Шуреят на Таки строи мегакомплекс върху общински имот в „Люлин” (СНИМКИ)

1 4 136

След като предизвика протести с намеренията да строи спортен комплекс на поляната „Кривуля“ в Бояна, спортният клуб на бившия футболист Даниел Боримиров – „Витоша Спорт 2015“, ще успее да осъществи плана си, но на друг общински терен.

Той се намира в кв.“Люлин“, между булевардите „Индира Ганди“ и „Джавахарлал Неру“, на една от малкото запазени от строителство зелени площи.

Инвестиционното предложение на шурея на Таки предвижда три игрища за футбол с малки врати, три тенис корта със стандартни размери, сграда за администрация, помощни помещения с бистро, паркинг с 62 места и велосипедни паркинги за 74 места.

Предвидената инвестиция е в размер на 2 млн. лв. без ДДС, а срокът да се случи – две години. Издаването на разрешение за строеж пък се налага заради строителството на бистрото (застроена площ 600 кв.м), което ще е на два етажа, с тераса и ВИП зала, става ясно от документи, които „Капитал“ видя.

Теренът се намира между булевардите „Индира Ганди“ и „Джавахарлал Неру“

Столичният общински съвет одобри доклада на кмета Йорданка Фандъкова, с което се дава на спортния клуб да се учреди право на строеж в срок от 25 години срещу сумата от 271.5 хил. лв.

Възможността спортни клубове и федерации да строят спортни съоръжения върху общински терени се отключи миналата година с изменения в наредбата за спортните обекти на София, с аргумента, че общината не може да си позволи да инвестира много. А след изтичането на въпросните 25 години построеното трябва да остане за нея. Едно от условията също така е, че обектът ще отваря врати безплатно за ученици и деца през седмицата в определен за целта график.

Как става възможно това?

Притеснителното в модела е, че често не се предвижда обществено обсъждане с гражданите за бъдещето на терените и конкурсите се провеждат без достатъчно гласност. Така, за да разбереш, че нещо такова се случва, трябва да си изключително конкретно заинтересуван, а отделно можеш да кандидатстваш само ако си спортен клуб.

В този случай процедурата на практика е спазена изцяло – общината е обявила конкурс на сайта си, залепила е обявата на информационното си табло, разпространила е съобщението във в. „24 часа“. Явилият се кандидат обаче е само един – „Спортен клуб Витоша спорт 2015“ на Боримиров, който е женен за сестрата на Христофорос Никос Аманатидис. Което пък говори, че теренът в „Люлин“ е по-скоро получена „компенсация“ от страна на общината към футболиста.

След протестите в „Бояна“ миналата година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че договорът се прекратява по взаимно съгласие, и заяви, че ще се търси друг терен за Боримиров.

Друга разлика е, че докато миналата година клубът не фигурираше в в регистъра на Министерството на младежта и спорта, сега вече е бил регистриран на 26 август 2021 г, малко след като общинският съвет прие условието кандидатът да е лицензиран спортен клуб.

„Публично-частното партньорство е вариант за клубове, които развиват спортна дейнос,т да намерят дългосрочно решение за изграждане на бази на общински терени.

Това, което ни притеснява в случая с Боримиров е, че има само един кандидат и че неговият клуб не е известно да развива някаква спортна дейност. Той предвижда изграждането на футболни терени и тенис кортове, а клубът му дори не е член на двете федерации, а според регистъра на ММС членува във федерацията по хандбал.

Реклама

Това изглежда като формално изпълнение на критериите кандидатът да е лицензиран спортен клуб“, коментира за „Капитал“ общинският съветник от „Демократична България“ Яна Тодоранова, която беше един от защитниците на протеста срещу комплекса в „Кривуля“ миналата година.

Изглаждането на недомислиците

Липсата на информация какво точно ще предвижда договора между общината и спортния клуб, както и самата процедура пък се оказаха повод за разпра в общинския съвет по време на обсъждането на предложението.

Милка Христова, която е общински съветник от БСП и зам.-председател на съвета, заяви, че общината позволява в офертата си към инвеститора той да решава всичко: каква ще бъде разгърната застроена площ (РЗП), срокът на правото за строеж, видовете спорт и съоръжения. „Всичко е оставено на преценката на инвеститора“, възмути се тя, като припомни, че приоритет на БСП е строителството на общински спортни съоръжения. Другата ѝ критика беше насочена към условията на договора в частта с неустойките.

„Ние учредяваме право на строеж и на практика ще го издадем за бистро, не знам при строеж за спортни игрища да се учредява, нямам против бистрото, но всички тия неща трябваше да са ясни“, коментира тя. Затова се чуха и предложения докладът да се отложи и да се изяснят подробности, като се мине и през още ресорни комисии – правна и финансова.

Председателят на СОС Георги Георгиев обаче се възпротиви с аргумента, че „четири пъти общинският съвет се произнасяше за този конкурс и по-прозрачно от това не може да бъде“. Той припомни, че осем месеца са отнели за промените в наредбата, на които е инициатор, както и още четири месеца се е работило по процедурата.

В резултат общинските съветници излязоха в почивка, за да могат да се съобразят всички критики и да се добавят към проекта за решение и докладът да не се бави.

Така, двадесет минути по-късно се добавиха следните промени: графикът кога залите да са отворени за граждани и деца се одобрява от районния кмет, при неспазване на графиците за безплатно ползване, инвеститорът дължи 10% от стойността по договор, а той може да се прекрати по искане на една от страните, ако не се изпълнява, със съответните неустойки и обезщетения.

На финал, предложението беше прието със 44 гласа „за“, 2 „против“ (от ДБ – Марта Георгиева и Методи Лалов) и 1 „въздържал се“.

Какво предвижда проектът на Боримиров

Преди всичко със сигурност е добре, че в „Люлин“ ще има място за спорт – такива терени като цяло липсват в цяла София. Зелената площ в „Люлин“ е била отредена „за спорт“ още в старите градоустройствени планове, но все още е необлагородена.

В близост са ДКЦ „Софиямед-Люлин“ и „Кауфланд“, като паркингът в съседство ще се подобрява и надгражда

Спасителният пояс тук е именно това, че залите ще бъдат отваряни безплатно за ученици в района осем часа седмично, в други осем часа седмично – за граждани, и в останалите осем – за деца и младежи с увреждания. По-точното разпределение би трябвало да стане ясно с график, одобрен от районния кмет.

Проектът на спортния клуб е изготвен от архитектурно студио „Петте елемента“ и включва бистро на два етажа с капацитет за 155 души, ВИП зала към него и тераса с капацитет още 100 места, съблекални, открити футболни игрища и тенис кортове, детска площадка. Теренът е с площ 14 695 кв. м.

Предвидената инвестиция е 2 млн. лв., но в документите се казва, че „окончателната стойност за реализация ще бъде изчислена на база подробен технически проект“.

1 Коментар
  1. Мариана Сумистката казва

    ДЕГРАДИРАЛА СВОЛОЧ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.