НОВ КОШМАР: Дрехи и обувки поскъпват шоково с 40%

0 1 929

След драстичното поскъпване на хранителните стоки и горивата, идва ред на облеклата. Заради новите цени на платове и консумативи, наесен дрехите и обувките се очаква да поскъпнат драстично, с около 40%, издават хора от бранша. В същото време се задава реалната опция масово да се обличаме с изкуственяци, тъй като естествените материали ще станат твърде скъпи и шивашките фабрики няма да ги купуват, тъй като ще им бъде неизгодно.

Въпреки че засега големите магазини не са качили осезаемо цените на блузи, рокли и панталони, търговците се оплакват, че в последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Като капак – доставките се бавят твърде много, което обърква целия процес на търговията с облекла. „Пролетната стока трябваше да дойде на 10 февруари, а я доставиха на 29 април. Как да я продаваме, то вече дойде лятото!”, ядосваше се управителка на голям магазин в София.

Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените доставки, значително увеличават и разходите за производство. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили в пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача между 30 и 50%.

Най-сериозно е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни, които следващата есен и зима ще се окажат недостъпни дори за средния клиент в магазина, камо ли за хората с ниски доходи, обясняват дългогодишни експерти в шивашки фабрики.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, обясняват производителите.

„Доставките закъсняват, а цените се увеличават непрекъснато. След Нова година спряхме вече и да смятаме. Цифрите на някои материали, особено синтетичните, са скочили три пъти, затова и няма как крайната цена да остане същата. Всяка седмица има някакво увеличение на това, с което се снабдяваме”, обясни Миглена Христова, която е собственик на шивашка фабрика.

Търговци, които са няколко десетилетия в бранша, буквално се хващат за главата. Ветерани в шивашките фабрики признават, че сметките им в момента са най-сложни от 30 години насам. След две години на пандемия и няколко месеца на война, сегашната сметка за разходите за производството няма нищо общо с предишните, различни са и сроковете за доставките.

„Цените на суровините са скочили с над 30%, Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще пристигнат. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна”, разказва производителка на модни облекла. Памук и вълна се поръчват от далечни пазари, а цените за транспорт и доставка са скочили в пъти, пресмятат от бранша.

Не по-малко важно е, че многократно по-скъпи са всички консумативи – от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Сега всяка следваща доставка идва на нови, още по-високи цени. Памукът основно идва от Египет и Америка. Поскъпва не само цената на консуматива, но и тази на транспорта.

Реклама

Ако метър плат е бил 8-9 евро, сега достига до 36. Задно с платове, конци и копчета, променят се и сроковете. Добавени и скъпите ток и газ, и логиката на по-скъпите стоки си идват на мястото, като имаме предвид колко са енергоемки фабриките, оплакват се производителите на текстил. Българските предприятия, които плащаха 5000 лева на месец за ток, сега дават по 18-20 000 лева.

Все пак, засега търговците някак удържат фронта. И в момента в големите магазини дрехите са на обичайните си цени, като само някои облекла са по-скъпи, но пък и липсват големите намаления, на които са свикнали купувачите.

Факт е обаче, че първите пролетно-летни дрехи са по-скъпи от миналогодишните за сезона. Дори обикновените тениски, които традиционно са най-евтината стока, тази година струват над 17 лева, докато през 2021-а се намираха и за 10-ина. Памучните блузи с дълъг ръкав пък категорично клонят към 30. Дамските рокли също не са никак евтина стока и новите модели за сезона се предлагат средно за около 50-60 лева, което не е никак малко.

Чифт непретенциозни летни обувки вървят приблизително между 40 и 60 лева. Единствено късите младежки блузки, летни панталони и поли, заради по-малкото материал за изработката, може да се открият и за едноцифрена сума, което радва 18-19-годишните.

Поскъпването ще се усети още през лятото, като от бранша обясняват, че ще има известен ръст в етикетите, но лек, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче цифрите върху етикетите ще са доста по-високи, предупреждават търговците. Модният бранш е сезонен – това, което сме го произвели, сме го продали доста отдавна. Оттук идва и проблемът – изобщо не сме сигурни, че цените, които сме калкулирали през декември, ще останат същите, обясняват от бранша.

Търговците се оплакват, че са поставени на колене – принудени да работят без печалба и дори на загуба, тъй като са договорили с модните брандове стока на цени, далеч преди поскъпването. За сезон пролет-лято 2021-2022 цените бяха договорени и никой от чуждите клиенти не се съгласи на увеличение, обясняват търговците.

В момента всяка нова колекция пристига в магазините на нови цени – има стоки, които директно идват с нова ценова листа. Закъсненията с доставките пък изправя търговците пред нов проблем при зареждането на магазините – дрехите губят актуалност и като излязат от пиково търсене, се пласират на намалена цена, понякога дори наполовина.

Най-вероятно, колекциите пролет-лято ще се окажат с цени, по-високи с 15%, а есен зима – с 35-40%. Логично, най-високи ще са цените при стоките с високо качество, където разликата в сметките може да надхвърли и 50 на сто. Най-висок ще е ръстът при туристически стоки и луксозни марки. Реална е и опасността много фирми да се откажат от производството на стоки от естествени материали заради непредвидимите цени и срокове.

Ще се откажем от естествените материали, ще остане само полиестерът, но той се произвежда от деривати на петрола. Само да не се окаже накрая, че няма да има какво да си купим и с какво да си го купим, изрази се доста песимистично-цветисто прозводителка от модния бранш. Клиентите пък отсега са наясно, че при новите условия ще купуват по-малко дрехи и от по-нисък клас. Затова и браншът се готви за по-малко продажби следващия сезон.

Търговците обясняват, че ще се взимат облекла от евтини и добре познати марки. Засега няма спад в потреблението на дрехи и обувки, а онлайн продажбите са трицифрени спрямо началото на пандемията, отчитат търговците от бранша.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.