ДОКАЗАНО: Скандална фирма на ГЕРБ зад протестите на превозвачите

13 3 390

Мащабните протести на транспортния бранш не получиха онзи грандиозен отзвук, който вероятно са си представяли техните организатори. И то не само защото поройният дъжд прогони всичко живо от улиците в София в сряда – 18 април, а защото самите транспортни фирми не могат да събудят голямо съчувствие сред собствените си клиенти.

Иначе компаниите „Юнион Ивкони” и „Груп плюс”, които някога бяха конкуренти, но се сляха през 2019 г. във фамозната „Транспект” АД, твърдят, че са подложени на „чудовищни репресии” от страна на държавата, пише „Уикенд“.

Причината била, че минавали за близки до ДПС и ГЕРБ и затова ги напънали с ревизии от НАП. По техни думи, транспортният министър Николай Събев едва ли не лично бил разпоредил да бъдат мачкани, а от „Автомобилната администрация” тръгнали да проверяват колите им, сякаш това е нещо недопустимо, а „Ивкони” са недосегаеми!

Когато говори за „чудовищни репресии” въпросният превозвач не е зле да надникне в собствените си автобуси и да види на какво подлага собствените си клиенти.

Обединението между „Юнион Ивкони”, свързван най-вече с бившия депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов, с „Груп плюс” и „Етап Адресс”, основани от Галя Топалова, създаде монополист, защото не са една и две дестинациите, по които нямат конкуренция. И да е имало, през последните години тя е напълно унищожена. Колкото и мизерни да са условията в автобусите, върху които си стои старото лого, колкото и лошо да мирише в тях, и вместо климатик, да се използва люка на тавана, пътниците са принудени да си купят билет, защото по линиите из страната почти не пътува друг, освен „Транспект” АД.

А че колите им са мизерни и опасни, го знаят всички, които са прекарали известно време в тях. По кратките разстояния най-често се движат 36-местни рейсчета, които вероятно са били произведени за училищен транспорт, понеже в тях могат да се съберат или дребни азиатци, или дечурлига от началните класове. Българските пасажери на обединената компания са принудени да се сгъват като йоги, за да се поберат върху мъничките седалки.

Вярно, към дългите дестинации се отправят по-големи коли, но пък те пътуват дълго и мъчително, понеже обикалят из села и паланки, за да събират пътници, понеже „ивкониевци” успешно са избутали всякаква конкуренция. От друга страна, не дай си Боже, да остане незапълнено място или непродаден билет. Затова не е изненада, че „Транспект” са първи поборници срещу споделеното пътуване, което обаче се вихри с пълна сила.

Дали на друго място в Европа някой ще търпи тази липса на каквато и да е конкуренция? Едва ли. По-скоро ще ги проверят за държавна помощ.

В компанията обаче много се засягат, когато въобще се спомене че ползват държавна помощ или, че са близки до властта. Източници, на които имаме пълно доверие, си припомнят, че създателите на това транспортно чудо „Юнион Ивкони” – Ивайло Константинов и Светлозар Любенов, са харесани за бизнесмени от кръгове около ВИС и покойния вицепремиер Евгени Бакърджиев, още в зората на демокрацията, когато са били студенти в УНСС.

Затова не е изненада, че докато мутрите пребиват от бой собствениците на дребните транспортни фирми и лепят на стъклата им застрахователните си стикери, автобусите на „Ивкони” летят из страната единствено с логото на собствената си компания.

Разбира се, спокойствието е само външно, понеже там пък са принудени директно да се отчитат към силните на деня. Бивши служители разказват, че счетоводители на фирмата са били карани редовно да показват книжата си, за да не остане скрит някой лев от очите на политическите покровители. Само че тогава никой дори не си помисля да се оплаче публично от „чудовищни репресии”, а какво остава да дръзне да организира национален протест и блокади в София. Адвокат на фирмата в онези години е покойният бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски.

Реклама

В един момент официален съдружник във фирмата става синът на депутата от ДПС Рамадан Аталай и нещата, както обясняват източниците ни, се успокояват. Връзката с Движението обаче е набързо скъсана, веднага след като ГЕРБ се бетонира във властта Ивайло Костадинов става депутат от партията на Бойко Борисов и регионален предводител за Кюстендилски окръг на ГЕРБ. В момента, в който влиза в парламента, формално прехвърля дяловете си в компанията, но пък запазва влиянието си в бранша.

И друг интересен момент от битието на една от най-големите транспортни компании в страната. По думите на високопоставени бивши служители в „Ивкони” председателите на парламентарните комисии по транспорт след 2000 г., винаги са били е много чувствителни към интересите на „Юнион Ивкони”. Вярно, сега е „чудовищна репресия” да не ги питат за такива важни кадрови решения.

Затова пък черната статистика отбелязва 8 катастрофи с автобуси на компанията, със загинали и ранени, и това само за 10 години. Разследване на Валя Ахчиева, излъчено с големи перипетии по БНТ и разбира се, обявено за „поръчково”, твърди, че след тежка катастрофа край Ямбол с 20-тина пострадали от Агенция „Автомобилна администрация” умишлено забавят 15 наказателните постановления за 46 нарушение. Причината е ясна – има опасност да доведат до отнемането на лиценза на фирмата.

Обяснението на „Автомобилна администрация” е наивно – измиват си ръцете с пощенския раздавач, който не могъл да връчи въпросните документи. Затова пък само няколко месеца след инцидента край Ямбол, се обръща автобус и край с. Вакарел и загиват 6 души, а 20 са ранени.

В сигнала на „Боец” до министър Николай Събев пък се припомня за две дела във Върховния административен съд. Те са свързани с отказа на „Ивкони” да предостави документите и тахографите на обърналите се в канавката автобуси. А защо отказва – вероятно, за да не излезе, че шофьорите въртят волана без почивка, смяна след смяна. От компанията сега отричат някога да са отказвали каквито и да е документи на съда.

През 2017 г. обаче 19 шофьори и служители от „Ивкони” събират кураж и подават сигнал до всички възможни институции. В него твърдят, че катастрофите се дължат на системната преумора на водачите на автобусите, които са принудени да сливат по 2 смени. Като очевидци те пишат още, че във фирмата се купуват най-евтините резервни части, без сертификат и от съмнителни производители.

Няма информация някой от „сигнализираните” в държавата да се е трогнал и да е стигнал докрай в изясняването на тези обвинения. Компанията тогава също не изписква, че е подложена на „чудовищни репресии”. Както например, пишат до медиите сега, че им се пишат „щедро и на килограм актове за липса на достатъчно течност за чистачки и несверен часовник”, а също и на предвидени закъснения на колите.

Вероятно в транспортния монополист не са свикнали на такива проверки и актове, след като по-рано, както сами се хвалят, са назначавали онези, които трябва да ги проверяват.

Съдружникът на Юнион Ивкони” в „Транспект” АД – „Груп плюс” и „Етап Адресс” също не е изникнал върху гола поляна в Пловдив. Собственичката на тези две фирми Галя Топалова завършва 4-та работническа гимназия в София и докато продава зеленчуци на сергия, се обвързва с турския шофьор Зеки Байрам. Според официалната версия с неговите пари е създадена общата им фирма „Груп”.

През 2019 г., след като се ражда обединението „Транспект” АД, Ивайло Константинов и Галя Топалова официално изчезват от него. Обаче малцина вярват, че съвсем са скъсали връзката, може би защото тримата нови собственици и управители на обединението са все лоялни дългогодишни служители в „Юнион Ивкони”.

Самият Ивайло Константинов винаги дебело е подчертавал, че повече няма нищо общо с транспорта, щял да заложи вече на бензиностанции, но пък оставал в ръководството на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

На раздяла и той, и Топалова са обезщетени, още повече новото дружество веднага и без проблем получава голям кредит – над 60 млн. лева от Българската банка за развитие. С тези парите са изплатени милиони на досегашните собственици на автобусните компании. Все пак са заделени и едни 682 000 евро за закупуването на автобуси за „Юнион Ивкони”.

13 Коментара
 1. Пешо казва

  ГЕП трябва да бъде разтурена като най-корумпирана и антинародна партия, чиито членове преимуществено са дебили и получовеци, зещитаващи единство собствения си финансов интерес в ущърб на обществения.

 2. Рецидив казва

  FUck the bitches казва:

  https://www.youtube.com/watch?v=-CQPCD9OqJ0

 3. Мариана Сумистката казва

  АНТИБЪЛГАРИ

 4. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  НАГЛОСТТА НА ГЕРБ ЩЕ Я ПЛАТИТЕ СКЪПО! ИЗВЕРГИ !!!

 5. Мариана Сумистката казва

  СБЪРКАНИ КОПЕЛЕТА !!!

 6. Мариана Сумистката казва

  ДОЛНОПРОБНА СВОЛОЧ !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  ГЕРБ СА ФАШИСТИ„ КОИТО ХВЪРЛЯТ ХОРА НА ПРАСЕТАТА.

 8. Мариана Сумистката казва

  СЪЩЕВРЕМЕННО СА И ВАМПИРИ !!! ИМА НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО В ТЯХ„ САМО КАТО ГИ ПОГЛЕДНЕ ЧОВЕК….

 9. Мариана Сумистката казва

  НЯМА ДА СЕ ПОДВОУМЯ ДА ВИ ИЗКЛЮЧА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ„ АКО МОГА. ЩЕ БЪДЕ ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА. МОЖЕ БИ ТОГАВА ЩЕ ПРОЯВИТЕ МАЛКО СМИРЕНИЕ И ЩЕ ОВЛЯДЕЕТЕ НАГЛОСТТА СИ….

 10. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  ПРЕДИШНИТЕ СИ ПРИСВОЯВАХА ЗЪБИ„ ТЕЗИ СИ ПРИСВОЯВАТ МОЗЪЦИ.

 11. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  ЩЕ НАСТРОЯ БОКЛУЦИТЕ ОТ ГЕРБ НА ВЪЛНИТЕ НА ЧОВЕШКИТЕ СТАНДАРТИ !!!

 12. Мариана Сумистката казва

  Срам, срам, срам за българското фашистко движение !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.