Заради „Барселонагейт”: Италианският премиер Марио Драги иска повече власт за европрокурорите

3 2 500

Заради случаи като „Барселонагейт“ – случаят с къща в Испания, в който е замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов – настоящият министър-председател Кирил Петков и италианският му колега Марио Драги ще искат да се увеличат правомощията на европейската прокуратура за разследване на пране на пари в различните държави.

Това обяви Петков след среща с Драги в Рим, където министър-председателят е на посещение по повод 24 май. „Това ще премахне престъпления като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят от България и отиват в други страни членки.

Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо“, каза Кирил Петков след срещата му с Драги пред журналисти.

Преди повече от две години журналистическо разследване на испански вестник описа едра имотна сделка – скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша „Мис Бикини“, която има дъщеря от Бойко Борисов – Ема.

От няколко години еротичната моделка живеела в скъпия имот и наемала магазин за италиански дрехи на централна търговска улица в града. В публикацията пишеше, че местните власти разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез тази сделка.

Реклама

След като по случая се разшумя, Йовчева освободи бутика и се омъжи за кратко за Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов , който пък е дългогодишен приятел на Борисов.

Обявявано е, че спецпрокуратурата води разследване по казуса и към нея испанските й колеги, доколкото е „в по-добра позиция да продължи“ са прехвърлили своите резултати.

Въпреки това в края на януари в отговор на въпроси на евродепутати Гешев заяви, че делото е на трупчета, тъй като испанската полиция не е отговорила на запитвания за разследване от страна на българската прокуратура.

На 14 февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В началото на април стана ясно, че преводът е готов но оттогава ни дума за това какво се случва с разследването, припомня Narod.bg.

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ЧУМАВИ ДИВИ СВИНЕ !!!

  2. Мариана Сумистката казва

    ЩЕ РАЗБЕРАТ ИСТИНАТА ЗА ВАС !!!

  3. Мариана Сумистката казва

    THEY TORTURED ME CONTINUOUSLY. THE FASCISTS.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.