТЕ НА РАЙХСТАГА МНОГО ТЪПИ КОПЕЛЕТА….

 4. […] Едноличен собственик на капиталите са частните дружества с ограничена отговорност „Дънди Прешъс Челопеч С.а р.л.“ и „Дънди Прешъс Крумовград С.а.р.л.“, пише „Уикенд“, предава Narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.