НОВИНА: Асен Василев прави закон „Магнитски” – вкарва политици и бизнесмени в черен списък

11 2 097

Ръководен от финансовия министър Асен Василев съвет ще вкарва хора, фирми, политици и партии в черни списъци, както и ще може да замразява активи и да спира сделки. Това става ясно от разказ на БНР за обсъждан готов проектозакон.

Според него нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон – за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, посочва Националното радио и твърди, че разполага с вече готовия проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.

Очевидно става дума за проект на дългоочаквания закон покрай сагата „Магнитски“ и включването в него на български физически и юридически лица.

Реклама

От проектозакона става ясно, че именно финансовият министър ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои и в това, че включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно – отнемане на незаконно придобито имущество т.е че се предвижда да има замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договор без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Предвидено е и, че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

11 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  АЗ СКОРО ЩЕ ВИ ВКАРАМ В ЕДИН МНОГО ЧЕРЕН СПИСЪК !!!

 2. Мариана Сумистката казва

  НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ СРЕДСТВА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА БЕДНОСТТА„ А ВИЕ ДА ГИ ДАВАТЕ НА МЕДИЙНИТЕ ПРОСТИТУТКИ………..

 3. Килифарево казва

  Да ги почва веднага…. Че взеха да надигат глави .
  Сега е моментът

 4. Мариана Сумистката казва

  СКРОМНОСТТА И ЗНАНИЯТА КРАСЯТ ЧОВЕКА„ А НАГЛОСТТА ГО ГРОЗИ: “ Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.“

 5. Мариана Сумистката казва

  И ЗА КАКВО „ПОЛЗВАТЕ“ ХАКЕРИТЕ СИ „ КАЗАХТЕ…. ? ЧЕ НЕ ВИ РАЗБРАХ…..

 6. Мариана Сумистката казва

  ЩЕ ВИ СМАЧКАМ ФАСОНА„ КЪЛНА СЕ В ЮДА !!!!!!

 7. Мариана Сумистката казва

  “ ТОЙ ИМАШЕ ТАЛАНТА ДА СИ СЪЗДАВА ВРАГОВЕ.“ – АМА„ ЧЕ КАТАСТРОФИРАЛА НАГЛОСТ……..

 8. Мариана Сумистката казва

  ТЪПИ КОПЕЛЕТА„ ОБАЧЕ …… АСОЦИАЛНИ.

 9. Мариана Сумистката казва

  ВАКСИНИТЕ СА ГОТОВИ„ САМО ОЧАКВАТ ПРИЛОЖЕНИЕТО СИ !!!

 10. Мариана Сумистката казва

  ДОКАЗВАМЕ„ ЧЕ НЯКОЙ Е ДАЛ ПЪЛЕН ДОСТЪП НА УРОДИТЕ И ГОРИТЕ ( ИЗГАРЯТЕ „ ЗА ПО – ТЪПИТЕ)…..

 11. Мариана Сумистката казва

  КАТО ЦВЕТА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.