Сбогом, Гешев! ВАС заповяда на ВСС да разнищи рекета „Жоси” при решението дали да изрита прокурор №1

2 4 181

Краят на гешефтурата е близо! Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да разгледа случая с рекета „Жоси“, в който е набъркан бащата на Иван Гешев – Стоимен, когато обсъжда дали да освободи предсрочно главния прокурор.

Това реши Върховният административен съд (ВАС), пред който правосъдният министър Надежда Йорданова обжалваше отказа на съвета да разгледа част от аргументите й за уволнението на главния прокурор.

В началото на април мнозинството в съвета реши изобщо да не се занимава с казуса „Жоси“. Допуснати до разглеждане бяха 5 от деветте казуса, които Йорданова постави на вниманието на съвета – полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията на Гешев във връзка с делата за транспортни престъпления, пише „Сега”.

Частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на главния прокурор по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. „Жоси“ беше единственият случай, чието разглеждане съветът изцяло отхвърли. Министърката атакува това решение пред ВАС и сега постига частична победа.

Върховните съдии Георги Георгиев (председател на състава и докладчик), Юлия Тодорова и Десислава Стоева приемат, че ВСС трябва да разгледа поведението на Гешев по случая „Жоси“ след встъпването му в длъжност главен прокурор на 18 декември 2019 г.

Реклама

Мотивът на ВАС е, че действията и бездействията на Гешев преди да стане главен прокурор, е трябвало да бъдат разгледани преди избирането му на най-високата длъжност в държавното обвинение.

След заемане на длъжността, няма ред за ревизиране на това решение, като се обсъждат факти обстоятелства и други преди избора, тъй като изборът е стабилизиран с указа на президента, обяснява ВАС. Съветът обаче дължи произнасяне за времето след 18 декември 2019 г.

В искането за уволнението на Гешев е разказан сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината твърдението на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в „Жоси“.

От документите по партидата на дружеството не става ясна нито причината именно Стоимен Гешев да бъде приет за съдружник на Георгиев, нито как е определена пазарната стойност на 2% от капитала на дружеството и дали тя съответства на 100 лв., колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се казва още в искането за махането на Гешев. Освен всичко, институционалното въвличане на прокуратурата в случая нарушава етичните норми на магистратите, смята Йорданова.

В сряда Висшият съдебен съвет трябва разгледа по същество и двете искания за уволнение на Гешев – и това на Йорданова, и направено от предшественика й Янаки Стоилов.

Не е ясно обаче дали съветът ще обжалва определението на ВАС за случая „Жоси“ и дали това няма да стане поредната причина за протакането на разглеждането на предложенията за уволнението на Гешев.

2 Коментара
  1. Рецидив казва
  2. майната казва

    Нищо няма да направят от ВСС, нали Гешефта ги е избрал точно затова ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.