България да се готви за дълъг развод с Русия – как ще се промени животът ни

12 1 962

Трябва да свикнем с мисълта, че Русия за дълго ще ни бъде най-чужда на света. С всяка друга държава ще можем да поддържаме повече или по-малко активни отношения, но не и с нея. Ще запазим дипломатическите си връзки, докато тя не направи и тях невъзможни.

Причината е, че с агресията си срещу Украйна тя се самоизключи от международния правов ред, от който зависи съжителството в света. Именно той гарантира на България право на съществуване, дори когато не е способна да оцелее със свои сили при външни заплахи.

Обратът започна отскоро и все още е трудно да го осъзнаем, защото сме от малкото държави, които причисляват русофилията към своите национални ценности. Някои си мислят, че ако се снишим за кратко, бурята ще ни отмине и всичко ще продължи постарому –  може би не другия месец, а към края на годината.

Но нито славянските корени, нито взаимното културно влияние (главно от България в далечното минало и по-малко от Русия в ново време), нито историческата благодарност за отхвърлянето на турското иго с руска помощ няма да спре процеса на раздалечаване. Той ще се чувства във всички измерения – политика, икономика, култура, образование, спорт, туризъм.

Как би звучало в новата обстановка някой да декламира в училище паметните за много поколения българи стихове на Иван Вазов:

„Кат Русия няма втора

тъй могъща на света;

тя е нашата подпора,

тя е нашта висота!“

И да добави към тях още един куплет:

„Немци, френци, англичани

наши са враждебници,

дружни с нашите тирани,

с нашите изедници.“

Стиховете са писани от патриарха на българската литература през 1877 г. по повод началото на Руско-турската война. Тогава са били искрено възторжени, но днес могат да предизвикат само горчива ирония.

Реклама

В Украйна се вижда, че Русия не е нито несравнимо могъща, нито може да ни служи като висота за възхвала. А що се отнася до „немци, френци англичани“, парадоксът в днешния свят е, че са ни съюзници вместо „враждебници“, и то срещу Русия. Могат да се намерят подобия на сегашната ситуация в големите войни през ХХ в., когато България вече е била във вражда с Русия и е понасяла тежки загуби.

Но тогава сме се изправяли на страната на агресори срещу света, към който е принадлежала Русия, а днес агресорът е Русия. Затова светът я изолира и България едва ли би желала да сподели нейната съдба.

Всяка война свършва някой ден – даже Стогодишната е свършила. Но с края на войната в Украйна отчуждаването ни от Русия няма да спре. Това ще е много дълъг процес. Причина ще бъде не само нейното морално падение да поругае образа си на държава-освободителка, който си е изграждала с толкова много жертви, но и вината, която ще трябва да изкупува много години.

Международните санкции няма да бъдат отменени веднага след замлъкването на оръжията. Ще дойде време да се потърси отговорност от виновниците за агресията. Президентът Владимир Путин сигурно няма да се предаде сам на трибунал, какъвто вече заслужава.

Но няма и да векува в Кремъл. Освен неговата клика, която се е окопала в Москва, отговорността ще понесат и обикновените руснаци, за да осъзнаят колко срамна пред света е тяхната възхита от завоевателната политика на Путин и от неговите зверства срещу също тъй обикновените украинци.

Щетите в Украйна се оценяват вече на трилион долара и нарастват всеки ден с милиарди. Това са погубени хора, унищожени градове, разбита инфраструктура, парализирана икономическа активност и всевъзможни други произтичащи загуби.

Елементарната справедливост ще изисква Русия да поправи бедите, които е причинила и за които няма никакво оправдание. Путин и камарилата му нямат толкова дълбоки джобове, колкото и да са се обогатявали от десетилетията корупция. Ще трябва да се бръкне в джоба на всеки руснак, за да плати за отговорността, че е бил на страната на злото, вместо да му се противопостави.

Ние пък ще трябва да се приспособим да живеем без руски петрол, природен газ и въглища, които постепенно ще попаднат под засилена европейска забрана, а и Москва би ни спряла за отмъщение, както стана с газа на 27 април.

Няма да купуваме нищо от Русия и няма да ѝ продаваме. Вероятно ще се наложи да се откажем и от руското ядрено гориво. Към спрените въздушни и морски връзки могат да се добавят и ограничения за сухопътния транспорт. Руснаците трудно ще посещават имотите си по нашите курорти и ако не изпреварят евентуални забрани да ги продадат, ще запустеят.

Оттам нататък никакви братски чувства няма да спрат мародерите да ги разграбят. Освен ако международните санкции не дадат право на държавата да ги конфискува и продаде, за да допринесе с руски авоари за компенсиране на щетите в Украйна, както вероятно ще постъпят и други страни.

Могъщата Русия ще се превърне в световен парий, колкото и земи да завладее от Украйна. Последната амбиция на Путин е да заграби цялото Украинско Черноморие и да продължи на запад чак до река Днестър, като присвои от друга независима държава – Молдова – т.нар. Приднестровие. Това ще генерира още повече гняв и амбиция по света да спре агресора.

Шикалкавенето, което наблюдавахме по въпроса дали България да изпрати оръжие на Украйна, ще я поставя във все по-неудобно положение.  Както Унгария е напът да загуби европейското си финансиране заради видими симпатии към Путин и под предлог че не спазва върховенството на закона, така и България може да я последва, защото вече е натрупала достатъчно пасиви, за да бъде посочена като черна овца в ЕС.

Тя трябва да си даде сметка, че от Русия не може да очаква нищо друго освен неприятности и да престане да балансира между Москва и Брюксел.

Време е за истинска дългосрочна политика, а не за тънки сметки, които по стар народен обичай може да излязат без кръчмаря.

Анализ на Светослав Терзиев за в. „Сега”, заглавието е на Narod.bg

12 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ОТГОВОР: ЖЕСТОКО

 2. Мариана Сумистката казва

  Най- голямата ГАВРА с всички е да имат такива сънародници.

 3. Мариана Сумистката казва

  Кат“ William Hill няма втори, тъй могъщи на света.

 4. Мариана Сумистката казва

  ПРЕДИ ЕКСТРЕМИСТКИЯ ФАШИСТКИ ЗАВЪРШЕК: вярвате ли в следното твърдение: На кой му е притрябвало да убива безопасни ПЪЛЗЯЩИ растения??

 5. Мариана Сумистката казва

  БОКЛУЦИ„ НЕКА ВИ ПРИПОМНЯ„ ЧЕ НАСИЛИЕТО НЕ Е САМО ПСИХИЧЕСКО !!!

 6. Qzp казва

  Модератор в този сайт има ли? Заради спама на психично болен влизам все по – рядко.

 7. Мариана Сумистката казва

  В СМИСЪЛ„ БОКЛУЦИ„ НЕ Е НЕОБХОДИМО МЕДИИТЕ ДА ИМАТ НЕЩО ОБЩО„ СЛЕД КАТО ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ТЯХ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА. “ ИГРАТА“ ОБВЪРЗВА ТЕХНИЧЕСКИ И НЕТЕХНИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ И Е МНОГО„ АМА МНОГО ОТВРАТИТЕЛНА. КАТО НАЧАЛО ЗА ТОВА ИМА ОТДЕЛ ПО КИБЕРСИГУРНОСТТА„ КОЙТО СЕ Е ОКАЛЯЛ “ ДО УШИТЕ“ ( този път ще ме чуят!)

 8. Мариана Сумистката казва

  ИМАМЕ ПРЕДОСТАВЕНА 5 G МРЕЖА„ ИМАМЕ ПРЕДОСТАВЕН ДИГИТАЛЕН СИГНАЛ„ ИМАМЕ И ОТДЕЛ ПО КИБЕРСИГУРНОСТТА„ КОЙТО Е ПРЕДОСТАВИЛ ПЪЛЕН КАРТБЛАНШ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ„ ИЛИ САМИТЕ ТЕ УЧАСТВУВАТ В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА.

 9. Мариана Сумистката казва

  ДА ДЕ, след развода, може най– после да се обедините около “ корените “ си ( демонизма )

 10. Няма да ви кажа казва

  Ау, какъв дълбок анализ на ниско платен соросоид. Ще предложа на Сорос аз да му пиша анализите, че да му стане интересно и да разкеши повече за тролстване из жълтите сайтове.

 11. Мариана Сумистката казва

  Давай– може и да ви ОТРАЗЯТ по един особен начин и с ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ !!!

 12. mery казва

  Интересно… А каква ли ще да е причината… Не отговаряйте, че Путин е сатрап и просто една сутрин се събужда и си вика отивам да пия детска кръв и моите хора ще отиват да грабят тенжури и тигати, перални и гащи!!!
  Всека крушка си има и опашка!!!
  Да би мирно седяло, не би чудо ВИДЯЛО!!!
  Ако байизкукуригал не препикаваше портата на мечката и беше обуздал играчките си по оградата, ако наркоманчето изпълняваше Минските споразумения, мислите ли, че щеше да има война!!!! Много ясно, че нямаше да има.
  А Путин още в Мюнхен предупреди, но никой не го чу пък сега, олеле!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.