СТАВА НАПЕЧЕНО: САЩ слагат Бойко Борисов в списъка „Магнитски” заради мръсни сделки с Русия?

8 7 338

Представете си, ако преди една година България беше завършила междусистемната газова връзка (интерконектора) с Гърция, тогава страната нямаше да бъде в сегашното положение. Такава завоалирана критика към бившите управляващи от ГЕРБ отправи посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за „Нова телевизия“. Дали размаханият пръст на US дипломата не означава и нещо по-важно: че е възможно САЩ да сложат лидера на шайката Бойко Борисов в списъка за корупция „Магнитски” заради мръсни сделки с Владимир Путин?

Не е тайна, че Щатите са взели Борисов на мушка заради енергийната зависимост към Русия, в която постави България след 12 години метани пред Москва. Най-фрапиращата далавера бе прословутия „Турски поток“, наречен от Бойко „Балкански“, който всъщност е руски, по построен с 3 милиарда лева от нашия джоб.

„Работи се в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи – не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави“, увери тя по повод договорката, постигната при неотдавнашното посещение на премиера Кирил Петков в САЩ за две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, по-ниски от тези на Русия. „Ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори“, увери още посланикът на САЩ.

По думите ѝ Русия е била тази, която едностранно наруши договора си с България за доставка на газ. „За тези, които винят България за случилото се, казвам: застъпете се за България; застъпете се за енергийната независимост на България“, отбеляза още Мустафа и допълни, че „Газпром“ е използвал едностранно енергетиката като оръжие.

Помолена да коментира решението българския парламент да не изпраща оръжия на Украйна, посланикът на САЩ отбеляза, че „България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО“, като това дали България ще реши да изпрати военна техника или не, е решение, което следва да се вземе между България и Украйна.

Реклама

„To e суверенно решение на България. А аз бих искала да се съсредоточа върху позитивното – фактът, че България изгражда на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България прие над 100 000 бежанци; фактът че България подкрепи резолюциите на ООН и санкциите срещу Русия, както и че България се противопоставя на жестокостта, на която сме свидетели, противопоставя се на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели, които наблюдаваме“, подчерта Мустафа.

По темата за отношенията между България и Северна Македония и наложеното вето от страна на София върху преговорите за членство на Скопие в Европейския съюз посланикът посочи, че най-важното било да се води диалог в опит за намиране на решение за пътя напред. „Мисля, че новите правителства и от двете страни поставиха добро начало на диалога.

Знаете, че ние като администрация, вярваме в единството на Европа и в членството на тези държави в Европейския съюз. Знаете, че членството на България в Европейския съюз вече 15 години – с ползите, които произтичат за България – и членството на държавите в региона в Европейския съюз позволяват по-голяма регионална стабилност и регионален просперитет“, коментира Херо Мустафа.

Тя подчерта, че това, което не е полезно, е, ако и двете страни поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност.

„Това не би било от полза. Тази регионална стабилност е важна, защото, ако не са членове на ЕС, се създава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят стабилност, ще се възползват от това“, изтъкна тя.

8 Коментара
 1. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  ПРИ РАЗКОПКИТЕ ОТКРИХ МНОГО ТРУПОВЕ НА “ МЪРТВИ ДУШИ “ НА ГОГОЛ.

 2. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  КАК СИ ПАПКАМЕ…КАК СИ ЖИВУРКАМЕ…… И ЧАКАМЕ ДА ВЛЕЗЕМ В РАЯ БЕЗ БИЛЕТ….

 3. Къмри казва

  Да го вкарват тос кретеноид наглец

 4. Uncle SAM казва

  2013 ГОД
  САЩ държавен секретар Виктория Нюланд “арестува“ и конфискува 800 МИЛИОНАдолара на БОЙКО и Румен Пашата /СИК/ в Кувейтската банка “BURKHAN Bank“ Kuwait

 5. BE CAREFUL WHO IS ABOVE YOU казва

  ИНТЕРЕСНО МИ Е КАК ЩЕ РЕАГИРАТ САЩ НА САДИСТИЧНИТЕ ВИ “ ЗАБАВЛЕНИЯ“ ??

 6. Мариана Сумистката казва

  ЧЕСТНО КАЗАНО КУРВИТЕ– ФЛЕГМИ НЕ СТАВАТ ЗА “ НИКАКЪВ ЧЕП „……..!!!

 7. Затвор за тиквата казва

  Не Магнитски, а международен съд и доживотен затвор за простака, крадец , слуга на Путлер. Затвор за съучастие и финансиране на войната на кремълския гном с построяването на турски поток , с наши пари.

 8. […] СТАВА НАПЕЧЕНО: САЩ слагат Бойко Борисов в списъка „Ма… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.