Тенис партньор на Бойко присвои 1,5 млн. от наеми в държавен имот (СХЕМАТА + СНИМКИ)

5 8 432

Тенис партньор на Бойко Борисов е прибрал поне 1,5 млн. лева от наеми, които неправомерно е събирал от държавен имот. Сумата де факто е присвоена от републиканската хазна само за 3 години и реално може да е по-голяма, защото липсва всякаква отчетност и вероятно отдавна е разпределена в правилните чекмеджета.

Баце е гушнал своя авер Динко, който стои в дъното на криминалната схема с източването на ОСК „Септември“

Схемата лъсна, след като спортният министър Радостин Василев разкри чудовищни далавери в спортната база на „Септември“ в столицата.

Става дума за Динко Дуков, дългогодишен управител на „Спортна София 2000“, а също така и стара дружка на Борисов покрай общата им страст – тениса. Общинската фирма, която Дуков ръководи, стопанисва публични спортни имоти в столицата и за разлика от многострадалните транспортни дружества, е на печалба.

Дуков коли и беси там от далечната 2008 г. още когато Борисов беше кмет на Столична община. След избухването на скандала с ОСК „Септември“ спортни клубове и наематели в спортната база публично признаха пред спортния министър Радостин Василев, че си плащат именно на Динко Дуков. Той обаче не се отчитал на държавата.

Според министър Василев в спортен комплекс „Септември“ има поне 7-8 автосервиза, 7-8 тенис корта, няколко заведения, паркинги, баскетболна зала, боксова зала, луксозна картинг писта. Според работници в автосервизите, наемът им е около 1500 лева на месец.

Ако един наем на обект е средно 1500-2000 лева, то на месец само от наемателите може да се прибират 40 000-50 000 лева, или 500- 600 хиляди лева на годишна база.

Според Радостин Василев става дума за „3 години престъпна безстопанственост“, което означава, че поне 1,5 милиона лева са отишли в нечии чекмеджета, вместо в държавната хазна. Защото от три години спортната база на „Септември“ е собственост на Министерството на младежта и спорта, което обаче не е получило нито стотинка от наемите.

Кой е Динко Дуков?

Бивш състезател по бадминтон и спортен деятел, който не крие близките си отношения с експремиера Бойко Борисов. Двамата дори са се прегърнали приятелски на тенис корта на една от профилните снимки на Дуков във фейсбук.

Лидерът на ГЕРБ и Динко се знаят поне от 2004 г. покрай тенис турнира за баровци „Лидерите“. Дуков е участник в надпреварата в компанията на политици и спортни звезди, а първото издание на турнира през въпросната 2004 г. се печели именно от Борисов, който тогава е главен секретар на МВР.

Двамата се срещат на тузарската тенис надпревара много пъти през годините и според запознати именно любовта им към ракетата и зеленото топче ги сближава.

Междувременно Борисов става кмет на София през 2005 г., а три години по-късно, през 2008 г., Динко Дуков влиза в борда на директорите на „Спортна София 2000“. Само година по-късно лидерът на ГЕРБ вече е министър-председател, но старото тенис приятелство не е забравено.

Нещо повече – Дуков демонстрира близки отношения с някои от знаковите лица на ГЕРБ. През 2015 г. тогавашният премиер Борисов, столичният кмет Йорданка фандъкова, спортният министър Красен Кралев и Динко Дуков откриват с медиен апломб модерна спортна база за 3 млн. лева в столичния квартал „Зона Б-5“.

Реклама

Апетитната придобивка се стопанисва от „Спортна София“ и именно като нейн шеф Дуков присъства на събитието. Пак през 2015 година същото каре – Борисов, Фандъкова, Кралев и Дуков цъфна на партито за 50-годиш-ния юбилей на волейболната легенда Любо Ганев в луксозен столичен хотел.

Тогава Дуков се превърна в шоумена на вечерта, защото подари на юбиляра огромна тенис ракета от елитната американска марка „Уилсън“. С такива ракети играят звезди като Федерер, сестрите Уилямс, Виктория Азаренка и дори наш Гришо от Хасково.

Междувременно „Галерия“ успя да се добере до декларацията на Динко Дуков за конфликт на интереси до КПКОНПИ, подадена на 8 юни 2020 г., в разгара на протестите срещу Борисовата хунта и главния прокурор Иван Гешев.

В нея Дуков декларира, че през 1997 г. придобива 2/3 от апартамент от 79 квадрата в София по наследство. През 2007 г. той става притежател на 2/3 апартамент от 90 кв. метра в София, закупен за 44 136 лева със заеми.

През същата година той отново става съсобственик на две трети апартамент в София – жилището е 133 квадрата и е закупено за 64 397 лева, осигурени от заеми.

Пак през 2007 г. той става собственик на 2/3 от два гаража в столицата – и двата по 20 квадрата, всеки закупен за 11 575 лева, отново с пари назаем.

През 2016 г. Дуков се сдобива с 2/3 апартамент от 57 квадрата в София, купен за 96 300 лева, осигурени от заеми.

В същата декларация той обявява 21 168 лева приходи от трудови правоотношения, 65 500 лева от трудови правоотношения извън заеманата длъжност (председател на „Спортна София 2000“ – бел. авт.) и 8214 лева от наеми.

„Спортен комплекс „Септември“ е завладян от мафията. Това съобщи министърът на младежта и спорта Радостин Василев във видео в профила си във фейсбук. „Тук мафията стопанисва наш имот и източва пари от държавата. Тук мафията получава средства от наеми, които трябва да идват в Министерството на младежта и спорта, но ние не ги получаваме“, казва в клипчето Радостин Василев.

Според министъра „източването“ ставало чрез ОСК „Септември“ и лицето Динко Дуков. Министър Василев директно обвини предшественика си Красен Кралев в безстопанственост, довела до щети за държавата в особено големи 1 размери.

Каква е схемата?

„На 21 юли 2019 г. целият имот е прехвърлен към Министерството на младежта и спорта. Тук има тенис кортове, ресторанти, зали, които се стопанисват, плащат се наеми. Но държавната хазна и Министерството на младежта и спорта като собственик не получават нищо. Този имот е завладян от три години, фактически той е безстопанствен, защото г-н Красен Кралев като министър не е направил нищо, за да урегулира отношенията на държавата с ползвателите“, каза още Радостин Василев.

Всички опити на министерството да се свърже с Дуков обаче ударили на камък. Наемателите признават, че имат договори, и то от години с ОСК „Септември“, което обаче няма никакви договорни отношения с министерството на спорта и отдава напълно незаконно имотите, отсече Радостин Василев.

Смутените от камерата и делегацията, служители в няколко автосервиза заявиха пред министър Василев, че плащат наем „на Тако и Нико“. Вероятно става дума да Христо Димитриу Амбукели – Тако, който е в съвета на директорите на ПФК „Септември“ София, и Николай Николов, който е в управата на „Арена Септември“ – дружество, което стопанисва спортни имоти.

Николов е и съдружник в компанията за залози „Дол бет“ ЕООД, регистрирана на 6 юли 2020 г., зад която се твърди, че стои самият Бойко Борисов. Другият съдружник там е Румен Чандъров, който също има 40% участие в „Арена Септември“.

Публикуваме от в. „Галерия“ със съкращения

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ДЕБЕЛИ СМЕ !!!

 2. Мариана Сумистката казва

  А ПЪК АЗ СЪМ С 80 D !!!

 3. Мариана Сумистката казва

  С ТЕНДЕНЦИЯ ЗА „80 Е“

 4. Мариана Сумистката казва

  С ТЕНДЕНЦИЯ ЗА „80 Е“ !!!

 5. Мариана Сумистката казва

  И НЯМАМЕ ПРИЯТЕЛИ !!! ОСВЕН ТАКИВА, КОИТО НИ ОБОЖАВАТ …….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.