Мика Зайкова призна: Хлябът става 5 лева!

5 2 184

Мика Зайкова доби популярност като доайен на 45-о и 46-о Народно събрание, където бе избрана за депутат с листата на „Има такъв народ”. Специалист по доходите, тя е известен икономист и грабна сърцата на хората с цветистия си език и откровеността си от трибуната на парламента.

Родена е на 2 февруари 1942 година в София. Завършва Минно-геоложкия институт, специалност „Минен инженер“, а след това и икономика със специалност „Планиране“. Работила е в ТЕЦ „Марица-изток“, министерствата на химията и промишлеността, от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. Като икономически експерт тя коментира най-наболелите теми, свързани с доходите и пенсиите.

– Госпожо Зайкова, социалният министър Георги Гьоков обяви увеличение на пенсиите с 21,6% от 1 юли. Как трябва да се индексират те според вас?

– В това, което каза министър Гьоков, няма нищо лошо. Само че то трябва да бъде официално оповестено като мярка. А тези 21,6% в коалиционния формат не са коментирани. Другото е 60-те лева, които бяха антиковид добавка, да станат инфлационна добавка. Хубаво би било според мен, тези 60 лева да влязат вътре в пенсията, а не да са добавка

Но те няма да увеличат парите на пенсионерите, защото и досега ги имаше. Тези средства не могат да осигурят на възрастните хора най-елементарните нужди.

-Колко души са на минимална пенсия?

– Един милион пенсионери. Дали тя ще е 370 или с 60-те лева добавка 420 – няма голямо значение. 413 лева е прагът на бедност, но той не е верен. Изчислява се на 60% от средния доход. А за 2022 г. това трябва да бъдат 562 лева. Ние ползваме средния доход за по-миналата година и затова е 413 лева. Но така или иначе тоя праг на бедност не решава проблема. Издръжката на един човек според изчисленията, които правят на всеки 6 месеца колегите от КНСБ, трябва да бъде над 1200 лева. Така ще може да си плаща тока, топлата вода, студената вода, отоплението през зимата, да се облича и евентуално да издържа децата си. Таксите например за студентите вече са 1800 лева.

– Доходите успяват ли да догонят инфлацията?

– Българинът все повече обеднява. Инфлацията не можем да я догоним, тъй като от началото на годината до април месец тя е 12,4%, а става въпрос за хармонизиран индекс – този, в който не се отчита движението на цените на хранителните продукти и на горивата.

Реклама

А те имат най-сериозно увеличение. Цените на производител – преди да иде при търговеца и преди да иде до крайния потребител, имат ръст към момента 36%. С тенденция да стане 40%. Нищо чудно, ако хлябът сега е 2,50, след два месеца да стане 5 лева.

И говорим само за храните в малката кошница – най-необходимото: захар, олио, брашно, това, без което човек не може да живее. Но освен да се храни, той трябва да си плати и сметките, да си кара евентуално и колата. Така че ние вървим към бедност, а не към преодоляване на инфлацията. Като имаме предвид, че хармонизираният индекс се очаква да порасне още.

– Нормален ли е размерът на минималната работна заплата?

– На минимална работна заплата работят над 640 хиляди души в България – една четвърт от всички работещи. Ако погледнете тригодишната прогноза на г-н Асен Василев, ще видите нещо много неприятно. Там пише, че до 2025 г. няма да се вдига минималната работна заплата – остава 710 лева. А за необлагаем минимум, поне на ниво минимална заплата, въобще не се говори. Това означава, че тия 710 лева не влизат в джоба на човека, а реално влизат, като махнем данъка, 550 лева.

С 550 лева нито можеш да живееш, нито да гледаш деца. При двама души, които работят, трябва да получават двамата поне по 1800 лева заплата, че като се махнат удръжките, да могат да издържат себе си и едно дете до 14 г. Отделно са разходите за здравни услуги, лекарства.

– Продължаваме ли да сме най-бедни в Европа?

– България е страната с най-ниските доходи, ние сме единствената страна в ЕС, която има минимална работна заплата под 400 евро. В Гърция е 774 евро, а в Румъния 453 евро. А ние сме на 331 евро и сме най-бедни. При нас з платите са ниски, а плащаме огромни сметки. Представете си, че сте бизнесмен, какъвто и да е, и не знаете колко ви е себестойността на стоката, която произвеждате. Продавате до определена дата на една цена, но после цените се покачват, енергийните разходи заемат 53% от себе стойността на всяка стока.

Някои производители работят на газ. А те не знаят колко им струва той. За цената на тока – 30% завишение от това, което плащахме миналия месец. Премиерът обяви, че ще помогне на бизнеса.

Но забележете – само за май и юни. Всичко, което плащаме над 200 лева, 80% от него да се компенсира. До вчера беше 185 лева, днес е 200 лева. Това е добре, ама е за май и юни. Бизнесът трябва да може да си планира работата поне за година напред. А те не знаят след юни какво ще стане. Премиерът каза, че тепърва ще пише закон, в който ще се мисли за дългосрочни мерки. А за да има дългосрочни благоприятни мерки, трябва да има дългосрочни благоприятни цени в енергийния сектор поне. Но не само в него.

Публикуваме със съкращения от в. „Галерия”

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  УИКИ, УИКИ , ДЪРТА УРОДКЕ:

  Брутният вътрешен продукт (БВП) е икономически термин, който обозначава измерването на общата стойност на стоките (продукти) и услугите, произведени в определена териториална област (обикновено една страна), през определен период (обикновено една година)

 2. Мариана Сумистката казва

  МИКА УРОДКАТА !!!

 3. многознайко казва

  Пак ще откриваме топлата вода.Сиреч тепърва ще мисилим.
  Защо не вземем готов пример от Европа.Има ли го въведино там?Има го.Работи ли.Работи.А ние ще мислим…..
  Мисълта обаче на нашиго брата е доказано,че идва само в два случая.Единия-когато го гонят,а другия,когато ходи по голяма нужда,защото и в двата случая не може да приложи онова,което е измислил.
  Сложете таван на цените бе.Просто е.И не занимавайте народа как мислите да го компенсирате и с колко.
  Просто сложете таван.
  И се разплащайте с който и както искате,без да занимавате народа клет.

 4. Мариана Сумистката казва

  ВИЕ ИМАТЕ ТАВАН„ БЕ БОКЛУЦИ! ВАШИЯТ ТАВАН Е ПРОСТОТИЯТА !!!

 5. Мариана Сумистката казва

  ОТКАЧЕНИ КОПЕЛЕТА И КУРВАЛЯЦИ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.