ПАК ДАЛАВЕРИ: Пълен батак в Министерството на земеделието

2 2 762

Министерството на земеделието, храните и горите рядко влиза в програмата с приоритети на политическите партии, които се борят за властта. Истината е, че дори и да има експертиза за реформи в тези отрасли, липсва желание да бъдат разбутани изпитаните схеми за милиарди, с които така лесно се купуват влияние и електорат в по-малките региони.

Феодализирането на МЗХГ от страна на БСП до момента не води до нищо добро. Напротив, злоупотребите продължават.

Националното ни богатство, каквото са горите, продължават безразборно да се изсичат в ущърб на държавния бюджет Лъч на надежда срещу тази порочна практика беше назначаването на настоящия депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев за директор на Изпълнителната агенция по горите.

За краткото време през 2021 г., през което ръководеше учреждението, Дунчев осветли значими проблеми, свързани с горите. На първо място, поиска държавата да застане на страната на лесовъдите, които често са единствената преграда пред незаконната сеч.

„Лесовъдите са смазани. Непрекъснато, непрекъснато – страшен стрес за цялата система, за всички горски служители, директори – сменят ги като памперси непрекъснато. Целта е хората да бъдат послушни и да се съобразяват с външни интереси.

Не на професията, не на Закона за горите, не на своето сърце и любов към гората. Това съобразяване доведе до това много голяма част от тия хора изобщо да не искат да участват в тази месомелачка, а да напуснат системата“, обоснова се Дунчев.

После той обърна поглед и към десетките феодализирани горски и ловни стопанства, които бяха превърнати в частни паркове за отдих на предишната власт. Лично отиде на проверка в ловното стопанство „Паламара“ край Шумен, за което „Сега“ и Narod.bg публикуваха няколко разследвания за евентуални нарушения от страна на бившия директор на Североизточното държавно горско стопанство в Делиормана Бейзат Яхя – личен приятел на Бойко Борисов.

Дунчев не пропусна и ДЛС „Искър“, където бизнесменът Румен Гайтански – Вълка издигна огромно имение на брега на язовира. Впоследствие строежът беше обявен за незаконен от Столична община, като в момента се води дело срещу събарянето му.

Въпреки промяната в работата на Агенцията по горите под ръководството на Дунчев БСП бързо се отърваха от него, за да поемат изцяло властта в отрасъла с горите. Резултатът е, че партийното кадруване в системата се засили, а схемите в дърводобива продължиха необезпокоявано. Доказателство за това е и подробният доклад, който Дунчев публикува, вече в качеството си на депутат.

В него са ясно описани пороците в законодателството и работата на отговорните органи, които правят възможно ощетяването на държавния бюджет с десетки милиони през изсичането на горите ни.

Най-големи загуби за горските стопанства – над 15 милиона лв. за последните 3 месеца в Родопите, се генерират чрез превратно прилагане на разпоредбите на Закона за горите, съгласно които до 1/3 от дърводобива във всяко стопанство може да се предоставя на т.нар. „местни фирми“ или „местни търговци“ имащи седалище в съответната община.

Тази разпоредба има за цел да защити местния поминък, но поради ограничената конкуренция тези фирми почти винаги се договорят и си разпределят продаваната от стопанствата дървесина, в резултат на което я купуват на начални цени. Те се определят от горските стопанства, като при динамичен пазар като настоящия могат да са 1-3 пъти по- ниски от пазарните нива, пише в доклада на Дунчев.

Критиките на депутата от ПП обаче бяха посрещнати на нож от коалиционния партньор БСП. Вицепремиерът Корнелия Нинова го обвини, че защитава „горската мафия“.

„Струва ми се, че г-н Дунчев е много лично ангажиран с този въпрос, тъй като той бе кандидат за министър на земеделието при преговорите за правителство. И не се случи. Допускам, че е огорчен от това и изразява лична позиция малко по-остро и по-агресивно“, коментира още лидерът на левицата.

Факт е обаче, че към настоящия момент се наблюдава застой в МЗХГ – няма предложения за Законодателни реформи, добре известните фирми продължават да печелят търгове за дървесина на занижени цени, а сигналите за незаконна сеч се множат.

Реклама

Нов живот за старите проблеми

Освен че Министерството на зе-меделието не успява да се справи с недъзите на управлението на ГЕРБ, то започва да създава и изцяло нови спънки в сектора.

По времето на земеделския министър Десислава Танева няколко фирми си разпределяха лъвския пай от 20 млн. лева за доставка на мляко и плодове в училищата и детските градини.

Наредбата, която регламентира двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, съфинансирани от европейските фондове, беше променяна цели 9 пъти по времето на ГЕРБ, за да се даде предимство на няколко големи млекопреработватели.

Дребните търговци на местно ниво, които снабдяваха 10-20 детски градини и училища, бяха избутани от фирми като „Млечни продукти Тракия“ на Владислав Михайлов, която започна да доставя продукти на над 1000 учебни заведения по програмата. Другият голям печеливш стана мандрата ЧЕХ, която хранеше 483 учебни заведения, а дружеството „Зоров 91“ на Димитър Зоров снабдяваше с млечни продукти 385 училища и детски градини.

Качеството на доставените продукти за децата рязко спадна и много директори на учебни заведения се отказаха от програмата, чиято основна цел е да създаде добри хранителни навици у децата.

Това принуди ГЕРБ да върне наредбата за двете схеми в първоначалния и вариант от 2016 г., когато изборът на доставчик се правеше от директора, а не от чиновника в ДФЗ. Премахна се и предимството на производителя пред търговеца, който така или иначе е Задължен да купува млечни продукти българско производство.

Нещата се нормализираха и ефективността на програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ се повиши.

Сега обаче ръководството на МЗХГ дава заявка, че отново ще променя въпросната наредба. „Сега“ научи, че през март на среща с производители и доставчици зам.-министърът на земеделието Момчил Неков е дал идеята плодовете, които се дават на децата, да бъдат 100% българско производство.

Дори и зад това предложение да стоят добри намерения, то на практика е неосъществимо, тъй като през зимните месеци няма достатъчно български плодове. Именно поради това Неков все пак е склонил да се обсъжда процентът да бъде 75, което също е трудно осъществимо, тъй като доставките трябва да включват 4 различни плода.

Не е ясно дали българското оранжерийно производство ще бъде достатъчно, но е сигурно, че цените ще са много по-високи. Сметката ще я плати Държавен фонд „Земеделие“. Вече има и сформирана междуведомствена работна група между МЗХГ, МОН и Министерството на здраве-опазването, която обсъжда предстоящи промени в наредбата за училищното мляко и плод.

В същото време земеделският министър Иван Иванов заяви в парламентарната комисия по земеделие, че такива промени не се готвят. „Знаете, че в минал период е имало доста лоши практики, които в момента са в прокуратурата, и разбирам, че скоро ще има обвинения по тази тема и разследването е в много напреднал етап“, разкри той пред депутатите.

По всяка вероятност разследването на държавното обвинение касае именно скандалните промени, с които ГЕРБ осигури монопол на неколцина в доставките на мляко в учебните заведения.

Неотдавна собственичката на фирмата „Ню Проджект консулт Милена Рашева, която стана най- големият доставчик на плодове по схема „Училищен плод“ след порочните промени, заяви пред Сашо Диков: „Пратиха ми емисари за рушвет 500 000 лв.

Всичко се знае, аз съм сигнализирала компетентните органи. На 2,5 млн. (бел. ред. печалба от доставките на плодове) – 500 000 лв.“

Публикация на в. „Сега“, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. Smart & Casual казва

    1 > 1 > 1 > 1 > 1 > 1 …………… ДО БЕЗКРАЙНОСТ……

  2. Мариана Сумистката казва

    Ti sei messa male. Sei matta, pero. Aparte che sei completamente stupida.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.