„Арена Бургас” – „златната кокошка” на Радостин Василев (потъват неясни милиони като при ГЕРБ)

8 2 163

Колко ще струва на държавния бюджет и кога ще бъде въведена в експлоатация „Арена Бургас“ са два наглед прости въпроса за спортна зала, чийто строеж на практика приключи преди една година.

Ясни и точни отговори обаче все така няма, въпреки многократните уверения на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, че в ресора вече ще се работи напълно прозрачно.

В работата на спортния министър няма нищо прозрачно и всяка изтръгната информация от него и ведомството му е плод на кански усилия и огромно търпение.

Но най-често информация просто липсва – дори когато въпросите са зададени надлежно, по установения законов ред за официална комуникация. Безсилни срещу мълчанието на Василев са не само медиите, но и народните представители.

Заснетият от депутата Димитър Ташев кадър е от 9 май – деня, в който спортният министър Радостин Василев трябваше да му отговори кога „Арена Бургас“ ще бъде въведена в експлоатация

Темата за „Арена Бургас“ беше повдигната в парламента още през февруари, след като в началото на годината стана ясно, че правителството отпуска нови 15 млн. лв. за довършване на уж готовото още през лятото на 2021 г. съоръжение в бургаския кв. „Изгрев“.

Към онзи момент държавата вече бе изплатила 63,8 млн. лв. за залата, която по оригиналното задание трябваше да струва 38 397 364 лв. с ДДС (първата копка беше направена през вече далечната 2014 г., а срокът за изпълнение бе 2018 г.).

На 4 февруари 2022 г. депутатът от „Продължаваме промяната“ Димитър Ташев поиска от спортния министър „детайлна разбивка в писмен вид“ за планираното разходване на въпросните 15 млн. лв., както и информация за евентуалния окончателен пусков срок на съоръжението.

В отговора си от 10 февруари Василев написа витиеватото обяснение, че предвидените в бюджета пари „са прогнозна резервна стойност на допълнителните средства, които биха се явили необходими за обезпечаване на разходите по ползване и управление на спортната зала след въвеждането ѝ в експлоатация“.

А относно самото въвеждане в експлоатация декларира, че очакванията са „обектът да бъде завършен до края на месец март тази година“.

Горе-долу по същото време „Сега“ изпрати серия въпроси до министъра по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), сред които и „За какво са предвидени заложените в бюджета 15 млн. лв. за уж завършената „Арена Бургас“?“

В получения откровено подигравателен отговор от правния отдел на ММС се казваше, че поставените въпроси „по същността си принадлежат към журналистическия жанр „интервю“ и нямат характер на искане за достъп до обществена информация“.

Оттогава минаха нови три месеца, в които темата табу не търпи никакво развитие. Отдавна отмина и „краят на месец март тази година“, когато според самия Радостин Василев трябваше да има рязане на ленти в Бургас – не само нямаше, а и не се очертава в обозримо бъдеще.

Реклама

Единственото, което се случи през този период, беше смяната на цялото ръководство на държавното търговско дружество „Академика 2011“ ЕАД, в чиито активи е позлатената „Арена Бургас“.

С решение на принципала в лицето на спортния министър от постовете в съвета на директорите в началото на април бяха освободени Анелия Нунева, Петър Петров и Елиана Шипковенска и на техните места бяха назначени Лазар Пърличков (36 г., представен като магистър по финанси и бакалавър инженер от Лесотехническия университет), Александър Скобелев (34 г., юрист, магистър по „Право на ЕС“ в СУ) и Любомир Върбев (31 г., юрист, завършил право в СУ).

Конкретни впечатления от работата на новите шефове засега няма, видими резултати – също (досега единствената публична поява на някои от тях беше на 19 април при документираната от видеооператор инспекция на министър Василев на друг стопанисван от „Академика 2011“ обект – Зимния дворец в София).

Все така липсва и яснота кога „Арена Бургас“ ще бъде въведена в експлоатация. В продължение на своята задочна комуникация с Василев народният представител от Бургас Димитър Ташев пак зададе този конкретен въпрос като част от парламентарния контрол, като новото му писмено му запитване бе внесено на 19 април.

В онлайн системата на Народното събрание като „планирана дата на отговор“ бе посочена 9 май, а самият писмен отговор от министъра се появи ден по-късно.

Едва ли някой ще се изненада от факта, че в него частта от депутатския въпрос „Кога се очаква тя да бъде въведена в експлоатация?“ просто е подмината. Няма шега – нито дума!

С общи приказки е отговорено на питането „Завършен ли е строежът на залата?“, като е посочено, че „основните констативни протоколи №14 за изпълнени съгласно проектите и приети от надзорните институции конструктивни комплекси“ са подписани още през 2018 и 2020 г. Посочено е също, че се извършват „СМР по ОВиК-инсталацията и телескопични трибуни“.

В запитването на народния представител има и трети въпрос: „Каква ще бъде месечната поддръжка на зала „Арена Бургас“ и какъв ще бъде дневният наем на залата?“ Написаният от спортния министър Василев отговор по тази част граничи с абсурда: „Месечната поддръжка на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“, както и дневният ѝ наем ще могат да бъдат определени, след като същата бъде въведена в експлоатация.“

„Сега“ се свърза с депутата Димитър Ташев, който сподели още емпиричен опит от общуването с ММС и подопечните му дружества:

„Миналата седмица говорих с директора на „Академика“ Лазар Пърличков за оглед на залата. Помоли ме да напиша имейл. Написах имейл, но той ми отговори, че събота е почивен ден. Отговорих в понеделник. Той ми се обади да ми каже да говоря с министъра. И съответно министърът е постоянно в срещи.“

Впоследствие народният представител все пак е успял да установи личен контакт с Радостин Василев: „Разговаряхме с него и планираме заедно да осъществим посещение на залата. След посещението ми ще изляза със становище.“

Също така Ташев разкри, че в момента всъщност не се забелязва присъствие на „строителния обект“. „Днес минах оттам. Проблемът е, че никой не работи“, разказа в понеделник депутатът, прилагайки собствен снимков и видеоматериал. От кадрите се вижда, че наглед готовата отвън „Арена Бургас“ е опасана с телена ограда и изглежда далеч от отваряне на врати за събития и посетители.

По всичко личи, че това ще остане така и „в края на месец май“, може би и „в края на месец юни“. А колко още държавна инвестиция ще погълне залата преди премахването на телената ограда знае само министърът на младежта и спорта. Ако изобщо и той е наясно.

Публикация на в. „Сега“, заглавието е на Narod.bg

8 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ИЗГЛЕЖДА НОРМАЛНИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ ДА ЗАДОВОЛЯТ НЕЧИИ САДИСТИЧНИ ИНТЕРЕСИ„ СЪЩО КАКТО НИМФОМАНКИТЕ СЕ НУЖДАЯТ МАНИАКАЛНО ОТ ЕДНО НЕЩО…..

 2. ИСТИНАТА казва

  Е,добре де,нали при ОПГ „герб“ ,НЯМАШЕ ПОТЪНАЛИ МИЛИОНИ,МИЛИАРДИ……………………….?!?!?! КАК така изведнъж ИМА?!?!?!

 3. Мариана Сумистката казва
 4. Мариана Сумистката казва

  Аз ще ви назнача едни други ЕКСПЕРТИ.

  Тогава ще спрете да ИНСЦЕНИРАТЕ кибератаки, когато сте ЗАТЪНАЛИ В ЛАЙНА…..

 5. Мариана Сумистката казва

  ……. И ПРОСТИТУЦИЯ !!!

 6. Мариана Сумистката казва

  ИМА ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМНИ МИНИСТРИ„ КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ ВЪВ ВРЪЗКА С ВАРВАРСКИЯ КОНТИНГЕНТ.

 7. Мариана Сумистката казва

  перверзни боклуци

 8. Мариана Сумистката казва

  крадливи уроди

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.