ФИНАЛ: ВСС решава дали да уволни Иван Гешев

1 1 441

В 9.30 ч. днес започва заседанието на Висшия съдебен съвет с единствена точка в дневния ред – разглеждане по същество на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Първото бе внесено още от Янаки Стоилов, докато беше служебен министър на правосъдието. Второто е на приемничката му Надежда Йорданова.

И макар Стоилов да поиска уволнението на Гешев още миналото лято, а Йорданова – пред март, досега съветът си намираше поводи да не ги разгледа.

Реклама

Покрай това на Стоилов дори се наложи Конституционният съд да тълкува може ли министърът на правосъдието да иска махането на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища.

Възможно е и днес кадровиците да протакат, използвайки това, че в понеделник Върховният административен съд определи, че трябва да разгледат и част от казуса „Жоси“, който е едно от деветте основания в предложението на Йорданова.

Още тече срокът за обжалване на това съдебно определение и това би могло да даде аргумент на мнозинството в съвета да откаже да разгледа предложенията, докато няма окончателно решение на ВАС.

1 Коментар
  1. ДБ се БАВИ казва

    Време е за промяна на ЗСВ и разпуснане на ВСС, и назначаване на нов като временен орган!
    – Ясно е че този ВСС няма да уволни ГЕШЕВ, нали той го НАЗНАЧИ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.