СОЦПРИЙОМИ: Корнелия промуши свой лобистки закон в парламента

0 2 230

С подкрепата на управляващото мнозинство парламентът одобри шумно рекламираната инициатива на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова да се приеме закон, с който да се регулира събирането на вземанията по потребителски договори.

Проектът, по-известен като закон за колекторските фирми, беше приет днес на първо четене с гласовете на депутатите от четворната коалиция, макар че получи сериозни критики, включително от страна на управляващите.

Ясно пролича, че причините да се промуши в парламента засягат по-скоро желанието на четворката да запази спокойствието в редиците си, отколкото качествата на законодателното предложение, на което Нинова силно държи.

С проектозакона се предвижда да се създаде регистър на събирачите на дългове, който да се поддържа от икономическото министерство, оглавявано от Нинова. Първоначалният кредитор се задължава да уведоми потребителя, преди да прехвърли задълженията му на дружество за събиране на вземания. В проекта се посочва, че изискваната от длъжника сума няма да може да бъде по-голяма от дължимото според договора с първоначалния кредитор, припомня „Сега“.

От „Възраждане“ отхвърлиха проекта с мотива, че не защитава длъжниците и не урежда дейността на колекторските фирми. Националистите настояха да се работи за приемането на закон за фалита на физическите лица.

ИТН: Неяснота и липса на прецизност

С критична позиция излезе Ива Митева от ИТН. Тя припомни, че всички становища на заинтересовани страни, постъпили в парламентарната правна комисия, са отрицателни. По думите й, предметът на закона не е ясно определен. Бързите кредити са залегнали в него, но това не се разбира изрично, а чрез тълкуване на текстовете.

Реклама

По предложение на Митева депутатите решиха да отпуснат максималния срок за предложения между първо и второ четене – 28 дни, за да бъдат изчистени всички спорни моменти в проекта.

Преди всичко, посочи тя, трябва да се изясни предметът на закона и да се запише изрично, че в обхвата му влизат също банковите и небанковите институции. Както и да се помисли сериозно дали в него трябва да залегнат битовите и комуналните задължения, които са особено притеснителни за гражданите.

На амбразурата

Яростно защитиха проекта съпартийците на Нинова, които изразиха съмнение, че герберите имат скрити мотиви да не желаят приемането му. От ПП се задоволиха да припомнят на бившите управляващи, че през 2020 г. Българската банка за развитие скандално отпусна кредит в размер на 75 млн. лв. именно на колекторска фирма.

Депутатът от ПП Васил Стефанов меко призна, че законодателното предложение се нуждае от „прецизиране”. Но отказа да говори по същество в каква посока да стане това с аргумента, че тази работа трябва да се остави за второто четене.

ДБ и ДПС въобще не обърнаха внимание на дебата, който изяде по-голямата част от времето на днешното пленарно заседание. От движението обаче се въздържаха при гласуването.

Така постъпиха и депутатите от „Възраждане“. Депутатите от ГЕРБ-СДС въобще не участваха във вота, освен един човек, който също се въздържа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.