С ГЕРБ-ДПС за гърба: Румен Вълка щипна 150 милиона от ББР

3 3 366

Олигархът на ДПС-ГЕРБ Румен Гайтански – Вълка виси със 150 милиона лева на ББР, които май няма да върне никога.

Държавната Българска банка за развитие вече има проблем с един от осемте най-големи кредити към частни клиенти за общо близо 1 млрд. лв., които преди година тогавашният служебен икономически министър Кирил Петков оповести, и заради които смени ръководството й.

Това стана ясно по време на изслушване на председателя на надзорния съвет на институцията Валентин Михов от бюджетната комисия в парламента, като той не назова името на компанията, която не обслужва заема си.

По информация на „Капитал“ става въпрос за „Роудуей кънстракшън“ на Румен Гайтански – Вълка, която в средата на 2019 г. се превърна в най-големия единичен клиент на ББР със 150 млн. лв. заем.

Реклама

Гигантският борч беше предназначен, за да може дружеството на Вълка да купи малката строителна компания „Пътстройинженеринг“ на видимо завишена цена, която трудно може да се оправдае с оборотите и активите й.

Предизвестен проблем и може би измама

Още при отпускането на кредита имаше обосновани съмнения как той би могъл да бъде обслужван. От отчета на „Роудуей кънстракшън“ за 2020 г. стана ясно, че дружеството е отчело 9 млн. лв. загуба, като освен това от март 2021 г. до края на годината кредитът е бил под мораториум.

От началото на настоящата година обаче явно дружеството не се е върнало към редовно обслужване и така босът му Румен Вълка ще щипне безнаказано 150 милиона от хазната.

3 Коментара
 1. многознайко казва

  Може-щипе.Що не щипна аз?Защото няма кой да ми отпусне такъв кредит.Само не разбрах -разрешилите тези кредити каква отговрност понесоха,освен някой по тлъст жест на благодарност???
  Също като в прокуратурата и КОНПИ.Едни наняст щети,но народа плаща.
  Ето ти случките с тока,с газа,с парното,сега и с бензина.
  Препоръка към управляващите.Имате примери в Европа-сложете таван на цените и не ни занимавайте с компенсации и помощи.Или пък се разплащайте директно с доставчиците,вместо да мислите сложни схеми с гражданството.
  Просто е нали?Ама що да е просто,като може да е сложно?????Или-невъзможно…..

 2. Мариана Сумистката казва

  Имам умопомрачителни обвинения към вашите психопати, имайки впредвид,че всичко им е позволено до абсолютна неограничесност !!!

 3. Мариана Сумистката казва

  ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪНШЕН ПСИХИАТЪР Е НЕОБХОДИМ НА ДЪРЖАВНО НИВО КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПСИХЯСАЛА НАЦИЯ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.