Икономист: Мерките срещу бедността миришат на социализъм, идва глад

3 1 213

„Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени на енергийните ресурси. Парното, токът и вода ще се вдигнат. Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея със закъснение.

В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм“. Това заяви икономистът Мика Зайкова по Нова нюз.

По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система – по-ниска цена и малко по-висока не е добра идея. „Това няма смисъл, защото на две стъпки от 2023 г. до 2025 г. ще изчезне регулираният пазар според Плана за възстановяване“, обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

Реклама

„Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте – войната раздели света на 2. От другата страна на света са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас“, прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. „С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина“, посочи Зайкова.

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметките и продуктите от малката потребителска кошница.

„Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група от хора – ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи“, смята той.

3 Коментара
 1. Пешо казва

  Ами то цялото бабе мирише на социализъм.
  Къде беше бабе по време на социализма и как се бореше с него.

 2. Мариана Сумистката казва

  БАБЕ„ ТИ СИ КАРИКАТУРА„ ДА ТЕ СЛОЖАТ В РАМКА…..

 3. Мариана Сумистката казва

  НАЙ– МИЕ Е ЖАЛ ЗА ВИКТОРЧО ОТ СУТРЕШНИЯ бЛОК„ ДЕТО СИ КАЗВА ДУМИЧКИТЕ ТАКА СТАРАТЕЛНО. НИЕ СИ ГО ИЗБРАХМЕ ЗА КАРИКАТУРА N 1 НА БГ- ТО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.