Борис Бонев плюе по шофьорите в София, но лапна 70 бона от транспортните фирми – ПП го стяга за кмет

4 4 317

На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи градския транспорт на София, излязоха на протест с искане за дължимите компенсации от държавата.

Общественият транспорт в почти всички големи европейски градове се субсидира от националните правителства и местните власти, за да може да изпълнява своята важна и обществена и социална функция. Борис Бонев от „Спаси София“, обаче, оплю протеста с аргумента, че шефовете на транспорта в София получавали големи заплати…

За 2022 г. Столична община и 4-те общински транспортни дружества са осигурили около 350 млн. лв. за финансиране на градския транспорт. Заради спада на пътници покрай пандемията и огромния скок на цените на горивата са нужни допълнителни 144 млн. лв. (засега), които следва да бъдат осигурени по европейския регламент 1370 като субсидия от държавата.

Затова и по време на протестът служителите на градския транспорт настояваха средствата да бъдат заложени при предстоящата актуализация на държавния бюджет. В противен случай не може да се гарантира осигуряването на качествена транспортна услуга в града.

По време на протестът на работниците общинския съветник Борис Бонев публично се обяви срещу нуждата от компенсация от държавата. В опита си да компрометира протеста общинският съветник Бонев изнесе данни за работните заплати на ръководни длъжностите в 4-те общински дружества.

Заплатите, които получават членовете на Съвета на директорите на дружествата, са между 4 000 и 4 500 лв., като тезата на г-н Бонев е, че това да са прекалено високи заплати, които могат да бъдат спестени. Дали за София това е свръх висока и незаслужена заплата за директори на предприятия с хиляди служители и управляващи активи за стотици милиони?

Целта на г-н Бонев е ясна – да дискредитира справедливите искания на работниците, така че правителството да не предостави средства от държавния бюджет за градския транспорт на София. С това Борис Бонев обслужва „Продължаваме промяната“ и се явява тяхна маша в качеството си на единствения им общински съветник в София. Вероятно залогът е „Промяната“ да го припознае като своя кандидат за кмет догодина на местните избори.

Продължавайки „разкритията“ на г-н Бонев за възнагражденията в градския транспорт бе поискана справка за средства, които общинарят и неговата организация „Спаси София” са получавали от транспортните дружества.

Фактите:

Реклама

Г-н Бонев и „Спаси София“ имат 3 договора с „Метрополитен“, по които са получили близо 43 000 лв. за дизайн на табели. Това са същите калпави табели, заради които се наложи по Трети метродиаметър (МС Национален дворец на културата) да разпечата на цветен принтер стрелки на хартия А4 и да ги налепи до дизайнерските табели на спасителите, за да не се объркваме пътниците….

През 2017 и 2018 Бонев лично подписва два от договорите, а третият – за колектива на „Спаси София“, е от 2019 г.

През 2017 г. организацията на г-н Бонев получава още 8 880 лв. за дизайн на стикери за градския транспорт от Центъра за градска мобилност.

Дотук за дизайн г-н Бонев получава над 50 000 лв. от градския транспорт. Същия градския транспорт, за който той в момента твърди, че е в тежко финансово състояние не от последните 2 години, а от последните 10.

Разбира се, конюнктурните изказвания на г-н Бонев към момента не отговарят на истината, в противен случай сме сигурни, че Бонев и „Спаси София“ щяха да дарят труда си на дизайнери, а нямаше да работят срещу добри хонорари.

Казаните дотук не са единствените публични средства, които г-н Бонев и организацията му са получавали. По Програма „Европа” на Столична община те получават още 20 000 лв. за „облагородяване и социализация на монумент Камбаните” през 2017 и 2018 г.

И тук изниква следният въпрос – откакто г-н Бонев е общински съветник какво точно свърши, освен да оплюва всички останали? На последната комисия по транспорт той директно беше посочен като виновник Столична община да плати 900 000 лв. разноски и неустойки по договора с частния превозвач „МТК Гроуп“.

Спомняте си, че преди година същият се хвалеше по този казус как спестил 3 млн. лв. на общината, е съдът сега казва друго. Толкова струва на софиянци пиарът на един ляв политик от ново поколение.

Стана ясно и друго – от 2017г. Бонев и групата му са водили спор за търговската марка „Спаси София“ с един от акционерите в „МТК Гроуп“, което вече обяснява цялото им настървение и деятелност по темата. Друг е въпросът защо този спор не е деклариран като потенциален конфликт на интереси…

Продължаваме промяната, а?

4 Коментара
 1. и все пак казва

  От тези 350 млн. „осигурени от Общината и общинските дружества“ каква част са директни приходи от дейността на фирмата (приходи от карти и билети)? 60-70 млн. Не може при 500 млн. разходи на година да не прокриват и 15% с приходите от дейността и да казваме, че всичко е наред с това дружество.

 2. Мариана Сумистката казва

  Скоро ще получите една особена форма на възпитание и ще ви смирят !!!

 3. Мариана Сумистката казва

  Вас няма нужда да ви разследват, защото аз съм ви разследвала: почваме от „Герб“ и свършваме с вас !

 4. Мариана Сумистката казва

  Много грозен, отвратителен и нагъл младеж на снимката !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.