ФИНАЛ: Сърбия няма да даде Цветан Василев

0 1 065

Избягалият в Сърбия български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това реши Апелативният съд в Белград, предаде БГНЕС.

Така бе потвърдено решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия.

В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14 май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи.

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев, той се предаде на властите в Белград през септември 2014 г.

Според Апелативния съд „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения“.

Реклама

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ. Като бивш мажоритарен акционер на банката, той бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор.

В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 млрд. лв. (€1,3 млрд.), което „застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност“.

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

През 2014 г. българският банкер и бизнесмен направи дарение от 1,2 млн. динара на фондацията на Драгица Николич – съпруга на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше потвърдена и от бившия държавен глава Томислав Николич.

Въпреки това, както каза той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отрече да има „лични контакти“ с българския бизнесмен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.