Нова далавера на ГЕРБ:  Иван Костов гушнал 200 бона от държавна фирма

2 4 409

Шайката ГЕРБ се оказа доста благосклонна към бившия премиер Иван Костов.

Освен специалист по политическа икономия на социализма, тъмносиният политик се оказа и виден експерт в енергетиката с 200 бона „бонус” по времето на ГЕРБ, установи проверка на „Уикенд”.

Говорещият си с теменужките Командир дори успява да надмине със знанията си по темата куп университетски преподаватели.

Това му позволява да спечели безапелационно обществена поръчка от държавната фирма „Електроенергиен системен оператор” (ЕСО), чиято собственост са всичко далекопроводи за високо напрежение в страната.

Като монополист ЕСО има нужда от специализиран анализ за потреблението на ток в страната и прогноза как ще се развива до 2035 г. Данните трябва да се използват при вземане решение за струващите стотици милиони левове инвестиции в разширяване и модернизация на преносната система.

В опит да получи нужната високоспециализирана прогноза, държавната фирма обявява конкурс. На него се явяват колективи от изявени преподаватели в техническите университети в София и Габрово.

Наред с тях оферта подава и ръководеният от Иван Костов фондация „Център за анализи и управление на рисковете”. При разглеждането на документите се оказва, че доцентите и професорите в двете най-елитни висшите училища, които обучават бъдещите ни енергетици, нямат нужния опит и квалификация.

Реклама

За това и подадените от тях оферти са отхвърлени като неотговарящи на изискванията.

След разчистването на конкуренцията, за победител през лятото на 2016 г . е обявена фондацията на Командира, която грабва договор за 200 хил. лв.

Скоро след изготвяне на анализа и усвояване на парите центърът е закрит.

Доклада на Иван Костов не е публичен, но на негова база ЕСО прави прогнози за пазара на ток през следващите години. Случайно или не, но прогнозите на държавната фирма се оказват тотално погрешни.

За всяка от прогнозираните години до 2021 г. цифрите в скъпоструващият анализ на Иван Костов се оказват напълно неверни, става ясно от доклад на видния енергиен експерт проф. Георги Касчиев. До момента не се е чуло ЕСО да си е поискало обратно парите от фондацията на Командира. То и няма как, след като тя вече не съществува.

Твърди се, че странното предпочитание на Иван Костов пред офертите на учените от университетите в София и Габрово има своето неформално обяснение. По това време шеф на държавната фирма е Иван Йотов. Той е сочен за кадър на близки до Костов олигарси.

Йотов прави и друг подарък на семейство Костови. С решението на изпълнителният директор, държавната фирма купува за 5 млн. евро офис сграда от фирма, управлявана от щерката на Командира Мина Костова.

Самата сграда преди това е вдигната в пари на фалиралата КТБ и дълги години там под наем са настанени фирми от обръча на Цветан Василев. След краха на маскираната като банка пирамида, помещенията своевременно са опразнени. За това и със съдействието на верният шеф на ЕСО Мина Костова успешно се отърва от пустеещият офис център. И то на цена, която според брокери е доста завишена.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    Някак си на никой в уродливата държава не му идва на ума, че на върха на простотията стои също така простотия. И Лили Иванова “ гушна “ 200 бона от един концерт на площад “ Независомост“

  2. Пешо казва

    Бе, Костов гушнал, ами кажете бай Хуй какво е гушнал за 12 години. Също интересно е и какво ще гушне Простото Киро за 6 месеца. Интересно е и крадлив дедо какво гушна за 8 години управление. Казват, че горите и имотите му нямат брой чет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.