Нов конфликт: Кабинетът бистри приемането на еврото напук на Слави

2 1 443

Въпреки многократното настояване на партия „Има такъв народ“ правителството да не бърза с Националния план за въвеждане на еврото в България точката влезе в дневния ред на днешното заседание на кабинета.

И днес сутринта от ИТН предупредиха в парламента, че подобен документ не бива да се приема без анализ за ползите и разходите от приемане на единната европейска валута. ИТН сигнализираха, че точката е в ключена в дневния ред, макар да не фигурира официално в одобрения и пратен на медиите списък от теми, по които се чакат решения на правителството.

„И на двата експертни съвета, на които бе гледана темата, ние се договорихме точката да не се внася без анализ за всички предизвикателства, които решението носи. Анализът следваше да се изготви от финансовото министерство и БНБ“, обясни председателят на бюджетната комисия в НС от ИТН Любомир Каримански.

Това не попречи на премиера Кирил Петков да обяви в добро настроение в началото на заседанието на МС, че решението е един от основните акценти в предстоящия дневен ред.

Националният план като документ е готов отдавна, като бе пуснат за обществено обсъждане още миналото лято. България залага като дата за въвеждане на еврото 1 януари, 2024 година.

Реклама

В плана се предлага сценарий за въвеждане на еврото без преходен период – тоест еврото ще влезе в обръщение от началото на този период. Предвижда се националните банкноти да се използват успоредно с еврото само за един месец, до края на януари, 2024 г. 

От датата на въвеждане на еврото всички разплащателни, депозитни, бюджетни и други сметки ще бъдат превалутирани безплатно в евро. За превалутирането няма да има преходен период. Банките и пощите ще могат да обменят левове в период на 6 месеца без такса, после могат да въведат заплащане за услугата.

БНБ ще обменя левове без такси за неограничено време. За да се стигне до всичко това обаче, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, че страната ни отговаря на необходимите условия.

Сред тях е изискването за ненадхвърляне на прага от 3% за дефицита и нисък среден темп на инфлацията. Според наблюдатели България може да има проблеми и с двата показателя. Страната ни е далеч от максимално позволения праг за държавния дълг – 60% от БВП.

От ИТН засега не коментират решението на кабинета да приеме плана без поисканите допълнителни анализи.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    “How exhausting all this was. In fact, if only people knew how madly tiresome it is to be a criminal…!”

    Hermann Hesse, “ Klein und Wagner „

  2. Мариана Сумистката казва

    БОНЕ КРАЙНЕНЕЦА СКОРО ЩЕ ВИ МАХНЕ ОТ САМОЛЕТА ЗА СБОГОМ„ КАРИКАТУРИ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.