УДАР срещу касичка на Бойко: Фермата за норки на Иван Пилето е опасна – да се закрие!

5 1 835

Фермата за норки на фирмата „Фармпро“ ООД край старозагорското село Маджерито, собственост на касичката на Бойко – Иван Ангелов – Пилето, бос на „Градус”, е опасна за България и трябва да бъде затворена!

Дружеството, което държи развъдника, е на Пилето в съдружие с неговия син и племенник. Фермата съществува от пет години и има капацитет от 128 хиляди животни от породата „американска норка“. Така на практика тя е единствената в страната след преустановяване на дейността на ферма с капацитет под 2000 животни в Ямболското село Черганово.

Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев обясни защо министерството преиздава заповедта за закриване на единствената ферма за норки в България пред bTV:

Реклама

„Нашата заповед касае вноса и размножаването на норки като агресия, различни научни звена са правили анализ доколко е риск разпространението на европейската и американската норка, които имат собствена популация. Нямаме съмнение, че американската норка е опасен вид за българската фауна.

Има риск едно животно да избяга от фермата, да се настани сред природата и да се храни с местни видове, вторият риск е да започне да се размножава и да формира популации на други места.

Имаме доказателства, че фермата изпуска животни и няма сигурност да останат в самото помещение. Нямаме основание да се съмняваме, че има риск. Всеки има право да защитава интересите си, заповедта може да бъде обжалвана, отчитаме всяко едно мнение.

Ние не затваряме фермата, а коментираме риска за България от разпространяване на норката. Тези норки в тази ферма могат да се отглеждат до смъртта си, после не мога да се размножават повече.“

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  АЗ ИМАМ ЕДИН ЧАТ……

 2. Мариана Сумистката казва

  ОТДЕ ИЗВИРА ТАЯ ЗЛОБА И УРОДЛИВОСТ„ ВЕ…… НАРОДЕ??

 3. Мариана Сумистката казва

  “ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ СИ …..“

 4. Мариана Сумистката казва

  ВАШИТЕ УРОДЛИВИ “ СЪВЕТНИЦИ “ И ИНФОРМАТОРИ СА МНОГО ПО -УРОДЛИВИ И ОТ ВАС И УПРАЖНЯВАТ 24 ЧАСОВ ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ И НАЙ– ОТВРАТИТЕЛНИ ИЗВРАЩЕНИЯ.

 5. Мариана Сумистката казва

  И АЗ КАТО ОТИДА ПРИ ПСИХИАТЪРКАТА„ ЩЕ И ЗАДАМ РЕБРОМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.