Топ икономист за войната: Кризата ще ни мачка 30 години!

1 1 741

Да помогнеш на всички в ситуация на криза не е възможно .Няма нужда да се помага на латифундистите, на милиардерите в България – те ще се смеят, ако им се помага. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев пред „Фокус“.

„Но ако погледнем през фокуса на това, което се случва, очевидно е, че някои финансови потоци се пренасочват към нови бенефициенти, а други се насочват към тези, които действително в момента имат най-голяма нужда, а това са гражданите на България, тези, които са унижените и оскърбените от целия преход“, смята икономистът.

По думите му не може държавата да реши проблемите на всички. Още повече, че част от нашия бизнес не само е в кома, вече е блажено почиващ, но продължава да съществува на базата на тези в момента помощи от държавата.

„Веднага ще кажа. Например една част от туризма вече е под вода.Няма откъде да дойдат и украинци – като туристи имам предвид, не като бежанци. Няма откъде да дойдат руснаци, няма да дойдат и китайците, докато състоянието е във война“, посочи икономистът.

Тази финансова криза е много по-различна отсега и може да продължи дълги години.

Реклама

„Кога ще свърши кризата – най-простичкият отговор е не на другия ден след войната, а след като се сключат допълнително нови международни споразумения, а това нещо може да продължи нека да не прекалявам, но ще спомена прогнозата на проф. Майкъл Хъдсън – 30 години поне.

Нека да бъдем все пак оптимисти и да кажем, че нещата ще се решат. Да се надяваме. Мъдростта на Европа още не личи в тази ситуация“, отбеляза икономистът.

За да направим анализ на антикризисните мерки, трябва да имаме отговори на няколко други важни въпроси.,посочи Дуранкев.

„Първо – наистина ли тази криза, която в момента е в България, е продукт на нещо, което е било до този момент познато, или е нещо ново? Второ – адекватни ли са тези мерки, които се вземат?

И трето – дали ще бъдат ефективни, т.е. дали те ще покрият разходите, които ще прави държавата, които ще правят гражданите, бизнесът и т.н.?“, допълни Дуранкев.

1 Коментар
  1. Четящ казва

    Че ние сме в криза от 33 години, и без война още 30 не ни мърдат с такива управници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.