Пак наши-ваши: Новият шеф на пощите се оказа „калинка” на вицето Калина Константинова

2 4 427

Шуробаджанащината е неизтребима! Новоназначеният директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис се оказа човек от най-близкия кръг на вицепремиера без портфейл Калина Константинова.

В началото на месеца Константинова, в качеството си на принципал на националния пощенски доставчик, подмени целия ръководен състав на затъналото в дългове държавно дружество заради мащабната хакерска кибератака, блокирала изплащането на великденските пенсии и добавки и приемането на колети и пратки.

Рокадата съвпадна със стартирал проект за над 122 милиона лева без ДДС за модернизация и дигитализация на „Български пощи“, който е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост.

В следващите няколко месеца новият директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис ще трябва да разпредели 26 млн. лв. за козметични ремонти на 563 пощенски станции в малките населени места.

С отпуснатите средства ще бъдат закупени 696 нови климатици, ще бъде подменена изолацията и ще се осигури достъп за хора с увреждания.

До този момент цари неяснота дали обществените поръчки ще бъдат обявявани накуп, или отделно, но при всички положения многомилионните търгове за климатици и енергийна ефективност в селските пощи ще бъдат проведени до края на есента.

Други 66 млн. лв. ще бъдат похарчени за дигитализация на пощенските услуги – купуване на нови компютри, софтуер, мрежова свързаност и сигурност на системите.

Революционният план за реанимирането на пощите, тържествено представен от вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, предвижда и терминали за… телемедицина.

Виртуалната здравна услуга ще се предлага в 450 пощенски станции в „отдалечените населени места”. Проектът е на стойност 6,6 млн. лв., а според управата на „Български пощи“ живеещите далеч от общинските центрове чрез терминали ще измерват жизнените си параметри като пулс, температура, сатурация на кислорода в кръвта, нива на кръвна захар и кръвно налягане.

Впоследствие данните ще се предават към Националната здравна информационна система, а пациентите и лекарите ще могат да си комуникират по криптиран канал с видео-конферентна връзка.

Анонсираното от вицепремиера Калина Константинова влизане на „Български пощи“ в XXI век и отпуснатата инвестиция за над 122 млн. лв. в националния пощенски доставчик са стоварени на плещите на 35-годишния Богдан Теофанидис.

Той бе назначен на 4 май за временно изпълняващ длъжността директор на пощите до провеждането на конкурс за нов директор. Самата Константинова обаче даде да се разбере, че Теофанидис и екипът му се ползват с доверието на правителството и предстои постоянното му назначение след спечелването на конкурса.

Реклама

Въпреки че Теофанидис бе представен като мениджър с 10-годишен опит в управлението на големи международни компании, негови колеги твърдят, че той никога не е заемал ръководни позиции в цитираните фирми от разпространената от Министерския съвет негова визитка.

„Досега Богдан не е ръководил отдел с повече от 10 служители, а сега ще трябва да управлява и реформира структура, в която трудово ангажирани са над 10 000 човека“, изразяват недоумение от назначението му представители на IТ бранша.

Според тях основната причина за изненадващия професионален възход на Богдан Теофанидис се крие в обстоятелството, че той е дългогодишен приближен на Калина Константинова. Новият директор на „Български пощи“ е най-добрият приятел от дете на Антон Константинов, по-малкия брат на вицепремиера и министър без портфейл.

Самата Калина Константинова пък е близка приятелка с жената, с която Теофанидис живее на семейни начала – Мария Тикова, мениджър в просперираща международна компания.

„Богдан и Антон Константинов са съученици от Американския колеж и от 15-годишни са неразделни. В доверения приятелски кръг, който завладя „Български пощи“, е и Росен Енчев, началник-кабинет на Калина Константинова.

Четвъртият от карето съученици от спорния откъм качество Американския колеж е Виктор фачев, който беше назначен за член на подменения изцяло Съвет на директорите на пощите“, разкриват колеги на Теофанидис.

Според думите им новият директор на „Български пощи“ е очаквал назначението си още преди месец, тъй като тогава изтрил всичките си общи снимки с Калина Константинова, с брат й Антон и с началника на кабинета й Росен Енчев от профила си във фейсбук.

Все пак „Филтър“ се сдоби с фотография, удостоверяваща дългогодишната близост между Богдан Теофанидис и Антон Константинов. Снимката е била публикувана в социалната мрежа на 2 декември 2009 г., но отдавна е изтрита заедно с още десетки кадри, уличаващи новата власт в шуробаджанащина.

Още при съставянето на кабинета „Кирил Петков” една от първите задачи на Министерския съвет бе да прехвърли държавния пощенски оператор „Български пощи“ от Транспортното ведомство към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

Тогава мнозина провидяха, че това се прави с цел да се избегне класически конфликт на интереси във властта, тъй като транспортният министър Николай Събев е собственик на куриерската компания „Еконт” – пряк конкурент на държавната пощенска компания.

В дните преди Великден, когато мощна кибератака блокира дейността на „Български пощи“ и причини хаос с изплащането на пенсиите, подаването на данъчни декларации и пълен блокаж на колетните и пощенските пратки, критиците на властта заподозряха, че големият печеливш от хакерската атака са конкурентните на „Български пощи“ – частните куриерски фирми „Еконт“ и „Спиди“.

Наложи се Калина Константинова изрично да отрече избухналите съмнения с думите, че националният пощенски доставчик контролира само 2% от пазарния дял в областта на куриерските пратки. Цяла седмици след срива на „Български пощи“ обаче пращането и получаването на пратки, както и редица други услуги все още са недостъпни или трудно осъществими.

Таксата за изпращане на колетни на „Български пощи“ е между 2 и 3 пъти по-евтини от цените на „Еконт“ и „Спиди“. За изпращане на колет до 1 кг например „Български пощи“ прибират между 1,50 и 2,70 лв., докато същата услуга в „Еконт” струва 5 и 7,80 лв.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    КАЛИНКА– ЧЕРВО??

  2. Мариана казва

    Емека- изгодна, здрава, мека. Умри достойно и от глад.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.