НАСЛЕДСТВО: ГЕРБ остави 18 наказателни процедури срещу България в околната среда

3 1 491

18 са наказателните процедури срещу България в околната среда, наследени са от ГЕРБ. Така вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов отговори на критиките на ГЕРБ в сферата на околната среда от сутринта. 

„Това само по себе си е достатъчно ясен знак. Те са наследство на управлението на ГЕРБ, колкото и да ни се хвали с излят бетон“, каза Сандов.

Той поясни, че от тези 18 процедури, 1 е била свалена, за други 2 са изпълнени условията и се очаква само произнасяне, за други 3 се очакват промените в Закона за опазване на околната среда да мине.

„За още 1 наказателна процедура има внесен законопроект, мина на първо четене през пленарна зала. Работи се по поне още няколко. Междувременно Съда на ЕС ни осъди за 2 дела заради онова прекрасно действие, което колегите от ГЕРБ твърдят, че са изпълнили“, коментира Сандов. 

Реклама

Той обяви, че предстои другата седмица да се отчете каква е актуалното състояние на околната среда. „То за съжаление не е добро“, заяви още Сандов. 

Министърът коментира, че с този закон се цели по делата за инфраструктурни обекти от национално значение да има само една инстанция. Едноинстанционното производство е заложена в Закона за опазване на околната среда, който депутатите разглеждат на второ четене.

„Днес се гласува на второ четене много важен законопроект не защото някой ни го изисква, а защото може да гарантира по-адекватното действие на страната при промишлени аварии, по-голямата защита от определени вредни за околната среда химикали“, каза Сандов.

С проекта на закон се цели още прецизиране на разпоредби в националното законодателство, свързани с опазването на околната среда и постигане на по-високо ниво на хармонизация с европейското законодателство.

Предлаганите промени ще гарантират участието на гражданското общество при изготвянето на определени планове и програми, отнасящи се до околната среда, с което ще се постигне по-голяма публичност и ще обезпечат правото на достъп до правосъдие на заинтересованите страни.

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    И 18 0000 ВАМПИРСКИ ПРОЦЕДУРИ„ КОИТО ЩЕ УТОЧНИМ В НАЙ– БЛИЗКО БЪДЕЩЕ. НАЙ– НЕЛИЦЕПРИЯТНАТА И ОТВРАТИТЕЛНА ПАРИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ.

  2. Мариана Сумистката казва

    ЩЕ ВИ ИЗСТРЕЛЯМ ДО МАРС С БЕЗПЛАТЕН БИЛЕТ….

  3. Мариана Сумистката казва

    ЧУДОВИЩЕТО ИМАЛО 7 ГЛАВИ„ ЗАЩОТО ИМАЛО ТеЖКА ФОРМА НА ШИЗоФРЕНИЯ !!! ФАНДЪКОВА„ ВИДЯХ МНОГО ТОПЛА СУПА ДА СЕ РАЗДАВА ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.