СОЦИОЛОГИЯ: Стефан Янев отвя ДБ и Слави, Копейкин стигна Нинова, Бойко е в застой

2 1 951

При нови избори в парламента биха влезли 8 формации. Доверието в „Продължаваме промяната“ продължава да спада, което увеличава разликата им с ГЕРБ до над 6%, без бившите управляващи да качват доверие.

Новата партия на Стефан Янев е изненадата на социолозите – „Български възход” била шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите, като бие „Демократична България” и ИТН на Слави Трифонов. Това показва ново изследване на „Тренд“, оповестено тази сутрин пред Нова тв.

То е реализирано между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+, по поръчка на в-к „24 часа“.

Проучването отчита за пореден месец ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% от анкетираните оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка.

Реклама

При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%. 

ГЕРБ запазва лидерската позиция с 23.8%, а дистанцията им с ПП (17.5%) се увеличава. Загубата на доверие при ПП се дължи предимно на високите цени на горивата, смятат анализатори. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%.

Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). Според анализатори мястото им се дължи на позицията им за коронавируса и за войната в Украйна, тъй като са оставени единствени на този терен.

На своя старт „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. Демократична България остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО – 1.5% от гласуващите.

„И при следващи избори ще трябва да се прави голяма коалиция. Не се вижда един субект, който да се доближи до мнозинство“, коментират от „Тренд“.

2 Коментара
  1. майната казва

    Голяма коалиция на Апашите с Буци най отпред, Възраждане, Янев, БСП и за подкрепа Курица Митрофаница ! Честито товарищ Путин !

  2. ИСТИНАТА казва

    Добре де,да приемем,че е така,хайде сега „другари-господа-социолози“ ДАЙТЕ ПРОЦЕНТА на БЪЛГАРИТЕ ИСКАЩИ ИСТИНАТА примерно за: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,………………………………………………..за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ“герб“ и ЯТАЦИТЕ им!!! Хайде де,или ИМА ПРОБЛЕМ?!?!?! Какъв е ПРОБЛЕМА ,“другари-господа-социолози????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.