Властта черпи, ние плащаме (ВСИЧКИ МЕРКИ на Кирил&Асен срещу беднотията)

2 1 283

Пълен хаос. Така единствено могат да бъдат описани усилията на управляващите да предприемат антикризисни мерки срещу растящата инфлация. Че се подготвят, се знае още преди месец и оттогава партиите от управляващата коалиция се надпреварваха да ни заливат с различни идеи, част от които откровено популистки, противоречащи си и дори фантасмагорични.

Последната седмица обаче нещата станаха истерични. Аудиторията съвсем се ошашави от неспирните брифинги и тв интервюта, в които политически лидери от ПП, БСП, ДБ и ИТН, притиснати от заканите за протести и падащи рейтинги, лансираха нови и нови мерки и през ден си променяха мнението.

Паралелно взаимно се обвиняваха във всички смъртни грехове. ИТН обяви, че нищо не е обсъждано с нея и всичко е самоинициатива на ПП. БСП пък се обиди, че другите й присвоявали предложенията.

„Демократична България” дипломатично избягваше да коментира чисто популистките идеи на колегите си за мятане на пачки към различни групи от обществото и единствено държеше на мерки за подобряване на бизнес средата.

В крайна сметка представеният в сряда антикризисен пакет почти не е съобразен с предупрежденията на икономисти и финансисти да не се предприемат действия, които допълнително да напомпват инфлация, а властта да бъде фокусирана върху най-силно засегнатите граждани.

Държавата изсипва хеликоптерни пари без цел и посока и в повечето случаи от тях ще се възползват най-вече заможните българи, предупреди икономистът Никола Янков.

Едно от най-критикуваните „иновативни“ решения за борба с инфлацията е отстъпката от 25 стотинки от всеки литър бензин или дизел без лимит на зарежданията. Всяка подобна субсидия стимулира по-голямо потребление, а при горивата то идва именно от хората с по-високи доходи.

„Правилно ли е да има еднакви отстъпки за собствениците на „Майбах“ и „Москвич“?“, с право питаха хората. Правителството се опита да тушира критиките, като обяви, че ще въведе ограничение за вида гориво – отстъпката ще се ползва само за евтиния бензин А95, за дизела и метана. Т.е. тузарите, които карат с премиум бензин, ще плащат реалната цена.

Въпреки това заради липсата на лимит на зареждането на бензиностанциите най-облагодетелствани ще са тези, които имат средства да пътуват повече. Без яснота какви ще са загубите за бюджета, нито как ще се спрат измамите – например с отстъпка да се зареждат фирмени коли.

Намаляването на ДДС и акцизи за определени групи стоки и услуги, освен че е с много съмнителна ефективност за крайната цена, също е в полза най-вече на тези, които потребяват повече. След дълго лутане кои стоки да бъдат с по-ниска ставка на ДДС управляващите отварят по-широко вратата – освен 9% за I парното и газа за отопление с нулева ставка ще бъде и хлябът.

ПП и ДБ бързо забравиха какво са обяснявали доскоро – не само за стоки с регулирани цени като ток, парно, Вода намаляването на налога може да доведе до падане на крайната цена. Самият финансов министър ни уверяваше, че по-нисък ДДС за хляб и други храни няма да е работеща мярка и това вече е станало ясно от свалянето на данъка за ресторантьорите.

Премиерът Кирил Петков извади доста неубедителен аргумент: щом За виното и бирата досега е имало намален ДДС, защо да не го направим 0% за хляба. Истината е, че в името на коалиционния мир е било угодено на БСП (и донякъде на ИТН, които в последния момент предложиха 5% ДДС за хляб и хлебни изделия), които смятат, че така ще помогнат на най-нуждаещите се. Дали обаче по същия начин мислят производителите и търговците на хляб, които вече вдигнаха цените?

„Странно е да се бори инфлацията, като се въздейства директно върху цените”, смята финансистът Юлиян Войнов. Защото инфлацията е следствие от високо потребителско търсене в държавата или заради външни фактори, каквито са в момента цените на енергията.

„За да има успокояване, политиката трябва да е в посока задържане на потреблението, а не да се насърчава точно обратното“, обяснява той.

Увеличените данъчни облекчения за деца са част от дебата за семейното подоходно облагане, което се подкрепи от всяка политическа сила, която идва на власт. Инфлацията катализира въвеждането на по-осезаеми преференции за работещите родители.

Реклама

Предвижда се от средата на годината данъчната отстъпка да се завиши от 450 на 600 лв. за едно дете и на 1200 лв. за две деца. И това да не е временна, а дългосрочна мярка. Другата новост е, че тя ще може да се получава на тримесечие, а не еднократно чак през 2023 г. – т.е. на два 3 пъти по 150 лв. до края на тази година.

Но без подоходен критерий и тук принципът е даване на пари на калпак. По подобен начин увеличението на пенсиите от 1 юли отново ще се случи еднакво за всички пенсионери без значение от трудовия стаж и осигурителния принос.

Ето ги и всички мерки, които предлагат Кирил&Асен:

□ Увеличаване на данъчната отстъпка за деца от 450 лв. на 600 лв. годишно с възможност да се ползва на всеки три месеца през годината. Мярката е дългосрочна.

□ Повишаване на пенсиите с 20% от 1 юли и ново преизчисление от 1 октомври.

□ Намаляване на ДДС до 0% 3а хляба от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г., което ще бъде компенсирано с възстановяване на по-високата ставка от 20% на бирата и виното.

□ Отстъпка от 25 ст./л 3а бензин А95 и дизел, метан и пропан-бутан в сила от 1 юли до края на 2022 г.;

□ Намаляване на ДДС на 9% 3а природен газ За битови нужди, парно и топла вода в сила от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г.

□ Освобождаване от акциз на еленергия,

природен газ, метан;

□ Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. Мярката е от 1 януари 2023 г. и е постоянна.

□ Облагане на свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители.

□ Увеличаване на годишната квота за 2022 г. на ваучерите за храна, комунални услуги, култура и изкуство от 1 млрд. на 1,2 млрд.лв.

□ Намаляване на законната лихва при просрочил от 10% на 4% 3а физически лица и 8% 3а фирмите.

□ Препоръка до КЕВР 3а две ставки 3а ток, вода, парно и газ За домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа 3а по-ниско потребление.

Публикуваме от в. „Сега“ със съкращения

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ казва:

    ДЪРЖАВАТА СЕ ПРЕБОРИ С ПРОСТИТУЦИЯТА„ ЛЕГАЛИЗИРАЙКИ ПУБЛИЧНИТЕ ДОМОВЕ„ СТРИПТИИЗА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА И В УНИВЕРИСТЕТИ И ВЗЕМАНЕТО НА ИЗПИТИ ЧРЕЗ ПРОСТИТУИРАНЕ. ЛИЧИ СИ„ ЧЕ ОБРАЗОВАНОТО МЛАДО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ДАДЕ КАТЕГОРИЧНО ПЛОД В ЕДНА– ЕДИНСТВЕНА НАСОКА– ПРОСТИТУЦИАТА…

  2. Мариана Сумистката казва

    Психологическият профил на психопата е, че никои психологически профили не го ловят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.